Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Ankara'da düzenlenen Türk Devletleri Teşkilatı 13. Zirvesi'nde Rusya'nın teşkilatla iş birliğine dahil edilmesini önerdi. Moskova'nın TDT+ formatında yer alabileceğini veya gözlemci statüsüyle faaliyetlere katılabileceğini belirten Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın askerî ittifaka dönüşmemesi gerektiğini de söyledi. Kazakistan'ın üye ülkelerle ticaret hacminin yaklaşık 10 milyar dolara ulaştığını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliğinde Ankara'da gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 13. Zirvesi'nde Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in Rusya'ya yönelik açıklamaları öne çıktı. Türk dünyası ile Rusya arasındaki tarihî ve kültürel ilişkilere değinen Tokayev, Moskova'nın teşkilatın çalışmalarına belirli statüler çerçevesinde dahil olabileceğini ifade etti. Kazakistan Cumhurbaşkanı, Rusya için tam üyelik yerine TDT+ iş birliği formatını veya gözlemci statüsünü gündeme getirdi.
Tokayev'den Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na katılması önerisi
Ankara'daki zirvede konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Türk devletleri arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.
Tokayev, Rusya'nın da bu süreçte teşkilatla ilişkilerini güçlendirebileceğini söyledi. Rusya'nın Türk dünyasıyla uzun yıllara dayanan siyasi, ekonomik ve kültürel bağlantılarının bulunduğuna dikkat çekti.
Moskova'nın TDT çalışmalarına belirli bir çerçevede dahil edilmesinin bütün taraflara yarar sağlayacağını savunan Tokayev, böyle bir yaklaşımın doğru ve adil olacağını ifade etti.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Rusya'nın teşkilatla yakınlaşmasının uluslararası iş birliği açısından da değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
Rusya için TDT+ ve gözlemci statüsü gündemde
Tokayev'in açıklamalarında Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na hangi statüyle katılabileceği konusu da yer aldı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Moskova için iki farklı seçeneğe işaret etti. Bunlardan ilki, Rusya'nın TDT+ iş birliği formatına dahil edilmesi oldu.
İkinci seçenek ise Rusya'nın teşkilatın faaliyetlerine gözlemci statüsüyle katılması olarak açıklandı.
Tokayev'in önerisi, Rusya'nın Türk Devletleri Teşkilatı'na resmen kabul edildiği anlamına gelmiyor. Moskova'nın üyeliğine veya gözlemci statüsüne ilişkin alınmış bir karar da açıklanmadı.
Tokayev: Rusya'nın katılması hepimize fayda sağlar
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Rusya'nın Türk dünyasıyla ilişkilerini değerlendirirken ülkenin çok sayıda Türk halkına ev sahipliği yaptığını hatırlattı.
Tarih boyunca Türk halkları ile Rusya arasında farklı alanlarda etkileşim yaşandığını belirten Tokayev, bu bağların günümüzde de önemini koruduğunu ifade etti.
Rusya'nın TDT ile ilişkilerinin geliştirilmesinin karşılıklı yarar sağlayacağını savunan Tokayev, iş birliğinin genişletilmesi gerektiğini söyledi.
Bu önerisini teşkilatın uluslararası konumunun güçlendirilmesi hedefiyle ilişkilendirdi.
Rus dilindeki Türkçe kökenli kelimelere dikkat çekti
Tokayev, konuşmasında Rusya ile Türk halkları arasındaki kültürel etkileşime de yer verdi.
Rusçada Türkçe kökenli çok sayıda kelime bulunduğunu belirten Kazakistan Cumhurbaşkanı, dil alanındaki bu etkileşimi tarihî ilişkilerin örneklerinden biri olarak gösterdi.
Rusya topraklarında farklı Türk topluluklarının yaşadığını hatırlatan Tokayev, ortak tarih ve kültür çalışmalarının önemine değindi.
Rusya tarafından yürütülen "Altay – Türk Medeniyetinin Beşiği" projesine de değinen Tokayev, Kazakistan'ın söz konusu girişimi desteklediğini açıkladı.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın askerî ittifaka dönüşmesine karşı çıktı
Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın zirvedeki açıklamalarında teşkilatın gelecekteki yapısına ilişkin değerlendirmeler de yer aldı.
Tokayev, Türk Devletleri Teşkilatı'nın askerî bir ittifak olmadığını belirterek gelecekte de bu yönde bir dönüşüm yaşanmaması gerektiğini söyledi.
Bu görüşün Kazakistan'ın yaklaşımını yansıttığını ifade eden Tokayev, teşkilatın ekonomik, siyasi ve kültürel iş birliğine odaklanmasının önemini vurguladı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın bu açıklaması, Rusya'nın TDT ile ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik önerisiyle aynı zirvede gündeme geldi.
Kazakistan'ın Türk devletleriyle ticareti 10 milyar dolara ulaştı
Tokayev, Kazakistan ile Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin veriler de paylaştı.
Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın açıklamasına göre ülkesinin TDT üyeleriyle ticaret hacmi 2026 yılında yaklaşık 10 milyar dolara ulaştı.
Tokayev, bu rakamın önceki yıla kıyasla yüzde 40'lık artışa karşılık geldiğini belirtti.
Ekonomik ilişkilerin daha ileri taşınması gerektiğini söyleyen Kazakistan Cumhurbaşkanı, üye ülkeler arasında ticaret ve yatırım alanlarında iş birliğinin güçlendirilmesini istedi.
TDT'nin 2027-2031 stratejisi için çağrı yaptı
Kazakistan Cumhurbaşkanı, Türk Devletleri Teşkilatı'nın gelecek yıllara yönelik hedeflerine de değindi.
Tokayev, 2027-2031 dönemini kapsayan TDT stratejisinin gecikmeden kabul edilmesi gerektiğini belirtti.
Teşkilatın kurumsal gelişiminin ve üye ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin bu strateji çerçevesinde ilerletilmesini desteklediğini ifade etti.
Rusya'nın iş birliği formatlarına dahil edilmesi yönündeki önerisi de Tokayev'in zirvede gündeme getirdiği konular arasında yer aldı.
Türkiye TDT dönem başkanlığını Azerbaycan'dan devraldı
Türk Devletleri Teşkilatı'nın 13. Zirvesi, Türkiye'nin ev sahipliğinde Ankara'da düzenlendi.
Zirve kapsamında teşkilatın dönem başkanlığı Azerbaycan'dan Türkiye'ye geçti.
Türk Devletleri Teşkilatı'nın üyeleri Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'dan oluşuyor. Macaristan, Türkmenistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ise gözlemci statüsünde bulunuyor.
Tokayev'in Rusya'nın TDT+ formatına veya gözlemci statüsüne dahil edilmesi yönündeki önerisi, üye ülkelerin değerlendirmesine sunulan bir yaklaşım olarak gündeme geldi.