414 Sanıklı Davada Dikkat Çeken İfade: Seyfi Beyaz West Side'ın Ruhsat ve İskân Sürecini Anlattı
İmamoğlu'nun uzun yıllardır aile dostu ve ortağı olduğu belirtilen Beyaz, daha önce savcılığa verdiği ifadelerin arkasında olduğunu söyledi.
Görevden alınan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da aralarında bulunduğu 53'ü tutuklu 414 sanığın yargılandığı davada, iş insanı Seyfi Beyaz'ın ifadeleri gündeme geldi. İmamoğlu'nun uzun yıllardır aile dostu ve ortağı olduğu belirtilen Beyaz, daha önce savcılığa verdiği ifadelerin arkasında olduğunu söyledi. Beyaz'ın özellikle West Side projesinin ruhsat ve iskân sürecinde para, çek ve taşınmaz verildiğine yönelik iddiaları dava dosyasının dikkat çeken başlıklarından biri oldu. Söz konusu anlatımların Beyaz'ın beyan ve iddialarına dayandığı, yargılamanın sürdüğü ve suçlamalar hakkında kesinleşmiş bir hüküm bulunmadığı önem taşıyor.
İmamoğlu Davasında Seyfi Beyaz Mahkemede İfade Verdi
Kamuoyunda “İmamoğlu çıkar amaçlı suç örgütü” soruşturması kapsamında açılan davanın 65'inci duruşması, İstanbul 33. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Kapalı Ceza İnfaz Kurumu karşısındaki duruşma salonunda görülmeye başlandı.
Duruşmada ifade veren isimlerden biri Seyfi Beyaz oldu. İmamoğlu'nun 18 yıllık aile dostu ve ortağı olduğu belirtilen müteahhit Beyaz, savcılık aşamasında verdiği önceki ifadelerini koruduğunu bildirdi.
Dosyaya yansıyan anlatımlarda özellikle Beylikdüzü'ndeki West Side projesinin ruhsat ve iskân işlemleri sırasında gerçekleştiği öne sürülen para ve taşınmaz transferleri öne çıktı.
West Side Projesindeki Ödeme İddialarını Anlattı
Seyfi Beyaz'ın 25 Nisan, 14 Mayıs, 26 Mayıs ve 6 Ekim 2025 tarihlerinde verdiği ifadelerde, West Side projesiyle bağlantılı farklı iddialar bulunuyor.
Beyaz, 26 Mayıs 2025 tarihli ek ifadesinde yapılan ödemelerin ve taşınmaz devirlerinin kendi istekleriyle gerçekleşmediğini ileri sürerek şu ifadeleri kullandı:
“Verdiğimiz daire ve paraları rızaen vermedik. İskân ve inşaat ruhsatı süreçlerinde bunları vermek zorunda kaldık.”
Beyaz, talepler yerine getirilmediğinde ruhsat ve iskân işlemlerinin ilerlemediğini iddia etti. Avukatlarının ise olayların hukuken “irtikap” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunduğu aktarıldı.
“3 Milyon Verirseniz İskânınızı Alırım” İddiası
Beyaz'ın savcılık ifadesindeki önemli iddialardan biri, West Side projesinin iskânının alınması için 3 milyon TL istendiği yönündeki beyanı oldu.
Beyaz, iskân alınamaması nedeniyle yüzlerce hak sahibinin dava açtığını, elektrik ve su aboneliklerinde sorun yaşandığını anlattı. İddiasına göre Adem Soytekin kendilerine:
“3 milyon verirseniz iskânınızı alırım.”
dedi.
Proje ortaklarının bunu kabul ettiğini anlatan Beyaz, ödemenin kayıtlara girebilmesi amacıyla fatura talep ettiklerini söyledi. Bunun ardından KDV dahil 3 milyon 540 bin TL tutarında fatura düzenlendiğini ve ödemenin gerçekleştirildiğini öne sürdü.
Beyaz'a göre bu ödeme sonrasında da iskân işlemleri tamamlanmadı.
3 Milyon 540 Bin TL'nin Ardından 100 Bin TL İddiası
Beyaz'ın anlatımına göre ilk ödemenin üzerinden aylar geçmesine rağmen iskân alınamayınca yeni bir görüşme gerçekleştirildi.
Oktay Hamzaoğlu'nun kendisini arayarak Adem Soytekin ile görüşmesini istediğini söyleyen Beyaz, West Side'daki Mado'da bir araya geldiklerini anlattı. Beyaz, görüşmeye dönemin Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik'in de katıldığını iddia etti.
