Ömer Bolat Açıkladı: Türkiye NATO’nun En Büyük 8’inci Ekonomisi Oldu

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü, dış ticaret hacmi, savunma sanayisi ve stratejik konumuyla NATO müttefikleri arasında güçlü bir yere sahip olduğunu açıkladı.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü, dış ticaret hacmi, savunma sanayisi ve stratejik konumuyla NATO müttefikleri arasında güçlü bir yere sahip olduğunu açıkladı. Bolat, Türkiye’nin 2025 yılında yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık ekonomiye ulaştığını, NATO ülkeleriyle ticaret hacminin 289,6 milyar dolara çıktığını ve savunma sanayisi ihracatının 10 milyar doları aştığını belirtti.

Türkiye NATO Müttefikleri Arasında Güçlü Konuma Ulaştı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ile NATO ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri değerlendirdi. Türkiye’nin yalnızca jeostratejik konumuyla değil, büyüyen ekonomisi, artan dış ticareti ve gelişen savunma sanayisiyle de ittifak içerisinde öne çıktığını ifade etti.

Bolat, Türkiye’nin son çeyrek yüzyılda üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı politikalar sayesinde küresel ekonomi içerisindeki ağırlığını artırdığını vurguladı. Türkiye’nin NATO ülkeleri arasında ekonomik büyüklüğünü en hızlı artıran ülkelerden biri olduğunu belirten Bolat, üretim ve ihracat kapasitesinde önemli bir yükseliş yaşandığını kaydetti.

Bolat açıklamasında, “Türkiye, jeostratejik konumunun yanında güçlenen ekonomisi, artan dış ticareti ve yükselen savunma sanayisi ile NATO müttefikleri arasında güçlü bir ülke konumundadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde uygulanan üretim, yatırım, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikaları sayesinde Türkiye, son çeyrek yüzyılda küresel ekonomi ve ticarette dikkate şayan bir başarı hikayesi yazmıştır. Özellikle 2002-2025 döneminde sergilediği yüksek büyüme performansıyla Türkiye, NATO ülkeleri arasında ekonomik büyüklüğünü en hızlı artıran ekonomilerden biri olmuş; üretim gücü, ihracat kapasitesi ve uluslararası ticaretteki etkinliğiyle küresel değer zincirlerindeki konumunu önemli ölçüde güçlendirmiştir. Türkiye'nin 2002 yılında 238,7 milyar dolar olan GSYH'si, 2025 yılına gelindiğinde 1 trilyon 596,3 milyar dolara yükselmiş; kişi başına geliri ise 3 bin 616 dolardan 18 bin 40 dolara çıkmıştır. 2025 yılında Türkiye, cari fiyatlarla yaklaşık 1,6 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğüyle, 59,2 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe sahip NATO ülkeleri arasında en büyük 8'inci ekonomi konumundadır. Satın alma gücü paritesine göre ise Türkiye, 3,8 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğüyle NATO ülkeleri arasında 5'inci sırada yer almaktadır” ifadelerini kullandı.

NATO Ülkeleriyle Ticaret 289,6 Milyar Dolara Çıktı

Türkiye’nin NATO ülkeleriyle gerçekleştirdiği dış ticaret, açıklanan verilerde önemli bir yer tuttu. 2025 yılında Türkiye’nin NATO ülkelerine yaptığı ihracat 150,3 milyar dolar olurken, bu ülkelerden gerçekleştirilen ithalat 139,3 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Böylece Türkiye’nin NATO ülkeleriyle toplam ticaret hacmi 289,6 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde NATO ülkeleriyle yapılan ticarette 11 milyar dolarlık dış ticaret fazlası elde edildi.

NATO ülkelerinin Türkiye’nin toplam ihracatı içindeki payı yüzde 55,9 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin toplam ithalatında NATO üyelerinin payı ise yüzde 35,9 seviyesinde kaydedildi.

Bolat, NATO üyelerinin kendi aralarındaki ticaretin de yüksek bir seviyede bulunduğunu bildirdi. 2025 yılında NATO ülkeleri toplam ihracatlarının yüzde 60,7’sini, ithalatlarının ise yüzde 56,7’sini ittifak üyesi ülkelerle gerçekleştirdi.

Almanya Türkiye’nin En Büyük Ticaret Ortağı Oldu

Türkiye’nin NATO üyesi ülkeler arasındaki en büyük ticaret ortağı Almanya oldu. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi 2025 yılı itibarıyla 52,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Almanya’nın ardından Türkiye’nin en yüksek ticaret hacmine ulaştığı NATO ülkesi 34,4 milyar dolarla ABD oldu. İtalya ile gerçekleştirilen dış ticaret 28,9 milyar dolar, Fransa ile 24,1 milyar dolar, Birleşik Krallık ile 24 milyar dolar olarak kaydedildi.

