Alaattin Aktaş 'Kriz krizle atlatılacak' dedi! KKM, dolar ne var ne yok hepsinden bahsetti!

Alaattin Aktaş 'Kriz krizle atlatılacak' dedi! KKM, dolar ne var ne yok hepsinden bahsetti!

Kur korumalı mevduat hesabından 'facia, felaket' olarak bahseden Aktaş oldukça önemli açıklamalar yaparken kriz atlatılmaya çalışırken yeni bir krizin kapıda olduğunu vurguladı.

Özellikle pandemi döneminde krizle baş edebilmek adına pek çok banka faiz arttırımına gitmişti. Dolar kuru özellikle de son 3 sene içerisinde rekor rakamlarla yükselişe geçerken devlet vatandaşlar için oluşturduğu yeni düzenlemeyi paylaştı. AK Parti tarafından gerçekleştirilen Kur Korumalı Mevduat (KKM) hakkında konuşan Alaattin Aktaş oldukça öenmli açıklamalarda bulundu.

Kur korumalı mevduat hesabından 'facia, felaket' olarak bahseden Aktaş oldukça önemli açıklamalar yaparken kriz atlatılmaya çalışırken yeni bir krizin kapıda olduğunu vurguladı. Alaattin Aktaş açıklamalarında ''Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak'' dedi.

KUR KORUMALI MEVDUATI ELE ALDI!

Dünya Gazetesi yazarı Alaattin Aktaş Bu “liralaşma” değil, “dolarlaşma” başlığı altında ele aldığı yazısında Kur korumalı mevduat hesabından bahsederken birçok noktaya değindi. Bunun başlıca felaketleri ardından getirebileceğini belirten Aktaş açıklamasında Sen tut yıllar yılı reel kayba uğrasa da TL tutmayı tercih edenleri dövize giderler kaygısıyla KKM'ye davet et, onları dövizin getirisine alıştır, şu anki duruma göre normalde TL'de duracak olan 650 milyarı dövize endeksli hale getir, sonra da bunun adına "liralaşma" de! Tam aksine bu uygulama "liralaşma" değil, "dolarlaşma"dır...'' dedi.

Felaketin kur korumalı mevduat uygulaması bittiğinde yaşanacağını söyleyen Aktaş yazısının devamında ''Başımızda büyük bir bela var. Dünyanın kıskandığı buluş olarak lanse edilen kur korumalı mevduat. Bu hesabı açtıranlara bütçeden ve Merkez Bankası’ndan aktarılan kaynak bir yana asıl felaket uygulama bittiğinde yaşanacak. Bunu defalarca yazdık. Detaylı olarak da 10 ve 11 Ağustos’ta...'' ifadelerine yer verdi.

'LİRALAŞMA DEĞİL DOLARLAŞMA''

'Bu uygulama bittiğinde ne olacak?' sorusunu yazısında soran Aktaş detaylı açıklamalarda bulunurken konuyla ilgili uzun çaplı araştırmalarını ve vardığı sonuçları paylaşarak ''Kur korumalı mevduat, döviz artmasın diye başvurulan bir uygulama ve atılan başka adımlarla birlikte bu uygulamaya “liralaşma” adı uygun görüldü. İyi de bu uygulama aslında tam tersi... Bu uygulama görünürde TL tutmayı teşvik ediyor gibiyse de geçmişte TL cinsi tasarruf edenleri de dövizin getirisine alıştırdı. “Liralaşma” oldu aslında “dolarlaşma”...

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da bankanın bloğunda yer alan yazısında liralaşmanın öneminden ve alınan mesafeden söz ediyor. İyi güzel de, şu soruya bir türlü yanıt bulamıyoruz: “Bu uygulama bittiğinde ne olacak?” sorusunu sordu.

''BİR LİRALAŞTIK BİR LİRALAŞTIK SORMAYIN''

Yazısında olabildiğinde sert dilde olabilecekleri dile getiren Aktaş kur korumalı mevduat hesabının getirilerine değinerek analizlerini paylaştı. Alaattin Aktaş yazısına ''Zarar ettiği halde TL’de duran vatandaşı “Dövize gitmesin” diye KKM’ye davet et, adeta “Paranı dövize bağla” diye teşvik et, yaklaşık 650 milyar lirayı dövize endeksli hale getir, yani döviz hesabını bir anlamda bu kadar, bugünkü kurla 36 milyar dolar büyüt, sonra da buna “liralaşma” de!

Dövizden geçerek KKM hesabı açtıranların dövize dönmesi bile sıkıntı yaratacak. Bir anlamda taksit taksit toplanan döviz, bir anda talebe dönüştüğünde piyasayı alt üst edecek. Ya TL’den dövize dönecekler...

Yani 1.3 trilyon lira “Döviz isterim” dediğinde ne olacak? İyi "liralaşamadığımız mı” ortaya çıkacak? Yoksa vatandaşı “liralaşmaya” ikna edemediğimiz mi? Bunları düşünmeden bloglarda yazılar yazacağız, “Bir liralaştık, bir liralaştık ki sormayın” diye!'' diyerek son verdi.