ABD Başkanı Trump'tan Tahran'a sert mesaj: Anlaşma mı, askeri müdahale mi?
Fox News'e konuşan ABD Başkanı Donald Trump, Tahran'a yönelik bugün veya yakın zamanda yeni bir askeri operasyon düzenlenmeyeceğini belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump, İran'a bugün veya yakın zamanda yeni bir askeri operasyon düzenlenmeyeceğini söyledi. Tahran yönetimine yönelik tehditlerini sürdüren Trump, anlaşma sağlanmaması halinde askeri seçeneğin gündemde olduğunu belirtti. ABD'nin Hürmüz Boğazı'nı kontrol ettiğini ve İran'a uygulanan deniz ablukasının devam ettiğini öne sürdü.
ABD Başkanı Donald Trump, Fox News kanalına verdiği röportajda İran'la devam eden çatışmalara, Hürmüz Boğazı'ndaki gelişmelere ve Tahran yönetimiyle olası anlaşmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.
3 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesinde konuşan Trump, İran'a yönelik yakın zamanda yeni bir askeri operasyon planlanmadığını belirtti. Ancak Tahran yönetimiyle anlaşmaya varılamaması durumunda askeri müdahale seçeneğini dışlamadı.
Trump'tan İran'a yeni saldırı açıklaması
Donald Trump, ABD'nin İran'a yönelik askeri operasyonlarında hedeflerine ulaştığını savundu. İran'ın askeri ve ekonomik kapasitesinin büyük ölçüde ortadan kaldırıldığını ileri süren Trump, Tahran yönetimine anlaşma çağrısında bulundu.
ABD Başkanı, İran'a yönelik yaklaşımını şu sözlerle anlattı:
“Onlarla anlaşma mı yapayım, yoksa onları ortadan mı kaldırayım? Tek soru bu.”
İran'a yönelik saldırıların yeniden başlayıp başlamayacağı sorusuna da yanıt veren Trump, “Bugün İran'a saldırı olmayacak. Tahran'a yönelik yakın zamanda harekât yok.” dedi.
Hürmüz Boğazı'nın kontrolünün ABD'de olduğunu iddia etti
Trump, küresel petrol taşımacılığının önemli geçiş noktalarından Hürmüz Boğazı'na ilişkin de açıklamalarda bulundu.
Boğazın tamamen ABD kontrolünde olduğunu öne süren Trump, petrol sevkiyatının savaş öncesindeki seviyesine ulaştığını iddia etti.
“Unutmayın, artık Hürmüz Boğazı'nı biz kontrol ediyoruz. Onlar hiçbir şey elde edemiyor, her şeyi biz alıyoruz.” ifadelerini kullanan ABD Başkanı, İran'a yönelik deniz ablukasının sürdüğünü söyledi.
Trump'ın boğazın kontrolüne ve petrol sevkiyatına ilişkin açıklamaları, ABD yönetiminin iddiaları olarak aktarıldı.
İran'ı yeniden bombalama ihtimalinden söz etmişti
Trump, Fox News röportajından önce Florida'da eşi Melania Trump ile oy kullandıktan sonra gazetecilerin sorularını yanıtlamıştı.
İran'ın askeri ve ekonomik açıdan ağır kayıplar yaşadığını ileri süren ABD Başkanı, yeni bir saldırı ihtimalini dışlamamıştı.
Trump, “Bu işi sonuna kadar götürmek zorunda kalabilirim ya da belki bir anlaşmaya varırlar. Emin değilim. Her halükârda biz kazanırız. Ancak İran'ı tekrar bombalama ihtimalim var.” demişti.
İran'daki yeraltı tesislerine ilişkin açıklama
ABD Başkanı, önceki bir röportajında İran'ın nükleer tesislerine yönelik olası saldırılarda kullanılabilecek mühimmat hakkında da konuşmuştu.
Trump, GBU-43/B (MOAB) olarak bilinen yüksek tahrip gücüne sahip konvansiyonel bombanın kullanılabileceğine işaret etmişti.
Taktik nükleer silah kullanımının değerlendirilip değerlendirilmediği sorulduğunda ise “Hayır, nükleer değil. Bombaların anası büyük bir bomba ama nükleer değil.” yanıtını vermişti.
İran'ın Kazma Dağı bölgesinde inşa edildiği belirtilen yeraltı tesisine ilişkin de konuşan Trump, bölgeye yönelik saldırı seçeneğini değerlendirdiklerini söylemişti.
Trump'tan Fransa ve Tayvan'a yönelik açıklamalar
Donald Trump, aynı röportajda Fransa'daki gelişmeleri göç politikalarıyla ilişkilendirdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a daha önce sınırların kapatılması yönünde tavsiyede bulunduğunu söyleyen Trump, ülkedeki sorunların göç ve sınır güvenliği politikalarından kaynaklandığını savundu.
ABD Başkanı, Tayvan'ı da yarı iletken sektöründeki fiyatlandırma politikaları nedeniyle eleştirdi.
Tayvan'ın düşük fiyatlarla üretim yaparak ABD'nin çip sektörüne zarar verdiğini ileri süren Trump, “Çip işimizi çaldılar, hepsini, çünkü çipleri gülünç bir fiyata ürettiler ve piyasaya sürdüler.” dedi.