Türkiye’nin F-35 Programına Dönüşü Gündemde: Erdoğan Trump ile Görüşmesini Açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda ABD ile temasların sürdüğünü açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilmesi konusunda ABD ile temasların sürdüğünü açıkladı. New York’taki Türkevi’nde konuşan Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’nin programa dönüşüne yönelik olumlu bir irade ortaya koyduğunu belirterek, “Biz de bu iradenin artık somut adımlara dönüşmesini bekliyoruz” dedi. Erdoğan ayrıca KAAN ve yerli savunma sanayisine vurgu yaparken Eurofighter konusunda İngiltere ile çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Erdoğan’dan F-35 İçin Somut Adım Mesajı

Birleşmiş Milletler 81. Genel Kurulu için New York’ta bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ziyaretinin sonunda Türkevi’nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gündemin önemli başlıklarından birini Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılım süreci oluşturdu. Erdoğan, konuyu ABD Başkanı Donald Trump ile daha önce NATO Zirvesi’nde görüştüklerini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde Trump’ın yaklaşımına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Trump ile bu konuyu NATO'da da görüşmüştük. Kendisi Türkiye'nin F-35 programına dönüşü konusunda olumlu bir irade ortaya koydu. Biz de bu iradenin artık somut adımlara dönüşmesini bekliyoruz. Bu konuda temaslarımızı sürdürüyoruz. Netice alacağımıza inanıyorum.”

Türkiye’nin F-35 Temasları Sürüyor

Erdoğan’ın açıklamasına göre Ankara ile Washington arasındaki F-35 görüşmeleri henüz tamamlanmış değil ve diplomatik temaslar devam ediyor.

Cumhurbaşkanının sözleri, Türkiye’nin programa dönüşünün kesinleştiğine ilişkin bir açıklama niteliği taşımıyor. Erdoğan, Trump’ın konuya olumlu yaklaştığını ifade ederken Ankara’nın bu yaklaşımın uygulamaya dönük adımlarla devam etmesini beklediğini belirtti.

Türkiye’nin programa yeniden dahil edilmesine yönelik sürecin nasıl ilerleyeceği ise ABD tarafında atılabilecek resmi ve hukuki adımlara bağlı olarak şekillenecek.

Erdoğan Türkiye-ABD İlişkilerini Değerlendirdi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Donald Trump ile yürüttüğü diyaloğun yalnızca F-35 dosyasıyla sınırlı olmadığını belirterek Türkiye-ABD ilişkilerinin genel seyrine ilişkin de değerlendirmede bulundu.

Erdoğan, iki ülke arasındaki ilişkilerin mevcut dönemde ilerleme kaydettiğini savunarak şunları söyledi:

“Sayın Trump ile ikili ilişkimiz Türkiye-Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerine de ivme kazandırdı. İki ülke arasındaki iş birliği, bir önceki yönetim dönemine nazaran bir hayli mesafe almış durumda. İnanıyorum ki, burada da durmayacak ve daha ileri hedeflere ulaşacağız.”

Bu değerlendirme Erdoğan’ın Türkiye-ABD ilişkilerinin mevcut durumuna ilişkin görüşünü yansıtıyor.

F-35’in Yanında KAAN Vurgusu

F-35 görüşmelerine değinen Erdoğan, Türkiye’nin savunma stratejisinde yerli üretimin önemini koruduğunu da vurguladı.

Cumhurbaşkanı, özellikle Türkiye’nin geliştirdiği milli muharip uçak KAAN projesine dikkat çekti.

Erdoğan, “Tabii bizim için önemli olan yerli savunma sanayimiz. Bu bizim için çok çok önemli. KAAN başta olmak üzere kendi savaş uçağımızı, hava savunma sistemlerimizi ve savunma sanayi kabiliyetlerimizi üretmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin Savaş Uçağı Gündeminde Üç Başlık

Erdoğan’ın açıklamalarıyla birlikte Türkiye’nin savaş uçağı gündeminde F-35, KAAN ve Eurofighter olmak üzere üç farklı başlık öne çıktı.

F-35 konusunda ABD ile görüşmeler devam ederken, KAAN projesi Türkiye’nin kendi savaş uçağını geliştirmeye yönelik uzun vadeli savunma sanayisi programının merkezinde bulunuyor.

Eurofighter ise Türkiye’nin savaş uçağı tedarik seçenekleri kapsamında İngiltere ile yürüttüğü görüşmelerin konusu olmaya devam ediyor.

Eurofighter İçin İngiltere ile Görüşmeler Devam Ediyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York temasları sırasında İngiltere Başbakanı ile gerçekleştirdiği görüşmeye de değindi.

Eurofighter konusundaki çalışmaların devam ettiğini açıklayan Erdoğan, Türkiye’nin güvenlik ve savunma ihtiyaçları doğrultusunda görüşmeleri sürdüreceğini söyledi.

Erdoğan, “Bu arada işte İngiltere Başbakanı ile de görüşmemizi yaptık. Onlarla da Eurofighter konusundaki adımlarımız, çalışmamız devam ediyor. Türkiye'nin güvenliği, savunma ihtiyaçları ve stratejik hedefleri var. Hedeflerimiz için çalışacak, geri adım inşallah atmayacağız.” dedi.

F-35 Sürecinde Gözler ABD’de Atılacak Adımlarda

Erdoğan’ın New York’taki açıklamalarına göre Türkiye, F-35 konusunda ABD ile temaslarını sürdürürken Trump yönetiminden somut adımlar bekliyor.

Cumhurbaşkanı, görüşmelerden sonuç alınacağına inandığını belirtirken henüz Türkiye’nin F-35 programına dönüşünün kesinleştiğine yönelik bir açıklama yapılmadı.

Aynı zamanda Ankara’nın savunma gündeminde yerli KAAN projesi ile İngiltere’yle görüşmeleri sürdürülen Eurofighter başlığı da yerini koruyor.

Gündem Haberleri