Trump'ın seçim kaybının ardından Çin'den ilk mesaj! Pekin'den Washington'a çağrı

ABD'deki 3 Kasım ara seçimlerinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığından Washington ile ilişkilere yönelik açıklama geldi.

ABD'deki 3 Kasım ara seçimlerinin ardından Çin Dışişleri Bakanlığından Washington ile ilişkilere yönelik açıklama geldi. Sözcü Mao Ning, seçimlerin ABD'nin iç meselesi olduğunu belirterek iki ülke arasındaki iletişimin güçlendirilmesi ve anlaşmazlıkların yönetilmesi için birlikte çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

ABD'de Kongre ara seçimlerinin ardından Demokratların elde ettiği kazanımlar uluslararası gündemde de yer buldu. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, Pekin'de düzenlediği basın toplantısında seçim sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Mao, ABD'deki siyasi gelişmelerin ülkenin iç meselesi olduğunu vurgularken Washington yönetimiyle ilişkilerin geliştirilmesine açık olduklarını bildirdi.

Çin Dışişleri Bakanlığından ABD açıklaması

Mao Ning, ABD'deki ara seçimlerin sonuçlarına ilişkin soruya yanıt verirken Çin'in diğer ülkelerin iç siyasi süreçlerine yönelik yaklaşımını yineledi.

Pekin yönetiminin Washington ile iletişim kanallarını güçlendirmeyi hedeflediğini belirten Mao, iki ülke arasındaki görüş ayrılıklarının uygun yöntemlerle ele alınması gerektiğini ifade etti.

Çinli sözcü, ilişkilerin karşılıklı saygı, eşitlik ve karşılıklılık ilkeleri temelinde yürütülmesinden yana olduklarını açıkladı.

Pekin yönetimi işbirliğinin genişletilmesini istiyor

Mao Ning, Çin ve ABD liderleri arasında varılan mutabakatların ikili ilişkiler açısından önem taşıdığını söyledi.

Çin'in mevcut anlaşmazlıkların yönetilmesi ve ortak çalışma alanlarının genişletilmesi konusunda ABD ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Açıklamada, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik açıdan istikrarlı ve yapıcı bir çerçevede sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

ABD Senatosunda çoğunluk Demokratlara geçti

Associated Press'in aktardığı resmi olmayan seçim sonuçlarına göre Demokratlar, Senatoda çoğunluğu sağlayacak sandalye sayısına ulaştı.

Haberde Demokratların toplam 54, Cumhuriyetçilerin ise 44 sandalyeye sahip olduğu belirtildi.

Demokratların Cumhuriyetçilerin kontrolündeki yedi Senato sandalyesini kazandığı aktarıldı.

Temsilciler Meclisinde 218 sandalye sınırı aşıldı

ABD'de 435 üyeden oluşan Temsilciler Meclisinde çoğunluğu elde etmek için en az 218 sandalye gerekiyor.

Aktarılan seçim verilerine göre Demokratlar 228 sandalyeye ulaşarak bu sınırı geçti.

Cumhuriyetçilerin daha önce kontrol ettiği 25 seçim bölgesinde Demokrat adayların kazandığı belirtildi.

Trump yönetiminin Kongre'deki dengeleri değişti

Demokratların Kongre'nin iki kanadında çoğunluğu elde etmesi, Trump yönetiminin yasa teklifleri ve siyasi atamalar konusunda Kongre ile yürüttüğü ilişkileri etkileyecek.

Yeni çoğunluk, Kongre komisyonlarının yönetimi ve federal hükümetin denetlenmesine ilişkin süreçlerde de söz sahibi olacak.

Çin Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ise ABD seçimlerinin sonucundan bağımsız olarak Washington ile diplomatik iletişimin sürdürülmesine yönelik mesaj verildi.iler için yeni açıklama

Dünya Haberleri