Memur ve emekli zamları için heyecanlı bekleyiş sürüyor. 6.5 milyon civarında memurun ve emeklinin maaşlarında yapılacak artışlar için toplu sözleşme görüşmeleri yarın başlıyor. Kamu işveren heyeti ile memur sendikaları 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde hem 2024 ve 2025 yılı zam oranlarını hem de kira desteğinden aile yardımına, doğum izinlerinin uzatılmasından emeklilere ek iyileştirmeye kadar pek çok konuyu ele alacak.
Toplu sözleşme görüşmelerinin ilk toplantısı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın, memur konfederasyonlarının ve sendikalarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilecek. Görüşmelerde kamu işveren heyetinin zam teklifini 15 Ağustos’ta sunması, 21 Ağustos’ta da toplu sözleşme sonucunun açıklanması planlanıyor. Ancak taraflar arasında uzlaşma sağlanamazsa hakem kurulu devreye girecek.
Memur konfederasyonları zam tekliflerini kamuoyuna duyurdu. Bir konfederasyon 2024 ve 2025 yıllarında toplam yüzde 110, diğeri de kümülatif 2024’te yüzde 100.2, 2025’te yüzde 58.4 zam talep etti. Ayrıca ilk yıl zamların üç ayda bir yapılması, enflasyon farkının oluştuğu aydan itibaren ödenmesi gibi talepler de bulundu. Ocak 2024’te en düşük memur maaşı enflasyon farkı hariç bir konfederasyonun zam teklifine göre 29 bin 700, diğerinin teklifine göre 33 bin 880 liraya çıkacak. En düşük emekli aylığı da Ocak’ta bir konfederasyonun teklifine göre 13 bin 334, diğerine göre 15 bin 210 liraya yükselecek.
Toplu sözleşmede sonuç; uzlaşma sağlanırsa 21 Ağustos’ta, sağlanamazsa ayın sonunda belli olacak. Zam oranları merakla beklenirken, Merkez Bankası’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı enflasyon tahmini memurların ve emeklilerinin Ocak ayında alacakları farka ilişkin ipucu verdi. Merkez Bankası’nın 2023 yılı sonu enflasyon tahmini yüzde 58 oldu. Bu tahmine göre 2023’ün ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 31.92, memurların ve memur emeklilerinin enflasyon farkı da yüzde 24.45 olacak. Oluşan enflasyon farkına toplu sözleşmede belirlenen Ocak ayı zam oranı eklenerek yeni maaşlar hesaplanacak.
Milyonca emeklinin Ocak zammının ipucu şimdiden geldi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyonu tahminini güncellemesiyle birlikte, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı şekillendi. Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58 oldu. Bu tahmine göre bu yılın ikinci yarısındaki enflasyon yüzde 31.92 olarak gerçekleşecek. Bu yıl ek iyileştirmelerle birlikte Ocak’ta yüzde 30, Temmuz’da yüzde 25 zam alan SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşında yapılacak kesin artış ise 2024’ün Ocak ayının başında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak enflasyon verileriyle belli olacak.