Türkiye’de 44 Yıldır Faaliyet Gösteriyordu: Bank Mellat’ın Yönetimi TMSF’ye Geçti, Sırada İflas Talebi Var

Türkiye’de 44 yıldır faaliyet gösterdiği belirtilen İran merkezli Bank Mellat için kritik süreç başladı.

Türkiye’de 44 yıldır faaliyet gösterdiği belirtilen İran merkezli Bank Mellat için kritik süreç başladı. BDDK’nın faaliyet iznini kaldırmasının ardından bankanın yönetim ve denetimi TMSF’ye geçerken, sigorta kapsamındaki mevduatların ödenmesinin ardından Bank Mellat’ın doğrudan iflasının mahkemeden talep edileceği açıklandı.

Bank Mellat İçin 44 Yıl Sonra Kritik Karar

Türkiye bankacılık sektöründe uzun yıllardır faaliyet gösteren İran merkezli Bank Mellat hakkında önemli bir karar alındı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, bankanın Türkiye’deki faaliyet iznini kaldırdı.

Kararın ardından Bank Mellat’ın yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) geçti.

Böylece bankanın Türkiye’deki faaliyetlerine ilişkin tasfiye süreci de resmen başlamış oldu.

BDDK Bank Mellat’ın Faaliyet İznini Kaldırdı

BDDK, 18 Eylül 2026 tarihli ve 11572 sayılı kararıyla Bank Mellat Merkezi Tahran İstanbul Türkiye Merkez Şubesinin faaliyet izninin kaldırılmasına karar verdi.

Kararın 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 71. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında alındığı bildirildi.

BDDK’nın kararı, 19 Eylül 2026 tarihli ve 33375 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Böylece Bank Mellat’ın Türkiye’de bankacılık faaliyetlerini sürdürmesine ilişkin izin sona erdi.

Yönetim ve Denetim TMSF’ye Geçti

Faaliyet izninin kaldırılmasının ardından Bank Mellat açısından yeni bir hukuki ve idari süreç başladı.

Bankanın yönetim ve denetimi TMSF’ye intikal ederken, bundan sonraki işlemlerin 5411 sayılı Bankacılık Kanunu çerçevesinde yürütüleceği belirtildi.

TMSF ayrıca Bank Mellat’a ilişkin işlemlerin hangi sırayla gerçekleştirileceğini de açıkladı.

Önce Sigortalı Mevduatlar Ödenecek

Sürecin ilk aşamasında bankada bulunan sigorta kapsamındaki mevduatların ödenmesine odaklanılacak.

TMSF’nin açıklamasına göre Bank Mellat nezdindeki sigortaya tabi mevduatların ödemeleri gerçekleştirilecek.

Bu aşamanın tamamlanmasının ardından ise Bank Mellat’ın hukuki statüsü açısından önemli bir adım daha atılacak.

TMSF Bank Mellat’ın İflasını Talep Edecek

Sigorta kapsamındaki mevduatların ödenmesinden sonra TMSF, Bank Mellat’ın doğrudan iflasını istemek üzere ilgili mahkemeye başvuracak.

Bu nedenle mevcut aşamada Bank Mellat hakkında verilmiş kesinleşmiş bir iflas kararı bulunmuyor. TMSF’nin açıklamasına göre iflas talebi, sigortalı mevduatların ödenmesinin ardından mahkemeye taşınacak.

Mahkemenin iflas kararı vermesi halinde süreç, iflas tasfiyesi hükümleri doğrultusunda sürdürülecek.

Mahkeme İflas Talebini Kabul Etmezse Ne Olacak?

TMSF’nin açıklamasında mahkemenin Bank Mellat’ın iflasına karar vermemesi ihtimaline ilişkin uygulanacak yöntem de yer aldı.

Mahkemeden iflas kararı çıkmaması halinde bankanın iradi tasfiyesi TMSF tarafından gerçekleştirilecek.

Bu tasfiye işleminin Türk Ticaret Kanunu’nun anonim şirketlerin infisah ve tasfiyesine ilişkin hükümlerine bağlı olmadan yürütüleceği bildirildi.

Bank Mellat Mevduatlarına Ne Olacak?

Bankanın müşterileri açısından sürecin en önemli bölümünü sigortaya tabi mevduatların durumu oluşturuyor.

Açıklanan yol haritasına göre ilk olarak TMSF tarafından sigorta kapsamında bulunan mevduatların ödenmesi gerçekleştirilecek. İflas başvurusu bundan sonraki aşamada yapılacak.

Dolayısıyla faaliyet izninin kaldırılması ile iflas aynı hukuki aşama değil. BDDK bankanın faaliyet iznini kaldırırken, iflas konusunda nihai karar TMSF’nin başvurusunun ardından ilgili mahkeme tarafından verilecek.

Bank Mellat’ın Türkiye Sürecinde Yeni Dönem

İran merkezli Bank Mellat’ın Türkiye’deki faaliyet izninin sona ermesiyle birlikte 44 yıllık faaliyet döneminde kritik bir aşamaya gelindi.

18 Eylül’de alınan BDDK kararının 19 Eylül’de Resmî Gazete’de yayımlanmasının ardından yönetim ve denetim TMSF’ye geçti.

Bundan sonraki takvimde önce sigortalı mevduatların ödenmesi, ardından bankanın doğrudan iflası için mahkemeye başvurulması planlanıyor. İflas kararı çıkmaması halinde ise tasfiye işlemlerini doğrudan TMSF yürütecek.

Ekonomi Haberleri