Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının ardından görevinden uzaklaştırılması, İzmir’in Menderes ilçesinde siyasi dengeleri yeniden şekillendirdi. Menderes Belediyesi’nde dengeler değişti! Başkanvekilliği seçiminde AK Parti ihtimali güçlenirken, CHP ile Yeni Parti arasında yürütülen ortak aday görüşmelerinden sonuç alınamaması gözleri kritik meclis oylamasına çevirdi.
Menderes’te belediye yönetiminin geleceğini belirleyecek başkanvekilliği seçimi öncesinde siyasi trafik hızlandı. İlkay Çiçek’in görevden uzaklaştırılmasının ardından başlayan süreçte partiler kendi adayları üzerinde çalışırken, özellikle değişen belediye meclisi aritmetiği seçimin sonucunu daha da kritik hâle getirdi.
CHP ile Yeni Parti arasında ortak bir isim üzerinde uzlaşılması amacıyla gerçekleştirilen temaslardan sonuç çıkmadığı belirtilirken, bu gelişmenin ardından AK Parti’nin belediye yönetimini devralma ihtimali siyasi kulislerde daha fazla konuşulmaya başladı.
Menderes Belediyesi’nde Dengeler Değişti: Adaylar Netleşiyor
Gazeteci Asena Karcıer’in sosyal medya hesabından paylaştığı kulis bilgilerine göre başkanvekilliği için partilerin değerlendirdiği isimler büyük ölçüde belirginleşti.
CHP’nin seçimde Mehmet Ali Akar ile yarışmayı planladığı belirtilirken, Yeni Parti’de yapılan görüşmelerin ardından Barış Gürsoy’un isminin öne çıktığı aktarıldı.
Karcıer’in aktardığı bilgilere göre Seferihisar’da izlenen yöntemin Menderes’te de uygulanması durumunda iki isim arasında bir ön seçim seçeneğinin gündeme gelmesi mümkün. Seyhan Müşerref Kuralı’nın da adaylık konusunda istekli olduğu belirtilen isimler arasında bulunduğu ifade edildi.
AK Parti’de Menderes Belediyesi İçin Temayül
Menderes Belediyesi’nde dengeler değişti ve gözlerin çevrildiği bir diğer parti AK Parti oldu. Başkanvekilliği seçimi için hazırlıklarını sürdüren AK Parti’de temayül yoklamasının gerçekleştirildiği belirtildi.
Kulislerde dört ismin ön plana çıktığı ifade edilirken, Asuman Şen’in AK Parti’nin adayı olmasına güçlü ihtimal verildiği aktarıldı.
Öte yandan belediye meclisindeki bağımsız üyelerden birinin de başkanvekilliğine aday olmak istediğini dile getirdiği öne sürüldü. Böylece kritik oylamanın yalnızca partiler arasındaki rekabete değil, bağımsız üyelerin tercihlerine de sahne olabileceği değerlendiriliyor.
Meclis Aritmetiği Baştan Aşağı Değişti
Menderes’te seçim sonucunu belirsiz hâle getiren en önemli gelişmelerden biri belediye meclisindeki sandalye dağılımının seçimlerden sonraki süreçte ciddi biçimde değişmesi oldu.
Yerel seçimlerin ardından oluşan tabloda CHP’nin 18, AK Parti’nin 10, bağımsızların 2 ve MHP’nin 1 belediye meclis üyesi bulunuyordu. Bu dağılımla CHP mecliste açık bir üstünlüğe sahipti.
Ancak sonraki dönemde yaşanan istifalar ve parti değişiklikleri, bu tabloyu önemli ölçüde değiştirdi.
CHP’den 11 İstifa Dengeleri Değiştirdi
Siyasi dengelerdeki en büyük kırılmalardan biri CHP’den istifa eden 11 belediye meclis üyesinin Yeni Parti’ye geçmesiyle yaşandı. Böylece seçimlerin hemen ardından ortaya çıkan sandalye dağılımı tamamen farklı bir noktaya taşındı.
Ardından Belediye Başkanı İlkay Çiçek ile 1 CHP’li ve 2 Yeni Partili belediye meclis üyesinin tutuklanması, başkanvekilliği seçimi öncesindeki aritmetiği bir kez daha değiştirdi.