Türk-İş Nisan tablosunu çizdi: “Açlık sınırı artık 10 bin TL’nin üzerinde, kırmızı et bir ayda 50 TL zamlandı!”

Türk-İş, Nisan ayı verilerini açıkladı ve acı tabloyu ortaya koydu. Verilere göre, dört kişilik ailenin açlık sınırı 10 bin TL’nin üzerine çıktı. Bununla beraber, temel ihtiyaç, ulaşım, eğitim vb. kalemleri kapsayan yoksulluk sınırı 33 bin TL oldu.

Türk-İş, Nisan 2023’e ait verilerini açıkladı. Türk-İş verilerine göre Nisan ayında dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 10 bin TL’nin üzerine çıktı. Bununla birlikte, gıda, ulaşım, sağlık, eğitim vb. ihtiyaçları kapsayan yoksulluk sınırı ise 33 bin TL’ye dayandı.

Türk-İş, bir ay içinde kırmızı ete de 50 TL’lik zam geldiğini ifade etti. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ESK’ye ucuz et çağrısında bulundu. Türkiye İşçi Sendikalar Konfederasyonu (Türk-İş), Nisan 2023’e ait yoksulluk ve açlık verilerini kamuoyuyla paylaştı.

AÇLIK SINIRI 10 BİN, YOKSULLUK SINIRI 33 BİN TL!

Türk-İş’in verilerine göre dört kişilik ailenin açlık sınırı Mart ayında 9 bin 590 TL’den Nisan ayında 10 bin 135 TL’ye yükseldi. Kira, fatura, eğitim, sağlık vb. ihtiyaçların olduğu yoksulluk sınırı ise Mart ayında 31 bin 240 TL’den Nisan ayında 33 bin TL’ye çıktı.

Türk-İş verilerine göre, Nisan ayında sadece gıda fiyatlarında yüzde 5 oranında artış gözlemlendi. Gıda harcamasında 2023’ün ilk dört ayında değişim oranı yüzde 24,65 oldu. Gıda fiyatlarındaki bir yıllık değişim ise yüzde 90,12 olarak açıklandı.

ET GRUBU REKOR FİYATA İMZA ATTI

Temel gıda ürünlerinin yanı sıra, et fiyatlarında da büyük bir artış yaşandı. Et, balık ve tavuk fiyatları Nisan ayında da artmaya devam ederek; balık fiyatı ilk kez 150 TL’nin üstüne çıktı ve bir rekora imza attı. Benzer olarak kuzu eti 350 TL’yi gördü ve dana eti 300 TL’ye ulaşarak rekor kırdı.

Ramazan ayına denk gelen fiyat artışları, vatandaşların mutfak ihtiyacı için yaptığı harcamaları gözler önüne serdi. Et grubuyla beraber, taze meyve ve sebzelerde reyon fiyatlarının yüzde 30 oranında zamlandığı ifade edildi.

Ekonomi Haberleri