Kaşif Kozinoğlu'nun ölümünde yeni Adli Tıp raporu! Mezar toprağında yok, vücudunda antimon bulundu

Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun 2011 yılında Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada yeni Adli Tıp raporunun ayrıntıları ortaya çıktı.

Eski MİT mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun 2011 yılında Silivri Cezaevi'nde hayatını kaybetmesine ilişkin soruşturmada yeni Adli Tıp raporunun ayrıntıları ortaya çıktı. Mezarından alınan 7 toprak örneğinde antimona rastlanmazken saç, tırnak, doku ve kemiklerinde antimon tespit edildi. Ölüm nedenine ilişkin nihai değerlendirmeyi Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kurulu yapacak.

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin yeniden açılan soruşturmada mezarından alınan örneklerin toksikolojik incelemesi tamamlandı. 19 Ekim tarihli Adli Tıp raporunda, Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde antimon başta olmak üzere çeşitli ağır metallerin bulunduğu belirtildi. Mezar toprağında tespit edilmeyen antimonun tırnak, saç, doku ve kemik örneklerinde ölçülmesi üzerine bulguların ölüm nedeni ile bağlantısı incelemeye alındı.

Kaşif Kozinoğlu'nun mezarı 12 Eylül'de açıldı

Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla Kaşif Kozinoğlu'nun mezarı 12 Eylül 2026'da açıldı. Feth-i kabir işlemi sırasında naaştan doku ve kemik örnekleri alınırken mezar toprağı da incelemeye gönderildi.

Adli Tıp Kurumuna ulaştırılan örnekler üzerinde kimlik tespiti ve toksikolojik analizler gerçekleştirildi. İnceleme işlemleri tamamlanan örnekler 5 Ekim'de yeniden mezara konuldu.

19 Ekim tarihli raporda, kemiklerden elde edilen DNA profili aile bireylerinin örnekleriyle karşılaştırıldı. Naaşın yüzde 99,99 olasılıkla Kaşif Kozinoğlu'na ait olduğu belirlendi.

Adli Tıp raporunda antimon tespit edildi

Adli Tıp Kurumu Kimya İhtisas Dairesi Toksikoloji Şubesi tarafından toplam 36 numune incelendi. Saç, tırnak, kemik, doku, kefen ve mezar toprağından alınan örneklerde çeşitli analizler yapıldı.

Raporda, incelenen 7 ayrı mezar toprağı örneğinde antimona rastlanmadığı belirtildi. Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde ise farklı miktarlarda antimon ölçüldü.

Adli Tıp raporunda yer alan antimon değerleri şöyle:

  • Tırnak: Gram başına 7 bin 2 nanogram

  • Saç: Gram başına 548 nanogram

  • Sabunlaşmış doku: Gram başına 720 nanogram

  • Kemik: Gram başına 175 nanogram

Analizlerde antimonun yanı sıra kurşun, nikel, arsenik ve kadmiyum gibi ağır metaller de tespit edildi. Siyanür ve uyuşturucu madde taramalarında ise bulguya rastlanmadı.

Kaşif Kozinoğlu antimonla mı zehirlendi?

Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde antimon bulunmasının ardından ölümün zehirlenmeyle bağlantılı olup olmadığı yeniden inceleme konusu oldu.

Antimonun biyolojik örneklerde tespit edilmesi, tek başına ölümün zehirlenme sonucu gerçekleştiğini göstermiyor. Ölçülen değerlerin maruziyet düzeyi ve ölüm nedeniyle ilişkisi, diğer adli bulgularla birlikte değerlendirilecek.

Dosyadaki nihai tıbbi değerlendirme Adli Tıp Kurumu Birinci İhtisas Kurulu tarafından yapılacak.

Antimon nedir, zehirlenme belirtileri nelerdir?

Antimon, doğada genellikle sülfürlü mineraller halinde bulunan kimyasal bir elementtir. Sanayide akü üretimi, alev geciktirici malzemeler, plastikler ve çeşitli metal alaşımlarında kullanılır.

Yüksek miktarda antimona maruz kalınması insan sağlığı üzerinde toksik etkilere neden olabilir. Maruziyetin şekline ve miktarına bağlı olarak bulantı, kusma, ishal ve kalp ritim bozuklukları görülebilir.

