1999 öncesi sonrası EYT'den emekli olacaklar dikkat! Bunu yapmazsanız düşük maaş yatacak

1999 öncesi sonrası EYT'den emekli olacaklar dikkat! Bunu yapmazsanız düşük maaş yatacak

Türkiye'de EYT yasasını bekleyen milyonlarca vatandaş için detaylar açıklanmaya devam ediyor.

1999 öncesi sonrası EYT'den emekli olacaklar dikkat! Bunu yapmazsanız düşük maaş yatacak - Türkiye'de EYT yasasını bekleyen milyonlarca vatandaş için detaylar açıklanmaya devam ediyor. Bu doğrultuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da EYT'liler için beklenen müjdeler duyurulurken EYT'de de son dakika gelişmeleri paylaşıldı. EYT'lilerin 2022 tarihi itibariyle emekli olan kişilerden daha düşük aylık alacakları ifade edildi. Yüksek maaş için ise vatandaşların 14 Şubat tarihine kadar da başvuru yapmaları gerekiyor.

Ülke geneli milyonlarca vatandaşın EYT'de detayları takip ettiği belirtilirken çarpıcı gerçeklerde gündeme düştü.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN AÇIKLADI

Türkiye'de EYT yasası ile birlikte emeklilik hakkı elde edecek vatandaşların 2022 yılı içerisinde dilekçe veren aynı prim gününe sahip olan emsallerine göre de daha düşük miktarlarda emekli aylığı alacağı belirtildi. Erdoğan, EYT’liler için şu açıklamayı yapmıştı:

“28 Aralık’ta EYT düzenlemesini kamuoyuyla paylaştık. Milyonlarca vatandaşımızın sorunlarını herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında TBMM’nin takdirine sunuyoruz." dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan'da, "EYT ile çalışmalarımız olacak. Şubat'ın ortalarına kadar geçmesini umut ediyoruz. En geç Mart ayında maaşlar yatacak” dedi.

EYT'DE YÜKSEK MAAŞ NASIL ALINACAK?

Habertürk’te konu edinen haberde EYT'de yüksek maaş ile ilgili şu ifadelere yer verildi.

SGK’ya bildirilen brüt kazancı ve prim gün sayısı yüksek olanlar daha fazla emekli aylığı alıyor. Ancak, prim günü ve prime esas kazancı aynı olan kişinin emeklilik dilekçesi verdiği tarih de bağlanacak aylığın tutarı konusunda belirleyici olabiliyor.

2000 öncesindeki kazançlar gösterge sistemiyle (göstergenin memur maaş katsayısı ile çarpımı sonucu); 2000 – 2008 arasındaki kazançlar tüketici fiyat endeksi (TÜFE) artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde 100’ü; 2008 sonrasındaki kazançlar ise TÜFE artışı ve milli gelirdeki artışın yüzde 30’u dikkate alınarak güncelleniyor. Son yılın güncelleme işlemi ise dillekçe verilen tarihe göre değişiyor.

Örneğin, emeklilik dilekçesini 2022 yılında temmuz – aralık döneminde, yani 31 Aralık tarihinden önce vermiş olanların aylıkları hesaplanırken Ocak 2022’deki tutar, geçen yılın ocak ve temmuz aylarında yapılan emekli maaş zamları oranında artırılacak.

Dilekçeyi 1 Ocak 2023’ten sonra verenlerin emekli aylığı hesabında ise 2022’deki yıllık enflasyonun yüzde 100’ü ile şubat ayında açıklanacak 2022 yılı gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) artışının yüzde 30’u dikkate alınacak. Ocak ayında yapılacak yüzde 30 maaş zammından her ikisi de yararlanacak.

Bu gelişmelere göre ise vatandaşlar EYT'de bu şekilde yüksek maaş ödemelerinden faydalanma imkanına erişebilecek.