Beyaz'ın beyanına göre Erçevik burada:
“100.000 TL verirseniz bir günde hallederiz.”
dedi.
Beyaz, 100 bin TL'nin kısa süre içerisinde Adem Soytekin'e verildiğini ve ödemenin ardından iki gün içinde iskânın çıktığını ileri sürdü. İskân tarihinin 12 Kasım 2019 olduğunu belirten Beyaz, ödeme tarihi ile telefon sinyal kayıtlarının incelenmesinin görüşmeyi doğrulayabileceğini savundu.
“Vermeseydik İskânı Vermezlerdi”
Seyfi Beyaz'ın 6 Ekim 2025 tarihli ifadesinde taşınmaz devirlerine ilişkin başka iddialar da yer aldı.
Adem Soytekin'e verilen bazı daire ve dükkânların yapılan işlerin karşılığı olduğunu belirten Beyaz, taşınmazların tamamının aynı nitelikte olmadığını savundu.
Beyaz ifadesinde:
“Ancak büyük kısmı ise belediyede karşılaşılan sorunlara ilişkin devredilen taşınmazlardır. (…) Zaten devir yapmasaydık iskânı vermezlerdi.”
dedi.
Bu anlatım, dava dosyasındaki para ve taşınmaz transferlerine ilişkin tartışmaların önemli başlıklarından biri haline geldi.
7 Dükkân, 5 Daire ve 3,5 Milyon TL'lik Çek İddiası
Beyaz'ın iddiaları yalnızca nakit ödemelerle sınırlı kalmadı. 6 Ekim'deki ifadesinde West Side'ın yapımı sırasında belediyeyle yaşandığını söylediği sorunların çözülmesi amacıyla Adem Soytekin üzerinden görüşmeler gerçekleştirildiğini ileri sürdü.
Dört proje ortağının yaptığı görüşmelerin ardından Soytekin'e dönemin değeriyle yaklaşık 10 milyon TL karşılığında 7 dükkân ve 5 daire verildiğini iddia eden Beyaz, ayrıca 3 milyon 500 bin TL değerinde çek verildiğini söyledi.
Beyaz, söz konusu çeklerin koçanlarını bulamadığını, bu nedenle çeklerin hangi şirket tarafından düzenlendiğini ve kendi imzasının bulunup bulunmadığını hatırlayamadığını da ifadesine ekledi.
Hasan İmamoğlu'na Devredilen Taşınmazlarla İlgili Dikkat Çeken İddia
Dosyada yer alan bir diğer önemli konu, Ekrem İmamoğlu'nun babası Hasan İmamoğlu adına gerçekleştirildiği belirtilen taşınmaz devirleri oldu.
Beyaz ilk anlatımında beş dairenin üç veya dördünün Hasan İmamoğlu adına geçirildiğini söyledi. Kolluk araştırmasında Hasan İmamoğlu'na dört taşınmaz devredildiğinin tespit edildiği kendisine hatırlatıldığında ise:
“Doğrudur, olabilir.”
yanıtını verdi.
Beyaz'ın asıl iddiası ise taşınmazların ödeme biçimiyle ilgiliydi. Beyaz, dört şirketten oluşan adi ortaklığın hesabına satış işlemi sırasında “göstermelik olarak” para yatırıldığını, ardından bu tutarın nakit olarak geri alındığını öne sürdü.
“Hasan İmamoğlu Ofise Gelip Parayı Elden Geri Aldı”
Beyaz, 25 Nisan tarihli savcılık ifadesinde de Hasan İmamoğlu ile ilgili benzer bir anlatımda bulundu.
West Side projesinde Hasan İmamoğlu'nun üç daire aldığını ve satış bedellerinin başlangıçta ödendiğini belirten Beyaz, daha sonra bu paranın geri verildiğini ileri sürdü.
Beyaz'ın iddiasına göre Hasan İmamoğlu ofise gelerek daireler için yatırılan bedelleri elden geri aldı.
Dosyaya giren bu beyanla birlikte savcılık, taşınmazların normal bir satış işlemi görünümü altında devredilip bedellerin daha sonra geri verildiği iddiasını incelemeye aldı.
Taşınmazların Hasan İmamoğlu'na Devri Talebi Çalık'tan mı Geldi?
Seyfi Beyaz, 6 Ekim tarihli ifadesinde taşınmazların Hasan İmamoğlu adına geçirilmesi talebinin dönemin Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Murat Çalık'tan geldiğini öne sürdü.
Beyaz'ın iddiasına göre söz konusu talep kendilerine Adem Soytekin aracılığıyla ulaştırıldı.
