Değerli okuyucularımız, Türkiye'deki milyonlarca emeklinin yaşamını doğrudan etkileyecek, kelimenin tam anlamıyla "sıcak" bir gelişme ile karşınızdayız. Resmi Gazete'de yayınlanan bu haber, pek çok kişinin geleceği hakkında ciddi endişeler yaratıyor ve derinlemesine ayrıntılarıyla bu makalede devam edecek.
Şebnem Arda Boğa'nın aktardığı bilgilere göre, daha önce emekli maaşlarına haciz konulması, yasal mevzuat gereği son derece kısıtlıydı. Bilindiği üzere, emekli maaşlarına ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) borcu ya da nafaka borcu gibi özel durumlar dışında herhangi bir banka borcu veya başka bir alacak nedeniyle haciz işlemi uygulanamıyordu. Hatta hakkınızda bir icra dosyası bile olsa, emekli maaşınız bu durumdan etkilenmiyordu. Bu, milyonlarca emekli için önemli bir güvence niteliğindeydi.
Pek çoğumuz bankalardan kredi çekerken, sayfalarca süren ve minicik yazılarla dolu sözleşmeleri okuma zahmetine girmeyiz. Oysa Şebnem Arda Boğa'nın dikkat çektiği gibi, bu sözleşmelerin içinde, kredi alırken aslında emekli maaşınıza haciz konulabilmesini de onayladığınıza dair maddeler bulunabiliyor. Bugüne kadar bu onayınız, yasa gereği bankaların emekli maaşlarınıza doğrudan el koymasına izin vermiyordu; ancak bu durumun değiştiği iddiaları dolaşımda. Daha fazla bilgi ve güncel gelişmeler için https://www.avazturk.com adresini ziyaret edebilirsiniz, ancak bu haber makalesinin tüm detaylarını okumadan geçmeyin.
Resmi Gazete'de yayınlanan Yargıtay kararına göre, tüketici kredisi nedeniyle verilen hapis, takas, mahsup ve benzeri onay ve rıza talimatları sayesinde, bankanın emekli maaşına doğrudan bloke koyması artık "mümkündür" deniliyor. Şebnem Arda Boğa, kararın "oy çokluğuyla" alındığını ve 21 Mart 2025 tarihinde gerçekleşen üçüncü görüşmede kabul edildiğini belirtti. Karar, tüketicinin kredi sözleşmesi çerçevesinde verdiği bu talimatların, henüz icra aşamasına geçilmemiş olsa bile emekli maaşına bloke konulabilmesini sağlayabileceğini ifade ediyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var: Tamamına haciz konulup konulmayacağı konusunda %100 netlik olmamakla birlikte, maaşın tamamına "bloke" konulabileceği, yani maaşın kullanılamaz hale geleceği vurgulanıyor.
Türkiye'de ortalama emekli maaşının 20.000 TL civarında, en düşük emekli maaşının ise 16.812 TL olduğu bir dönemde, bu rakamlar ne yazık ki bir kirayı bile karşılayamıyor. Şebnem Arda Boğa'nın ifadesiyle, insanlar kredilerle, ihtiyaç kredileriyle ayakta kalmaya çalışıyor, hatta kredi kartı takla attırma dönemleri bile sona erdi. Milyonlarca emeklinin banka kredileriyle hayatını döndürmeye çalıştığı, bir krediyi kapatıp diğerini açarak yaşamını sürdürdüğü bu süreçte, bu karar derin endişeler yaratıyor.
Peki, tüm bu hukuki süreçlerin ve ekonomik gerçeklerin ışığında, milyonlarca emekliyi bekleyen en büyük zorluk ne? Şebnem Arda Boğa'nın aktardığına göre, Resmi Gazete'de yayınlanan bu Yargıtay kararı ile bankalar, artık geçmişte yapılmış olanlar da dahil olmak üzere kredi sözleşmelerine dayanarak, ödenemeyen kredi borçları nedeniyle emekli maaşlarınızın tamamına doğrudan bloke koyabilecekler! Bu, gecikmiş borcu olan bir emeklinin tüm maaşının kullanılamaz hale geleceği ve bu kararın, zaten zor geçinen emekliler için hayatlarını sürdürmelerini imkansız hale getirebileceği anlamına geliyor. Bu gelişme, Türkiye'deki milyonlarca emekli için ağır bir dönemin başlangıcı olabilir ve maalesef, onların zaten zorlu olan yaşam mücadelesini daha da çetin hale getirecek gibi görünüyor.