Adalet Bakanı Gürlek’ten Yargıda Dönüşüm Mesajı: Yeni Atama Sisteminin Tarihi Belli Oldu
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargı sisteminde yeni bir dönüşüm sürecinin başlatıldığını açıkladı. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt haline gelecek, mevcut doğu-batı ayrımı kaldırılacak.
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yargı sisteminde yeni bir dönüşüm sürecinin başlatıldığını açıkladı. Hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atamalarında hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt haline gelecek, mevcut doğu-batı ayrımı kaldırılacak. Terfi, teftiş, liyakat ve mesleğe uygunluk kriterlerinin de puanlamaya dahil edileceği yeni sistem 2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanmaya başlayacak.
Yargıda Atama Sistemi Değişiyor
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla yargı sisteminde hayata geçirilecek yeni uygulamanın ayrıntılarını duyurdu.
Gürlek, değişikliğin temel hedefini vatandaşların adalete daha hızlı ve etkin şekilde erişebilmesi olarak açıklarken, hâkim ve Cumhuriyet savcılarının atama sisteminde önemli değişikliklere gidileceğini bildirdi.
Bakan Gürlek, açıklamasında, "Vatandaşlarımızın adalete daha etkin ve hızlı erişmesi için yargıda köklü bir dönüşüm başlatıyoruz" ifadelerini kullandı.
Hizmet Puanı Esas Alınacak
Hâkimler ve Savcılar Kurulunun aldığı kararla birlikte atama sisteminde hizmet puanı ve puan sıralaması temel kriter olacak.
Yeni sistemde terfi ve teftiş sonuçlarının yanı sıra liyakat ve mesleğe uygunluk göstergeleri de puanlamaya yansıtılacak. Böylece atama süreçlerinde nesnel ve ölçülebilir kriterlerin ön plana çıkarılması öngörülüyor.
Mevcut sistemde uygulanan doğu-batı ayrımı da kaldırılacak.
Yeni Sistem 2027’de Başlayacak
Hâkim ve savcı atamalarındaki yeni uygulamanın başlangıç tarihi de açıklandı.
Bakan Gürlek’in verdiği bilgiye göre sistem, 2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanmaya başlayacak.
Gürlek, yeni modelde emeğin, liyakatin ve mesleki başarının atama süreçlerinde daha güçlü karşılık bulmasının amaçlandığını belirtti.
Yargılama Sürelerinin Kısaltılması Hedefleniyor
Bakan Gürlek’in açıklamasında yargılama süreleri de önemli yer tuttu. Vatandaşların en önemli beklentilerinden birinin davaların makul sürede tamamlanması olduğunu belirten Gürlek, adliye ziyaretlerinde hâkim ve Cumhuriyet savcılarıyla bu konuyu görüştüklerini ifade etti.
Gürlek, Yargı Paketi kapsamında uyuşmazlıkların daha kısa sürede sonuçlandırılmasına yönelik düzenlemelerin hayata geçirildiğini, atama sistemindeki değişikliğin de aynı hedef doğrultusunda gerçekleştirildiğini söyledi.
Gürlek Yeni Sistemin Ayrıntılarını Açıkladı
Adalet Bakanı Akın Gürlek, yeni atama modeline ilişkin açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Vatandaşlarımızın adalete daha etkin ve hızlı erişmesi için yargıda köklü bir dönüşüm başlatıyoruz!
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, Türkiye Yüzyılı'nı Adaletin Yüzyılı kılma hedefiyle reformlarımızı sürdürüyoruz. Hedefimiz, vatandaşlarımızın hakkına makul sürede kavuştuğu, daha etkin ve daha güven veren bir yargı sistemidir.
İl programlarımız kapsamında ziyaret ettiğimiz adliyelerimizde hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızla bir araya geldik. Vatandaşlarımızın en önemli beklentilerinden biri olan yargılamaların makul sürede tamamlanması konusundaki hassasiyeti kendileriyle paylaştık.
Yargı Paketimizle yargılama süreçlerini hızlandıran, uyuşmazlıkların daha kısa sürede sonuçlandırılmasına imkân sağlayan düzenlemeleri hayata geçirdik. Şimdi aynı hedef doğrultusunda, hâkim ve Cumhuriyet savcılarımızın atamalarında yeni bir sisteme geçiyoruz.
Hâkimler ve Savcılar Kurulumuzun bugün aldığı kararla; atamalarda hizmet puanı ve puan sıralaması temel ölçüt olacak. Terfi ve teftiş sonuçları ile liyakat ve mesleğe uygunluk göstergeleri puanlamaya yansıtılacak; doğu-batı ayrımı kalkacak; nesnel ve ölçülebilir kriterler ön plana çıkacak.
2027 Yılı Ana Kararnamesi ile uygulanmaya başlayacak yeni sistemle emeğin, liyakatin ve mesleki başarının daha güçlü karşılık bulduğu; hakkaniyetin ve öngörülebilirliğin daha da güçlendiği bir atama sistemi hayata geçmiş olacak.
Daha hızlı işleyen, daha isabetli kararlar üreten ve vatandaşlarımızın adalete güvenini güçlendiren bir yargı sistemi için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz.
Yargının daha etkin ve verimli işlemesine katkı sağlayacak bu yeni sistemin vatandaşlarımıza ve yargı camiamıza hayırlı olmasını diliyorum."