Mark Rutte’den Ankara’da Rusya Uyarısı: Bütçesinin Yarısını Savaş Makinesine Ayırıyor

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara’da düzenlenen Savunma Sanayii Forumu’nda Rusya’nın ulusal bütçesinin yarısını savaş kapasitesini güçlendirmek amacıyla kullandığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ankara’da düzenlenen Savunma Sanayii Forumu’nda Rusya’nın ulusal bütçesinin yarısını savaş kapasitesini güçlendirmek amacıyla kullandığını söyledi. NATO müttefiklerine ortak hareket etme çağrısı yapan Rutte, savunma üretimi ile satın alma kapasitesinin hızla artırılması gerektiğini vurguladı.

Ankara’daki Forumda Savunma Kapasitesi Konuşuldu

Ankara’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 36. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında düzenlenen Savunma Sanayii Forumu, ittifakın gelecekteki savunma politikalarına ilişkin önemli mesajlara sahne oldu.

Forumda söz alan NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, ittifakın karşı karşıya bulunduğu güvenlik risklerini değerlendirirken Rusya’nın savunma harcamalarındaki artışa dikkat çekti. Rutte, NATO ülkelerinin mevcut şartlar karşısında daha hızlı, uyumlu ve koordineli hareket etmesi gerektiğini belirtti.

“Rusya Bütçesinin Yarısını Savaş Makinesine Ayırıyor”

Rusya’nın savaş kapasitesini büyütmek amacıyla ulusal kaynaklarının önemli bir bölümünü kullandığını ifade eden Rutte, Moskova yönetiminin izlediği politikanın NATO açısından ciddi bir uyarı olduğunu söyledi.

NATO Genel Sekreteri, Rusya’nın askeri üretim gücünü artırdığına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

“Rusya ulusal bütçesinin yarısını savaş makinesini beslemek için kullanıyor. Niyeti bizimki kadar iyi değil.”

Rutte’nin açıklamaları, NATO’nun Rusya kaynaklı güvenlik risklerini zirvenin öncelikli başlıklarından biri olarak ele aldığı dönemde geldi.

NATO Müttefiklerine Ortak Hareket Çağrısı

Mark Rutte, Rusya’nın savunma sanayisindeki üretim hızına karşı NATO ülkelerinin tek tek değil, ortak bir anlayışla hareket etmesi gerektiğini belirtti. İttifakın caydırıcılığını koruyabilmesi için üye ülkelerin üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Rutte, müttefiklerin savunma alanındaki iş birliklerini genişletmesinin ve yeni anlaşmalara imza atmasının önemini vurguladı. NATO Genel Sekreteri, mevcut güvenlik ortamında yalnızca bütçe ayırmanın yeterli olmayacağını, somut üretim gücünün de oluşturulması gerektiğini ifade etti.

“Üretim ve Satın Alma Kapasitesini Artırmamız Lazım”

NATO ülkelerinin savunma sanayisinde daha yüksek kapasiteye ulaşması gerektiğini belirten Rutte, ortak üretim ve satın alma süreçlerinin hızlandırılması çağrısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Bizim de hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Devletler oynamaları gereken rolleri üstlenmeli, anlaşmalar yapmalı. Üretim ve satın alma kapasitesini artırmamız lazım.”

Rutte’nin sözleri, ittifakın savunma ihtiyaçlarının karşılanması için ülkeler arasında daha kapsamlı anlaşmalar yapılması gerektiğini ortaya koydu.

Savunma Sanayisinde Yeni Dönem Hedefleniyor

Ankara’daki zirvede NATO’nun savunma sanayisini büyütmesine yönelik planlar öne çıktı. İttifak yönetimi, müttefik ülkelerden üretim kapasitelerini genişletmelerini ve savunma ihtiyaçlarını daha hızlı karşılayabilecek bir altyapı kurmalarını istiyor.

Bu kapsamda ortak üretim projelerinin artırılması, savunma şirketleri arasındaki iş birliklerinin güçlendirilmesi ve yeni satın alma anlaşmalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor.

NATO’nun milyarlarca dolarlık yeni savunma projeleriyle hem caydırıcılık kapasitesini artırmayı hem de ihtiyaç duyulan askeri sistemlerin teslim sürelerini kısaltmayı planladığı belirtildi.

Yeni Uçak ve İHA Projeleri Duyuruldu

Zirve kapsamında yeni gözetleme uçakları, insansız hava araçları ve tanker uçak projeleri de gündeme geldi. Söz konusu projelerle NATO’nun hava sahası gözetimi, istihbarat kapasitesi ve operasyonel hareket kabiliyetinin güçlendirilmesi amaçlanıyor.

İttifak ülkelerinin ortak ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilecek projelerin üretim ve satın alma süreçlerinde yeni anlaşmalar yapılması bekleniyor. Savunma Sanayii Forumu’nda verilen mesajlar da bu projelerin daha hızlı hayata geçirilmesine yönelik iradeyi ortaya koydu.

Rusya Zirvenin Ana Gündeminde

Ankara’daki NATO Zirvesi’nde Rusya’nın izlediği askeri politikalar ve savunma sanayisine yaptığı yatırımlar en önemli gündem maddeleri arasında bulunuyor. NATO yönetimi, Moskova’nın üretim kapasitesindeki artışı ittifakın güvenlik planlamasında dikkate alınması gereken temel unsurlardan biri olarak değerlendiriyor.

Savunma harcamalarının yükseltilmesi, ortak üretimin güçlendirilmesi ve mühimmat kapasitesinin artırılması da zirvede ele alınan başlıklar arasında yer alıyor.

NATO yönetimi, üye ülkelerin yalnızca hedef açıklamakla kalmamasını, üretim tesisleri ve yeni savunma projeleri üzerinden somut adımlar atmasını talep ediyor.

Müttefiklerden Daha Fazla Sorumluluk Bekleniyor

Mark Rutte’nin konuşmasında öne çıkan başlıklardan biri de üye ülkelerin ittifak içindeki rollerini yerine getirmesi oldu. NATO Genel Sekreteri, savunma kapasitesinin artırılmasının bütün müttefiklerin ortak sorumluluğu olduğunu belirtti.

Ülkelerin kendi savunma sanayilerini güçlendirmelerinin yanı sıra NATO’nun ortak projelerine katkı sağlaması gerektiğini ifade eden Rutte, anlaşmaların hızlandırılmasını ve satın alma süreçlerinin daha etkili şekilde yürütülmesini istedi.

Gündem Haberleri