ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Alina Habba'nın Venezuelalı milyarder bir aileyle yaptığı 50 milyon dolarlık anlaşma tartışma yarattı. Türk iş insanı Turhan Mildon ile evli olan Habba'nın anlaşmasından rahatsızlık duyduğunu açıklayan Trump'ın, eski avukatının kazancının bir bölümünü bağışlamasını istediği öne sürüldü. Mildon'un Kennedy Center için gündeme gelen 5,6 milyon dolarlık bağışı da ayrı bir tartışmanın konusu oldu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın eski avukatı Alina Habba Mildon, Venezuelalı milyarder bir aileyle bağlantılı şirketle yaptığı anlaşma nedeniyle gündeme geldi. Habba'nın 50 milyon dolarlık sözleşmesinin Trump'ın bilgisi dışında gerçekleştirildiği iddia edildi.
Trump, anlaşmadan duyduğu rahatsızlığı kamuoyuna açık şekilde dile getirirken eski avukatına yapılacak ödemelerin büyüklüğünü eleştirdi. Habba'nın Türk iş insanı Turhan Mildon ile evli olması, gelişmenin Türkiye'de de dikkat çekmesine neden oldu.
Trump'tan Alina Habba'nın 50 milyon dolarlık anlaşmasına tepki
Alina Habba'nın, Venezuelalı iş insanı Julio Herrera Velutini'nin kızı tarafından kurulan Concord Partners şirketinde hukuk işlerinden sorumlu genel müdürlük görevini kabul ettiği belirtildi.
Habba'nın şirketle dört yıllık bir sözleşme imzaladığı ve 1 Ocak 2026 tarihinde görevine başladığı aktarıldı.
Trump, Mar-a-Lago'da düzenlenen Cadılar Bayramı etkinliği sırasında Fox News'e yaptığı açıklamada söz konusu anlaşmayı eleştirdi.
ABD Başkanı, Habba'ya ödenecek tutarı aşırı bulduğunu belirterek anlaşmanın kendisini rahatsız ettiğini söyledi.
Trump, "Bir kişinin avukatlık ücreti veya benzeri bir ödeme alması başka bir şey. Kendisi bir avukat. Ancak ben bunu son derece rahatsız edici ve kabul edilemez buldum" ifadelerini kullandı.
Trump'ın Habba'nın kazancından bağış istediği iddiası
New York Times'ın aktardığı bilgilere göre Trump, yakın çevresindeki bazı isimlere Herrera ailesinin Habba'ya kalan ödemeleri yapmaması gerektiğini söyledi.
Trump'ın ayrıca Habba'nın sözleşmeden elde edeceği gelirin bir bölümünü kurulması planlanan başkanlık kütüphanesine veya kendisiyle bağlantılı başka bir kuruluşa bağışlamasını istediği öne sürüldü.
Bu talebin resmî bir karar ya da hukuki işlem niteliğinde olduğuna ilişkin bilgi bulunmuyor.
Anlaşmayla bağlantılı olarak adı geçen Julio Herrera Velutini'nin daha önce seçim kampanyalarının finansmanıyla ilgili bir dosyada suçlamalarla karşı karşıya kaldığı belirtildi. Velutini'nin Ocak 2026'da Trump tarafından verilen başkanlık affından yararlandığı aktarıldı.
Alina Habba'nın eşi Turhan Mildon kimdir?
Türk iş insanı Turhan Mildon, enerji ve farklı sektörlerdeki ticari faaliyetleriyle tanınıyor.
Mildon, daha önce verdiği bir röportajda şirketlerinin 2025 yılı gelirlerinin 2,6 milyar doları aştığını açıklamıştı. İş insanının Venezuela ve Kongo'da da ticari faaliyetleri bulunduğu belirtiliyor.
Mildon'un ABD'deki siyasi ve sosyal çevrelerle ilişkileri, Alina Habba ile evliliğinin ardından uluslararası basında daha geniş yer buldu.
