Üsküdar'da Başkan Vekili Bilmecesi Sürüyor! İlk Seçim İptal Edilmişti, Yeni Oylamada İki Tur Geride Kaldı

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın yerine başkan vekilini belirlemek için seçim yeniden başladı.

İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırılan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın yerine başkan vekilini belirlemek için seçim yeniden başladı. CHP ve Yeni Parti'nin ortak adayı Sibel Tan Çetinkaya ile Cumhur İttifakı adayı Dündar Ziya Gültekin'in yarıştığı oylamada ilk iki turda gerekli çoğunluk sağlanamadı. İkinci turda Gültekin 22, Çetinkaya ise 20 oy alırken seçim bir sonraki tura kaldı.

Üsküdar'da Başkan Vekilliği Seçimi Yeniden Başladı

Üsküdar Belediye Meclisi, görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın yerine görev yapacak başkan vekilini belirlemek amacıyla yeniden toplandı.

İdare mahkemesinin daha önce gerçekleştirilen seçime ilişkin verdiği kararın ardından başlayan yeni süreçte CHP ve Yeni Parti'nin ortak adayı Sibel Tan Çetinkaya ile Cumhur İttifakı adayı Dündar Ziya Gültekin karşı karşıya geldi.

Meclisteki seçim bu sabah saat 09.00 itibarıyla başladı.

İlk Seçimi Sibel Tan Çetinkaya Kazanmıştı

Üsküdar Belediye Meclisi'nde başkan vekilini belirlemek amacıyla ilk seçim 5 Ağustos'ta gerçekleştirilmişti.

Dördüncü tura kadar uzayan seçimde CHP adayı Sibel Tan Çetinkaya 22 oy alarak başkan vekili seçilmişti. Cumhur İttifakı'nın adayı Dündar Ziya Gültekin ise 18 oyda kalmıştı.

Ancak ilk seçimle ilgili süreç daha sonra yargıya taşındı.

Mahkeme Oylamanın Yenilenmesine Karar Verdi

AK Parti Üsküdar İlçe Başkanlığı, ilk seçimin sonuçlarına itiraz etti. Başvuruyu değerlendiren İstanbul 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin kararıyla birlikte başkan vekilliği için yapılan oylamanın yenilenmesine hükmedildi.

Bu gelişmenin ardından Üsküdar Belediye Meclisi, yeni seçim süreci için tekrar toplandı.

5 Eylül'deki Oylama Ertelendi

Mahkeme kararının ardından meclis üyeleri 5 Eylül Cumartesi günü bir araya geldi. Ancak bu toplantıda seçim gerçekleştirilemedi.

Belediye Meclisi'nde salt çoğunluk sağlanamaması nedeniyle başkan vekilliği oylaması ertelendi.

Ertelenen seçim için yeni toplantı bu sabah gerçekleştirildi ve iki aday arasındaki yarış yeniden başladı.

İlk Turda Cumhur İttifakı Adayı 21 Oy Aldı

Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçiminin ilk turunda toplam 42 oy kullanıldı.

Sayımın ardından Cumhur İttifakı'nın adayı Dündar Ziya Gültekin 21 oy alırken CHP ve Yeni Parti'nin ortak adayı Sibel Tan Çetinkaya 19 oyda kaldı.

İlk turda kullanılan oyların 2'si geçersiz sayıldı.

İki Oy Geçersiz Sayıldı

İlk turda geçersiz kabul edilen oyların dağılımına ilişkin de bilgi verildi.

Geçersiz oyların birinin Cumhur İttifakı, diğerinin ise CHP/Yeni Parti grubuna ait olduğu belirtildi.

İlk turdaki sonuçlarla başkan vekilinin belirlenmesi için gerekli çoğunluk oluşmadı ve ikinci tur oylamaya geçildi.

İkinci Turda Gültekin 22, Çetinkaya 20 Oy Aldı

İkinci turda da toplam 42 meclis üyesi oy kullandı. Bu kez kullanılan oyların tamamı geçerli kabul edildi.

Sayım sonucunda Cumhur İttifakı adayı Dündar Ziya Gültekin 22 oy aldı. CHP ve Yeni Parti'nin ortak adayı Sibel Tan Çetinkaya ise 20 oy elde etti.

İlk tura kıyasla Gültekin'in oyu 21'den 22'ye, Çetinkaya'nın oyu ise 19'dan 20'ye yükseldi.

İkinci Turda da Başkan Vekili Belirlenemedi

İkinci turdaki 22'ye 20'lik sonuca rağmen iki adaydan hiçbiri seçim için gerekli çoğunluğa ulaşamadı.

Böylece Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçimi ikinci turda da sonuçlanmadı. Meclisteki seçim sürecinin bir sonraki tur oylamayla devam edeceği belirtildi.

Süreç Sinem Dedetaş Hakkındaki Soruşturmayla Başladı

Üsküdar Belediyesi'ndeki başkan vekilliği süreci, Belediye Başkanı Sinem Dedetaş hakkında yürütülen adli soruşturmanın ardından başladı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından belediyedeki yapı ve iskân ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı iddialarına ilişkin soruşturma başlatıldı.

Soruşturma kapsamında “rüşvet” ve “irtikap” suçlamalarıyla tutuklanan Sinem Dedetaş, daha sonra ilgili mevzuat kapsamında İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden uzaklaştırıldı.

İki Meclis Üyesi Tutuklandı

Başkan vekilliği için gerçekleştirilen yeni seçim öncesinde belediye meclisindeki dengeleri ilgilendiren başka gelişmeler de yaşandı.

CHP'li Amine Cansu Çelik ve Ekrem Baki'nin, seçim öncesinde gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklandığı belirtildi.

Bu gelişmelerin ardından meclis üyeleri başkan vekilliği seçimi için yeniden sandık başına gitti.

Özgür Çelik'ten Dört Meclis Üyesi Hakkında İddia

Yeni Parti İl Başkanı Özgür Çelik de seçim öncesindeki süreç hakkında bir iddiada bulundu.

Çelik, CHP'den AK Parti'ye geçen 4 belediye meclis üyesinin, seçim öncesinde aileleriyle temas kurmamaları amacıyla İstanbul dışına götürüldüğünü öne sürdü.

Söz konusu açıklama kaynak metinde Özgür Çelik'in iddiası olarak yer alırken, buna ilişkin ayrıca doğrulanmış bir bilgi paylaşılmadı.

Üsküdar'da Gözler Bir Sonraki Turda

İlk turda Dündar Ziya Gültekin'in 21, Sibel Tan Çetinkaya'nın 19 oy aldığı seçimde iki oy geçersiz sayıldı. İkinci turda ise oyların tamamı geçerli olurken sonuç 22'ye 20 olarak gerçekleşti.

İki turda da gerekli çoğunluğun oluşmaması nedeniyle Üsküdar Belediye Başkan Vekilliği seçimi bir sonraki turla devam edecek.

Gündem Haberleri