Antimonun insan vücudundaki etkileri, maruz kalınan kimyasal bileşiğe, doza ve maruziyet süresine göre değişiklik gösterir.

Kozinoğlu'nun ölümünden önce kahve içtiği iddiası

Soruşturma dosyasına yansıyan anlatımlarda Kaşif Kozinoğlu'nun rahatsızlanmadan kısa süre önce cezaevinde kahve içtiği ileri sürüldü.

Bu iddia, yeniden yürütülen soruşturma kapsamında değerlendirilen başlıklar arasında bulunuyor.

Kozinoğlu'nun biyolojik örneklerinde antimon ve arsenik tespit edilmesiyle birlikte, dosyada yer alan kahve iddiasının da incelenmesi bekleniyor.

Kaşif Kozinoğlu nasıl öldü?

Kaşif Kozinoğlu, Odatv davası kapsamında 10 Mart 2011'de tutuklandı. Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nde 12 Kasım 2011 tarihinde rahatsızlanarak hayatını kaybetti.

Olayla ilgili kayıtlara göre ilk yardım çağrısının yapılması ile sağlık ekibinin Kozinoğlu'na ulaşması arasında 29 dakika 36 saniye geçti.

Cezaevi kampüsünde bulunması gereken ambulans ekibinin olay sırasında yemek için Silivri merkeze gittiği belirlendi. Cezaevi kapısına ulaşan ilk ambulansta doktor bulunmadığı, ekibin acil tıp teknisyenlerinden oluştuğu belirtildi.

Kozinoğlu, saat 19.10-19.15 sıralarında Silivri Devlet Hastanesi'ne ulaştırıldığında yaşam belirtisi göstermiyordu.

İlk soruşturma 2012 yılında takipsizlikle kapatıldı

Kaşif Kozinoğlu'nun ölümünün ardından hazırlanan ilk Adli Tıp raporunda ölüm nedeni kronik iskemik kalp hastalığı olarak belirlendi.

Raporda zehirlenme veya darp bulgusuna rastlanmadığı ifade edildi. Bu değerlendirme doğrultusunda yürütülen soruşturma, 2012 yılında takipsizlik kararıyla kapatıldı.

Dosya, Ağustos 2026'da yeniden değerlendirilmek üzere Silivri Cumhuriyet Başsavcılığının Faili Meçhul birimine gönderildi.

Adli Tıp Kurumundaki hırsızlık iddiası da araştırılıyor

Yeniden yürütülen soruşturmada, Kozinoğlu'nun ölümünden kısa süre sonra Adli Tıp Kurumunda hırsızlık yaptığı iddia edilen G.E.'nin de ifadesi alındı.

Başka bir suç nedeniyle tutuklu bulunan G.E.'nin ifadesi kapsamında, Kozinoğlu'na ait doku ve kan örneklerinin değiştirilmiş olabileceği ihtimali değerlendirildi.

Soruşturmada söz konusu örneklerin muhafazası ve geçmişte gerçekleştirilen işlemlere ilişkin iddialar da inceleniyor.

Kaşif Kozinoğlu soruşturmasında 9 kişi tutuklandı

Kaşif Kozinoğlu'nun ölümüne ilişkin soruşturmada bugüne kadar 30 kişi hakkında adli işlem yapıldığı, 9 şüphelinin tutuklandığı belirtildi.

Tutuklanan isimler arasında FETÖ'den hükümlü eski MİT mensubu Enver Altaylı da bulunuyor. Altaylı, 22 Eylül 2026'da "kasten öldürmeye azmettirme" suçlamasıyla tutuklandı.

Soruşturma dosyasında, Altaylı'nın Kozinoğlu'nun etkisiz hale getirilmesi gerektiğini yazdığı ileri sürülen mektupların bulunduğu aktarıldı.

Altaylı ise hakimlik sorgusunda hakkındaki suçlamaları reddetti. Dokuz yıldır cezaevinde olduğunu belirten Altaylı, kamuoyunda Kozinoğlu'nun ölümünden sorumluymuş gibi gösterildiğini savundu.

Gündem Haberleri