Bolat, “2025 yılında Türkiye'nin NATO ülkelerine ihracatı 150,3 milyar dolar, NATO ülkelerinden ithalatı ise 139,3 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiş; böylece NATO ülkeleriyle dış ticaretimiz 11 milyar dolar fazla vermiştir. NATO ülkelerinin toplam ihracatımızdaki payı yüzde 55,9, ithalatımızdaki payı ise yüzde 35,9 olarak gerçekleşmiştir. Türkiye'nin NATO ülkeleri içerisindeki en önemli ticaret ortağı Almanya olup, 2025 yılı itibarıyla Almanya ile dış ticaret hacmimiz 52,3 milyar dolara ulaşmıştır. Almanya'yı sırasıyla ABD (34,4 milyar dolar), İtalya (28,9 milyar dolar), Fransa (24,1 milyar dolar) ve Birleşik Krallık (24 milyar dolar) takip etmektedir” ifadelerini kullandı.

2026’nın İlk Yarısında Ticaret Hacmi 144,2 Milyar Dolar Oldu

Türkiye’nin NATO ülkeleriyle ticareti 2026 yılının ilk altı ayında da devam etti. Ocak-haziran döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı 136,1 milyar dolar, toplam ithalatı ise 189,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Aynı dönemde Türkiye’nin toplam dış ticaret hacmi 325,2 milyar dolara ulaştı. NATO ülkelerine yapılan ihracat 75,9 milyar dolar olurken, bu ülkelerden gerçekleştirilen ithalat 68,3 milyar dolar seviyesinde kaldı.

Türkiye’nin NATO üyeleriyle 2026 yılının ilk yarısındaki toplam ticaret hacmi 144,2 milyar dolar olarak kaydedildi. Bu dönemde NATO ülkeleriyle yapılan dış ticarette 7,5 milyar dolarlık fazla verildi.

Haziran ayı itibarıyla yıllıklandırılmış verilerde NATO ülkelerine ihracat 152,4 milyar dolar, ithalat ise 140,1 milyar dolar oldu. Bolat, bu rakamların NATO ülkelerinin Türkiye açısından güvenlik ortaklığının yanında önemli bir ticari ortaklık oluşturduğunu gösterdiğini belirtti.

Türkiye NATO Ülkelerinden 150,6 Milyar Dolarlık Yatırım Aldı

Türkiye ile NATO ülkeleri arasındaki ilişkiler yalnızca dış ticaretle sınırlı kalmadı. Doğrudan yabancı yatırımlarda da NATO üyelerinin Türkiye ekonomisi içerisindeki ağırlığı dikkat çekti.

2025 yılı itibarıyla Türkiye’nin NATO ülkelerindeki doğrudan yabancı yatırım stoku 42,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. NATO ülkelerinin Türkiye’deki doğrudan yabancı yatırım stoku ise 150,6 milyar dolara yükseldi.

NATO ülkelerinden gelen yatırımlar, Türkiye’deki toplam doğrudan yabancı yatırım stokunun yüzde 67,5’ini oluşturdu. Bu tabloyla Türkiye, NATO ülkeleriyle yatırım ilişkilerinde net yatırım alan ülke konumunda yer aldı.

Türkiye’deki NATO kaynaklı doğrudan yatırımlarda Hollanda ilk sırada bulunurken, bu ülkeyi Almanya, İspanya, Birleşik Krallık ve Fransa takip etti.

Türkiye NATO’nun En Kalabalık İkinci Ülkesi

Türkiye’nin NATO içerisindeki konumunda nüfus gücü de öne çıkan başlıklar arasında yer aldı. 2025 yılında NATO üyesi ülkelerin toplam nüfusu 988 milyona ulaşarak dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturdu.

Türkiye ise 86,1 milyonluk nüfusuyla NATO ülkeleri arasında ABD’den sonra ikinci sırada yer aldı. Bolat, Türkiye’nin genç ve nitelikli nüfus yapısıyla ittifak içerisinde dikkat çeken ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Nüfus büyüklüğünün yanı sıra iş gücü kapasitesi, üretim altyapısı ve girişimcilik ekosistemi de Türkiye’nin NATO ekonomileri içerisindeki yerini güçlendiren unsurlar arasında gösterildi.