İş insanı, son dönemde Kennedy Center'a yapılması planlanan bağışla ilgili anlaşmazlık nedeniyle de gündeme geldi.
Alina Habba ile Turhan Mildon ne zaman evlendi?
Alina Habba ile Turhan Mildon, Eylül 2025'te New York'ta düzenlenen törenle evlendi.
Manhattan'daki Waldorf Astoria Hotel'de gerçekleştirilen düğün, çiftin kamuoyuna yansıyan ilişkilerinin ardından uluslararası basında geniş yer buldu.
Habba ve Mildon'un ilk kez Nisan 2025'te birlikte görüntülendiği, sonraki aylarda çeşitli Beyaz Saray etkinliklerine katıldıkları aktarıldı.
Habba'nın üçüncü, Mildon'un ise ikinci resmî evliliğini yaptığı belirtildi.
Turhan Mildon'un yaşı neden tartışma konusu oldu?
Çiftin evliliğinin ardından Turhan Mildon'un yaşı da bazı uluslararası yayınlarda tartışıldı.
New York Times, Mildon'un eski okul arkadaşlarıyla yaptığı görüşmelere ve ulaştığını belirttiği kimlik belgelerine dayanarak iş insanının doğum tarihini 2 Aralık 2000 olarak aktardı.
Bu bilgilere göre Mildon, Kasım 2026 itibarıyla 25 yaşında bulunuyor.
42 yaşındaki Alina Habba ile Mildon arasındaki yaş farkı da çiftin evliliği hakkında yayımlanan haberlerde yer aldı.
Venezuela'daki dini nikâh iddiasına açıklama
Turhan Mildon'un geçmiş ilişkilerine ilişkin bir başka iddia da Venezuela üzerinden gündeme geldi.
New York Times'ın haberinde, Mildon'un Habba ile tanışmadan önce Venezuelalı askerî yetkili Remigio Ceballos'un kızı María Ceballos ile dinî bir tören düzenlediği öne sürüldü.
Haberde bazı kişilerin bu töreni evlilik olarak değerlendirdiği belirtildi.
Mildon'un sözcüsü ise iddialara karşı çıkarak söz konusu törenin yalnızca nişan amacıyla düzenlendiğini açıkladı.
Tarafların farklı açıklamaları nedeniyle törenin niteliğine ilişkin iddialar kesinleşmiş bir evlilik bilgisi olarak değerlendirilmiyor.
Kennedy Center'a 5,6 milyon dolarlık bağış tartışması
Turhan Mildon'un Washington'daki Kennedy Center'a yapmayı planladığı belirtilen 5,6 milyon dolarlık bağış da tartışmalara konu oldu.
Alina Habba, Kennedy Center'ın eski yöneticisi Ric Grenell'i, eşinin bağışladığını söylediği paranın ilgili kuruma aktarılmamasıyla suçladı.
Grenell ise bu iddiaları reddetti.
Daily Mail'in aktardığına göre konu Beyaz Saray'ın gündemine taşındı ve bağışa ilişkin inceleme başlatıldığı öne sürüldü.
Habba'nın suçlamalarının ardından Trump'ın Beyaz Saray hukuk danışmanı Will Scharf'tan konunun araştırılmasını istediği belirtildi.
Ric Grenell suçlamaları reddetti
Kennedy Center'ın eski yöneticisi Ric Grenell, Habba'nın bağışa ilişkin iddialarını kabul etmedi.
Grenell, kendisinin bağış adı altında başka bir yere para aktarılmasını istemediğini ve herhangi bir ödeme almadığını söyledi.
Trump ile yaptığı telefon görüşmesinde de aynı yönde açıklamalarda bulunduğu aktarıldı.
Habba'nın 50 milyon dolarlık şirket anlaşması ile Mildon'un 5,6 milyon dolarlık bağışına ilişkin tartışmalar farklı konulara dayanıyor. Her iki gelişmeyle ilgili basına yansıyan suçlama ve iddialar, tarafların açıklamalarıyla birlikte değerlendiriliyor.