ABD Başkanı Donald Trump, İran'a yönelik yeni bir askeri saldırı için acil planlarının bulunmadığını söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun olası operasyon açıklamalarına ilişkin konuşan Trump, gerektiğinde askeri harekâta hazır olduklarını belirtti. ABD Başkanı, İran'ın yaklaşık 450 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stokuna ilişkin görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump, Financial Times'a verdiği telefon röportajında İran'a yönelik askeri operasyon ihtimali, Tahran ile yürütülen görüşmeler ve Hürmüz Boğazı'ndaki petrol sevkiyatına ilişkin açıklamalarda bulundu. İran'a yeni bir saldırı düzenlemek için acil bir planlarının olmadığını belirten Trump, askeri seçeneğin gündemden çıkarılmadığını söyledi.
Trump İran'a yeniden saldıracak mı?
Donald Trump, ABD'nin İran'a yönelik yeni bir askeri operasyon için acil hazırlık içerisinde olmadığını ifade etti.
İran ile mevcut ilişkilerini "mükemmel" olarak nitelendiren Trump, Tahran yönetimiyle yürütülen temaslardan memnun olduğunu söyledi.
ABD Başkanı, İran'a karşı askeri güç kullanılması ihtimaline ilişkin ise gerektiğinde harekete geçebileceklerini belirtti.
Netanyahu'nun İran açıklamasına Trump'tan yanıt
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun hafta içerisinde İran'a yönelik yeni bir saldırı gerçekleştirilebileceğine ilişkin mesajları Trump'a soruldu.
ABD Başkanı, "Ben hazırım, biz hazırız. Gerekirse harekete geçmeye hazırız ancak bunun için bir neden olmayabilir." ifadelerini kullandı.
Trump, İran ile ilişkilerin mevcut durumuna ilişkin değerlendirmesinde yeni bir askeri harekâtın hemen gündemde olmadığını söyledi.
Trump: İran'dan istediğimiz her şeyi alıyor gibiyiz
ABD'nin İran'a uyguladığı ekonomik baskıya ilişkin de konuşan Trump, mevcut uygulamalardan sonuç aldıklarını savundu.
Trump, "İstediğimiz her şeyi alıyor gibiyiz." diyerek İran'a yönelik ekonomik tedbirlerin etkilerine değindi.
ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukanın Tahran ekonomisini zorladığını belirten Trump, mevcut durumu "Bu parlak bir durum." sözleriyle değerlendirdi.
Hürmüz Boğazı ve petrol fiyatları hakkında konuştu
Donald Trump, Hürmüz Boğazı'ndan gerçekleştirilen petrol sevkiyatının savaş öncesindeki seviyeyi geçtiğini öne sürdü.
ABD Başkanı, bölgedeki enerji taşımacılığına ilişkin açıklamasında petrol akışının arttığını ifade etti.
Trump ayrıca ABD'deki Kongre ara seçimlerinin ardından enerji fiyatlarının hızla düşeceğini iddia etti.
Trump: İran'la gerçekten savaşta değiliz
ABD Başkanı, İran ile yaşanan askeri gerilimi geniş çaplı bir savaş olarak değerlendirmediğini söyledi.
Daha önce İran'ın nükleer tesislerine yönelik düzenlenen saldırılara değinen Trump, "Biz gerçekten bir savaşta değiliz. Onları B-2 bombardıman uçaklarıyla vurduk ve nükleer potansiyellerini ortadan kaldırdık. Ardından yeniden vurduk." dedi.
Yaklaşık altı aydır İran ile gerçek anlamda bir savaş yaşanmadığını savunan Trump, mevcut durumu Ukrayna'daki savaşla veya dünya savaşlarıyla karşılaştırmadığını belirtti.
İran'ın 450 kilogram zenginleştirilmiş uranyumu gündemde
Trump, İran'ın yaklaşık 450 kilogramlık zenginleştirilmiş uranyum stokunun geleceğine ilişkin dolaylı görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Söz konusu uranyumun yüzlerce ton kayanın altında bulunduğunu belirten ABD Başkanı, "Orada olmasından memnun olduğumu söyleyemem." ifadelerini kullandı.
Trump, uranyum stokunun Tahran ile yürütülen temaslarda ele alınan konular arasında bulunduğunu söyledi.
Görüşmelerin sonucuna ve uranyum stokuna ilişkin alınabilecek kararlara dair ayrıntı paylaşmadı.