1869’da Adaya Bırakıldılar, Yıllar İçinde Kontrolden Çıktılar: Socorro Adası’nın Koyun Sorunu
Meksika’ya bağlı Socorro Adası’na 1869 yılında getirilen yaklaşık 100 koyun, doğal avcıların bulunmaması nedeniyle yıllar içinde kontrolsüz biçimde çoğalarak ciddi bir ekolojik soruna dönüştü.
Meksika’ya bağlı Socorro Adası’na 1869 yılında getirilen yaklaşık 100 koyun, doğal avcıların bulunmaması nedeniyle yıllar içinde kontrolsüz biçimde çoğalarak ciddi bir ekolojik soruna dönüştü. Yoğun otlatma sonucunda ada yüzeyinin yaklaşık yüzde 30’unda bitki örtüsünün kaybolduğu ve 2 bin hektardan fazla doğal alanın zarar gördüğü belirtilirken, koyunların uzaklaştırılması için 2009-2012 yılları arasında kapsamlı operasyonlar gerçekleştirildi.
Socorro Adası’nda Her Şey Yaklaşık 100 Koyunla Başladı
Socorro Adası’nda 1869 yılında başlayan bir girişimin etkileri, yıllar sonra adanın doğal yaşamını değiştiren boyutlara ulaştı. Adaya getirilen yaklaşık 100 koyun, kendilerini kontrol altında tutabilecek doğal avcıların bulunmaması nedeniyle zaman içinde hızla çoğaldı.
Koyun nüfusundaki kontrolsüz artışın etkileri ilerleyen yıllarda daha görünür hâle geldi. Hayvanların adanın farklı bölgelerine yayılmasıyla doğal bitki örtüsü yoğun otlatma baskısıyla karşı karşıya kaldı.
Başlangıçta sınırlı sayıdaki hayvanla başlayan süreç, zaman içerisinde Socorro Adası’nın ekolojik dengesini etkileyen önemli sorunlardan biri hâline geldi.
Socorro Adası’nın Bitki Örtüsü Zarar Gördü
Koyunların kontrolsüz şekilde çoğalmasının en belirgin sonuçlarından biri bitki örtüsünde yaşandı. Yoğun otlatma nedeniyle mevcut bitkiler zarar görürken yeni filizlenen bitkilerin de gelişme şansı azaldı.
Sürecin ilerlemesiyle toprak yapısında bozulmalar ortaya çıktı. Ada yüzeyinin yaklaşık yüzde 30’unda bitki örtüsünün kaybolduğu ve 2 bin hektardan fazla doğal alanın zarar gördüğü belirtildi.
Bitki örtüsündeki kayıp yalnızca adadaki bitki çeşitliliğini etkilemedi. Toprağı yerinde tutan doğal örtünün azalması, başka bir çevre problemini de beraberinde getirdi.
Socorro Adası’nda Erozyon Arttı
Socorro Adası’nın tropikal fırtınalardan etkilenmesi, bitki örtüsündeki kaybın sonuçlarını daha da belirgin hâle getirdi. Bitkilerin azalmasıyla toprağın şiddetli yağışlara karşı korunması zorlaştı.
Yağışlarla birlikte yüzeydeki toprağın sürüklenmesi erozyonu artırdı. Zaman içerisinde bazı bölgelerde derin erozyon kanallarının meydana geldiği belirtildi.
Böylece koyunların yoğun otlatmasıyla başlayan değişim, bitki örtüsünden toprak yapısına kadar adanın farklı doğal unsurlarını etkileyen bir sürece dönüştü.
Yerel Türler de Değişimden Etkilendi
Socorro Adası’ndaki ekolojik sorun yalnızca bitki örtüsü ve toprakla sınırlı kalmadı. Adaya yayılan koyunlarla birlikte yabani kedilerin de yerel canlı türleri üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi.
Bu değişimden etkilendiği belirtilen canlılar arasında Socorro güvercini ve Socorro cüce baykuşu gibi adaya özgü türler de bulunuyor.
Adadaki doğal dengenin değişmesi, yerel türlerin yaşam alanları üzerinde ek baskı oluştururken ekosistemin korunması amacıyla müdahale ihtiyacını da artırdı.
Koyunları Uzaklaştırmak İçin Operasyon Başlatıldı
Socorro Adası’ndaki yabani koyun nüfusunun azaltılmasına yönelik çalışmalar 2000’li yılların sonlarına doğru hız kazandı. Koyunların adadan uzaklaştırılması amacıyla yıllara yayılan kapsamlı operasyonlar gerçekleştirildi.
2009 ile 2012 yılları arasındaki çalışmalarda hem havadan hem de karadan yöntemlerden yararlanıldı.
Sadece havadan gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında 1.257 yabani koyunun yakalandığı aktarıldı. Böylece 1869’da yaklaşık 100 koyunun adaya getirilmesiyle başlayan süreç, bir asrı aşan zamanın ardından geniş çaplı ekolojik müdahaleye dönüştü.