LGS Öncesi Kritik Karar: 12 Haziran Cuma Günü Okullar İdari İzinli

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, LGS hazırlıkları kapsamında 12 Haziran Cuma günü öğretmen ve öğrencilerin idari izinli sayılacağını açıkladı. Sınav bu yıl 13 Haziran Cumartesi günü yapılacak.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı öncesi milyonlarca öğrenci ve veliyi ilgilendiren önemli bir karar açıklandı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 1 milyon 22 bin 658 adayın katılacağı merkezi sınav öncesinde 12 Haziran Cuma günü eğitim-öğretime ara verileceğini duyurdu. Bu kapsamda öğretmenler ve öğrenciler bir gün idari izinli sayılacak.

Kararın, sınavın sağlıklı ve sorunsuz şekilde hazırlanabilmesi amacıyla alındığı belirtildi.

LGS Bu Yıl Cumartesi Günü Yapılacak

Daha önce 14 Haziran Pazar günü yapılacağı duyurulan LGS merkezi sınavı, A Milli Futbol Takımı’nın 2026 FIFA Dünya Kupası kapsamında Avustralya ile oynayacağı karşılaşmanın saat çakışması nedeniyle bir gün öne çekildi.

Bakan Tekin, sınav tarihindeki değişikliğe ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Bizler de çocuklarımız da veliler de Milli Takımımızla beraber o heyecanı yaşamak istiyorlardı. Biz sınav takvimini ilan ettiğimizde, Türkiye'nin Dünya Kupası'na katılıp katılmayacağı, maç programı belli değildi. Böyle bir tevafuk oldu. Biz de çocuklarımız aileleriyle beraber gönül rahatlığıyla o heyecanı yaşasınlar diye bir gün önceye aldık sınavı. Pazar günü olacak olan sınav, cumartesi günü olacak. İnşallah Milli Takımımız da güzel bir sonuç alır, çocuklarımızın da sınavları çok iyi geçer. Hepsine başarılar diliyorum, hepsine kolaylıklar diliyorum. Allah hepsinin yardımcısı olsun.”

Bu doğrultuda LGS, 13 Haziran Cumartesi günü iki oturum halinde gerçekleştirilecek. İlk oturum saat 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başlayacak.

12 Haziran Cuma Günü Okullar İdari İzinli

Bakan Tekin, 12 Haziran Cuma günü eğitim-öğretime bir günlük ara verilmesine ilişkin de değerlendirmede bulundu. Sınavın yapılacağı okullarda gerekli hazırlıkların yapılabilmesi için bu kararın alındığını belirten Tekin, şu açıklamayı yaptı:

“Biz sınavın gerçekleştirildiği okullarda pazar günü sınav olduğunda cumartesi belli hazırlıklar yapıyorduk. Şimdi de bir önceki gün o hazırlıkların yapılabilmesi için, eğitim-öğretimin devam ettiği cuma günü bir gün idari izin verdik. Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, bütün kurumlarımız bir gün idari izin almış oldular. Biz de sınavın yapılacağı okullarda hazırlıkları yapacağız. Öğrencilerimiz o gün dinlenmiş olurlar, öğretmen arkadaşlarımız, velilerimiz çocuklarıyla ilgilenmiş olur diye düşündük.”

Karar, özellikle sınava hazırlanan öğrenciler ve aileleri açısından dikkat çekici bulundu.

LGS’de Beslenme Paketi Uygulaması

Bu yıl LGS’de ilk kez uygulanacak bir başka detay ise beslenme paketi oldu. Bakan Tekin, merkezi sınava başvuru sırasında talepte bulunan öğrenciler için sınav aralarında dağıtılmak üzere özel içerikli bir paket hazırlanacağını açıkladı.

Pakette kuru meyveli yulaf bar, ceviz, kuru üzüm ve su yer alacak. Alerji ya da tercih durumlarına karşı önceden bilgilendirme yapıldığını belirten Tekin, beslenme paketi isteyen ve istemeyen öğrencilerin farklı salon veya binalarda sınava alınacağını ifade etti.

Verilen bilgiye göre öğrencilerin yüzde 91’i beslenme paketi talebinde bulundu.

1 Milyonun Üzerinde Aday Katılacak

LGS merkezi sınavı, yurt içinde 81 il ve 920 ilçede, 4 bin 244 binada gerçekleştirilecek. Türkiye genelinde 1 milyon 22 bin 104 öğrenci sınava katılacak. Yurt dışında ise 8 ülkede 11 sınav merkezinde 554 öğrenci sınav heyecanı yaşayacak.

Toplamda 1 milyon 22 bin 658 aday, liselere yerleşebilmek için ter dökecek.

Sınav öncesi İçişleri Bakanlığı, jandarma ve emniyet birimlerinin de yer aldığı sınav koordinasyon kurullarının toplandığı ve güvenlik tedbirlerinin gözden geçirildiği bildirildi.

Eğitim Haberleri