1994'te Erdoğan'ı iktidara taşıyan tablo tekrarlanıyor

1994'te Erdoğan'ı iktidara taşıyan tablo tekrarlanıyor

Muhalefet cephesinde çatlaklar giderek derinleşiyor. İyi Parti, CHP'nin yerel seçimlerde işbirliği önerisini reddetti. Bu gelişme, muhalefetin ittifakını zora sokuyor ve iktidara avantaj sağlıyor.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimi yenilgisinden sonra muhalefet cephesinde çatlaklar giderek derinleşiyor. Son olarak, İyi Parti, CHP'nin yerel seçimlerde işbirliği önerisini reddetti. Bu gelişme, muhalefetin ittifakını zora sokuyor ve iktidara avantaj sağlıyor.

İyi Parti'nin CHP'nin işbirliği önerisini reddetmesinin nedenleri henüz net değil. Bazı yorumcular, İyi Parti'nin ittifak içinde CHP'ye endeksli olduğunu ve bu nedenle CHP'nin önerisini kabul etmediğini düşünüyor. Diğerleri ise, bir parti toplantısından sızan sözleriyle Meral Akşener'in devlete karşı "son görevini" yaptığını ve bu görevinin de Erdoğan'ın iktidarını korumak olduğunu öne sürüyor.

1994 yerel seçimlerinde, merkez sağ ve merkez sol partilerin bölünmüş oyları nedeniyle Refah Partisi, İstanbul'u kazanmıştı. Muhalefet partilerinin ancak bir araya gelince kazanabileceklerini anlamaları tam çeyrek asır sürdü. 2019 yerel seçimlerinde ittifak yapan muhalefet, İstanbul'u tekrar kazandı. Ancak, şimdi ayrı kulvarlarda aynı mayına doğru dört nala koşuyorlar.

Her muhalefet partisi kendi adayıyla yarışır ve bölünmüş oylar nedeniyle AKP'nin adayı kazanırsa, bu hem muhalefet hem iktidar için çok ciddi siyasi sonuçları olacaktır. Başta Meral Akşener'in ikinci büyük hatasıyla ya da devleti kurtarma refleksiyle Erdoğan'a İstanbul'u teslim ettikten sonra siyasetten siliniş görmek hiç sürpriz olmaz. Böyle bir sonuç, liderliği yeni devralan Özgür Özel ve sıradaki cumhurbaşkanı adayı gözüyle bakılan Ekrem İmamoğlu için de ağır yenilgi sayılacaktır.

Erdoğan'a ise, erimekte olan partisini toparlama ve kaybettiği belediyelerin imkanlarına yeniden ulaşma şansı sunacaktır. Vebal büyük ancak görünen o ki, parti küçük olsun benim olsun ihtirası ve rejimi muhalefete kaptırmama refleksi daha büyük. Dileyelim de seçmenin sağduyusu parti liderlerinin gafletine baskın çıksın.