Savunma Harcamaları 36,4 Milyar Dolara Yükseldi

Türkiye’nin savunma sanayisindeki büyümesi, NATO içerisindeki ekonomik ve stratejik ağırlığına doğrudan katkı sağladı. 2025 yılında NATO ülkelerinin toplam savunma harcamalarının 1,64 trilyon dolar seviyesine ulaştığı tahmin edildi.

Türkiye’nin aynı yıl içerisindeki savunma harcamaları 36,4 milyar dolara çıktı. Savunma harcamalarının gayrisafi yurt içi hasılaya oranı yüzde 2,3 olarak gerçekleşti.

Bu oranla Türkiye, NATO tarafından belirlenen yüzde 2’lik savunma harcaması hedefinin üzerine çıktı. Savunma bütçesindeki yükselişin yanında yerli üretim ve ihracat kapasitesindeki büyüme de dikkat çekti.

Savunma Sanayisi İhracatı 10 Milyar Doları Aştı

Türkiye’nin savunma ve havacılık sanayisi ihracatı 2025 yılı itibarıyla 10 milyar dolar sınırını geçti. Türkiye bu ihracat hacmiyle dünya savunma sanayisi ihracatında önemli bir konuma ulaştı.

Dünya savunma ihracatından yüzde 1,8 pay alan Türkiye, ülkeler sıralamasında 11’inci sıraya yükseldi. Otomotivden makineye, kimyadan elektroniğe kadar farklı sektörlerde büyüyen üretim gücü, savunma ve yüksek teknolojili alanlardaki gelişmelerle desteklendi.

Bolat, “Türkiye; otomotivden makineye, kimyadan elektroniğe, savunma ve havacılık sanayinden yüksek teknolojili üretime kadar birçok alanda rekabet gücünü artırarak küresel pazarlarda daha güçlü bir konuma ulaşmıştır. Özellikle savunma sanayi ve yüksek katma değerli sektörlerde kaydedilen gelişmeler, Türkiye'nin NATO'nun üretim ve tedarik ekosistemindeki stratejik rolünü daha da güçlendirmektedir. 2025 yılında NATO ülkelerinin toplam savunma sanayi harcamalarının 1,64 trilyon dolara ulaştığı tahmin edilmektedir. 2025 yılı itibarıyla Türkiye'nin savunma harcamaları 36,4 milyar dolara yükselmiştir. Türkiye'nin savunma harcamalarının GSYH'ye oranı ise yüzde 2,3 olarak gerçekleşmiş ve NATO'nun yüzde 2'lik hedefinin üzerinde olmuştur. Türkiye, savunma sanayindeki harcamalarının yanında dünya savunma sanayi ihracatında da önemli bir pozisyona yükselmiştir. 2025 yılı itibarıyla 10 milyar doları aşan savunma ve havacılık sanayi ihracatı ile Türkiye, dünya savunma ihracatında aldığı yüzde 1,8'lik pay ile dünyada 11'inci sırada yer almaktadır” dedi.

Türkiye NATO’nun Tedarik Zincirlerinde Stratejik Rol Üstleniyor

Türkiye’nin Avrupa, Asya, Orta Doğu ve Afrika’nın kesişim noktasında bulunması, ülkenin NATO içerisindeki lojistik ve ticari rolünü güçlendiriyor. Gelişmiş ulaşım altyapısı, sanayi kapasitesi ve üretim gücü, Türkiye’yi ittifakın tedarik zincirlerinde önemli ülkelerden biri haline getiriyor.

Savunma sanayisi, otomotiv, makine, kimya, elektronik ve yüksek teknoloji sektörlerinde artan kapasite, Türkiye’nin NATO’nun üretim ekosistemine sağladığı katkıyı artırıyor. Türkiye’nin coğrafi konumu da Avrupa ile çevre bölgeler arasındaki ticari ve lojistik bağlantılarda belirleyici rol oynuyor.

Bolat, Türkiye’nin NATO’nun ekonomik dayanıklılığına ve tedarik zincirlerinin güvenliğine katkı sağlayan başlıca ülkelerden biri olduğunu ifade etti.

Ticaret Politikaları Kararlılıkla Sürdürülecek

Ticaret Bakanlığı’nın ihracatı büyütmeye, yüksek katma değerli üretimi desteklemeye ve Türkiye’nin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmaya yönelik çalışmalarını sürdüreceği bildirildi.

Bolat, “Ticaret Bakanlığı olarak; ihracatımızı artırmaya, yüksek katma değerli üretimi desteklemeye, küresel pazarlardaki rekabet gücümüzü geliştirmeye ve ülkemizin uluslararası ticaretteki konumunu daha da güçlendirmeye yönelik politikalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı Vizyonu istikametinde, sürdürülebilir büyüme ve ihracat odaklı kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza aynı kararlılıkla devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri