Adalar’da Dengeleri Değiştiren Seçim! AK Parti Adayı Kemal Türkyılmaz Başkanvekili Oldu
Adalar Belediye Meclisinde yapılan başkanvekilliği seçimini AK Parti’nin adayı Kemal Türkyılmaz kazandı.
Adalar Belediye Meclisinde yapılan başkanvekilliği seçimini AK Parti’nin adayı Kemal Türkyılmaz kazandı. İlk turda Türkyılmaz 5, CHP’nin adayı Aytül Ekşiyan 4 oy alırken ikinci turda adaylar 4’er oyda kaldı ve bir oy geçersiz sayıldı. CHP ve YENİ Parti temsilcilerinin itiraz ederek salondan ayrılmasının ardından seçime tek aday olarak devam eden Türkyılmaz başkanvekili seçildi; böylece AK Parti, 2001’deki kuruluşundan bu yana ilk kez Adalar Belediyesi’nde yönetim yetkisini elde etti.
Adalar Belediyesi’nde Başkanvekilliği Seçimi Sonuçlandı! Kemal Türkyılmaz Göreve Seçildi
İstanbul’un Adalar ilçesinde Belediye Başkanvekili Medine Pamuk’un sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etmesinin ardından başlayan seçim süreci tamamlandı. Belediye Meclisinde gerçekleştirilen oylamanın sonucunda AK Parti’nin adayı Kemal Türkyılmaz, Adalar Belediye Başkanvekili seçildi.
Seçim sırasında ilk iki turdaki oy dağılımının yanı sıra oylama usulüne yönelik itirazlar da yaşandı. CHP ve YENİ Parti temsilcileri ikinci turun ardından seçim sürecine itiraz ederek salondan ayrıldı. Türkyılmaz, devam eden süreçte tek aday olarak seçime katıldı ve başkanvekilliğine seçildi.
İlk Turda 5’e 4 Sonuç Çıktı
Adalar Belediye Meclisindeki başkanvekilliği seçiminin ilk turunda AK Parti’nin adayı Kemal Türkyılmaz 5 oy aldı.
CHP’nin adayı Aytül Ekşiyan’a ise 4 oy çıktı.
İlk turdaki sonuç başkanvekilliğinin belirlenmesi için yeterli olmayınca oylamanın ikinci turuna geçildi.
İkinci Turda Oylar Eşitlendi
İkinci turda seçim tablosu değişti. Kemal Türkyılmaz ve Aytül Ekşiyan bu kez 4’er oy aldı.
Kullanılan oylardan biri geçersiz sayıldı.
İkinci turun ardından seçim sürecinin yürütülme biçimine yönelik itirazlar başladı. CHP ve YENİ Parti temsilcileri çeşitli usul itirazlarını dile getirdi.
CHP ve YENİ Parti Salondan Ayrıldı
İtirazların ardından CHP ve YENİ Parti temsilcileri seçim salonundan ayrıldı.
Bunun üzerine Kemal Türkyılmaz, başkanvekilliği seçimine tek aday olarak devam etti.
Gerçekleştirilen oylamanın sonucunda Türkyılmaz, Adalar Belediye Başkanvekilliğine seçildi.
AK Parti Adalar’da İlk Kez Yönetim Yetkisini Aldı
Seçimin sonucu Adalar Belediyesi açısından siyasi yönetim değişikliğini de beraberinde getirdi.
Kaynakta aktarılan bilgiye göre AK Parti, 2001’deki kuruluşundan bu yana ilk kez Adalar Belediyesi’nde yönetim yetkisini elde etmiş oldu.
Böylece Medine Pamuk’un istifasının ardından başlayan başkanvekilliği süreci, AK Parti adayı Kemal Türkyılmaz’ın seçilmesiyle sonuçlandı.
Özgür Çelik’ten Seçim Sürecine İtiraz
YENİ Parti İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, seçim sırasında usule ilişkin itirazlarda bulundu.
Çelik, divanın yapısı ve göreve iade edilen bir kişiyle ilgili dilekçenin okunmadığı iddiasını gündeme getirerek sürecin usulüne uygun yürütülmediğini savundu.
Salondan ayrılırken yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Burada usul açısından eksiklikler var. Bir kere divanda oturan divan başkanının yanında oturan başkan yardımcısı aday. Bayrampaşa'da b gerekçeyle seçim iptal edildi. Göreve iadesi yapılanın dilekçesi okunmadı. Burada Adalar halkının iradesine çökme girişimi düzenleniyor. Biz salonu terk ettik çünkü usulüne uygun olarak gerçekleşmedi. Biz bu tiyatronun kötü aklın bir parçası olmayacağız"
Çelik’in sözleri, YENİ Parti’nin seçim sürecine ilişkin siyasi ve hukuki itirazlarını yansıtıyor.
Üç Meclis Üyesi Disipline Sevk Edildi
Seçimin ardından CHP cephesinden de açıklama geldi.
CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada AK Parti adayı lehine oy kullanan üç belediye meclis üyesinin kesin ihraç talebiyle disipline sevk edildiğini duyurdu.
Tekin, açıklamasında şunları söyledi:
"Üç belediye meclis üyesi, CHP’nin kurumsal iradesiyle bağdaşmayan tutumları nedeniyle kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmiştir. Halkın iradesini ve parti disiplinini hiçe sayan hiçbir tutum kabul edilemez. Sandıkta verilen demokratik iradeye gölge düşüren bu anlayış karşısında gereken siyasi ve hukuki süreçler kararlılıkla işletilmelidir”
Böylece başkanvekilliği seçiminin ardından CHP içerisinde de disiplin süreci başlatılmış oldu.
Süreç Ali Ercan Akpolat’ın Görevden Uzaklaştırılmasıyla Başladı
Adalar Belediyesindeki başkanvekilliği sürecinin başlangıcı Belediye Başkanı Ali Ercan Akpolat’ın tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılmasına dayanıyor.
Bu gelişmenin ardından Belediye Meclisi, yeni başkanvekilini belirlemek üzere 27 Haziran’da seçim yaptı.
Söz konusu seçimde CHP’li Medine Pamuk, Adalar Belediye Başkanvekili olarak belirlenmişti.
Medine Pamuk 14 Eylül’de İstifa Etti
Adalar Belediyesi’nde yeni bir başkanvekilliği seçimine gidilmesine neden olan gelişme ise Medine Pamuk’un görevinden ayrılması oldu.
Pamuk, 14 Eylül’de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa etti.
İstifanın ardından Belediye Meclisinde başkanvekilliği koltuğu yeniden boşaldı ve yeni bir seçim yapılması gerekti.
Kemal Türkyılmaz Başkanvekili Seçildi
23 Eylül’de gerçekleştirilen seçimde ilk tur Kemal Türkyılmaz’ın 5, Aytül Ekşiyan’ın 4 oyu ile tamamlandı. İkinci turda ise iki aday 4’er oy alırken bir oy geçersiz sayıldı.
İkinci tur sonrasında yaşanan itirazların ardından CHP ve YENİ Parti temsilcileri salondan ayrıldı. Seçime tek aday olarak devam eden Kemal Türkyılmaz, Adalar Belediye Başkanvekilliğine seçildi.
Seçim sonucuyla Adalar Belediyesi’nde yönetim yetkisi AK Parti’ye geçerken CHP, kendi parti çizgisi dışında oy kullandığını açıkladığı üç meclis üyesi hakkında kesin ihraç talebiyle disiplin süreci başlattı.