West Side'daki başka bir konutun ise Beylikdüzü Belediyesinde çalışırken hayatını kaybeden bir personelin ailesinin kullanımına bırakıldığını belirten Beyaz, ailenin yaklaşık 5-6 yıldır burada yaşadığını söyledi.
Beyaz, dairenin belediyeye devredilmesinin istendiğini ancak kendilerinin en azından maliyet bedelini talep etmelerine rağmen herhangi bir ödeme yapılmadığını ileri sürdü.
“Adem'in Belediyede Eli Kolu Uzun”
Beyaz'ın ifadelerinde Adem Soytekin'in belediyeyle ilişkilerine yönelik iddialar da bulunuyor.
West Side projesinin kaba inşaatını Soytekin'in yaptığını söyleyen Beyaz, Soytekin'in Mutlu İnşaat ile “gizli ortaklık” ilişkisi bulunduğunu iddia etti.
Soytekin'in dönemin Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile güçlü ilişkilere sahip olduğunun proje ortaklarınca bilindiğini savunan Beyaz, belediyeyle sorun yaşandığında Oktay Hamzaoğlu'nun kendisine:
“Abi Adem Soytekin ile bir görüş, onun belediyede eli kolu uzun, bu işi halleder.”
dediğini aktardı.
Fatih Keleş Hakkında da İddiada Bulundu
Beyaz'ın 14 Mayıs tarihli ek ifadesinde Fatih Keleş hakkında da bir iddia yer aldı.
Beyaz, West Side projesindeki mermer işlerinin Ekrem İmamoğlu'nun yönlendirmesi ve Adem Soytekin'in aracılığıyla Fatih Keleş'e verildiğini ileri sürdü.
Söz konusu işin piyasa değerinden daha yüksek bir bedelle yaptırıldığını iddia eden Beyaz, Soytekin'in bu konuda ısrarcı olduğunu, belediyeyle olan sorunların çözülmesine yardımcı olduğu gerekçesiyle bu durumu kabul ettiklerini savundu.
“Belediye Başkanı Olunca Sürekli Para İstendi”
Seyfi Beyaz'ın iddiaları West Side projesinin dışına da uzandı.
14 Mayıs tarihli ifadesinde Beylikdüzü'nde gerçekleştirdiği projelerden yalnızca üçünün Ekrem İmamoğlu'nun belediye başkanlığı dönemine denk geldiğini söyleyen Beyaz:
“Ekrem İmamoğlu belediye başkanı olduktan sonra sürekli para istenmesi dolayısıyla ben o bölgede iş yapmak istemedim.”
şeklinde beyanda bulundu.
Beyaz, İmamoğlu'nun hem Beylikdüzü Belediye Başkanlığı hem de sonrasındaki İBB Başkanlığı döneminde yürüttüğü inşaat faaliyetlerinde kendilerinden sürekli taleplerde bulunulduğunu ileri sürdü.
2 Loca, 7 Dükkân ve 300 Bin TL İddiası
Seyfi Beyaz'ın savcılık ifadelerinde başka maddi taleplere ilişkin iddialar da bulunuyor.
Beyaz, bir projenin iskân sürecinde Trabzonspor'dan iki loca alınmasının talep edildiğini ve bu talebin Ekrem İmamoğlu tarafından kardeşi Muzaffer Beyaz'a doğrudan iletildiğini öne sürdü.
Bunun yanı sıra White Corner, Beyaz City ve Mega Kent projelerindeki 7 dükkânın seçim döneminde belediye tarafından ofis olarak kullanıldığını ancak kira ödenmediğini iddia etti.
Beyaz ayrıca 2019 yerel seçimlerinden önce Seyrantepe'deki seçim koordinasyon merkezinin kirası için Tuncay Yılmaz'a 300 bin TL nakit verdiğini ileri sürdü.
“Suçlamayı Bu Haliyle Kabul Ediyorum”
Seyfi Beyaz'ın 25 Nisan tarihli savcılık ifadesinin son bölümünde kullandığı ifadeler de dava dosyasında öne çıktı.
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirten Beyaz şöyle konuşmuştu:
“Suçlamayı bu haliyle kabul ediyorum. Ayrıca benden cebren alınan paralar dolayısıyla ilgili kamu görevlilerinden ve diğer kişilerden şikayetçiyim.”
Beyaz sonraki ifadelerinde ise kendisini, kamu görevlilerine menfaat sağlamak isteyen taraf olarak değil, ruhsat ve iskân işlemlerinin tamamlanması için para ve taşınmaz vermeye zorlandığını iddia eden taraf olarak konumlandırdı.