Ali Gaffar Okkan Suikastında Zaman Aşımı Kararı: Firari Sanıklar Hakkındaki Dava Düştü
Diyarbakır’da 2001 yılında Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ve 5 polis memurunun şehit edildiği suikasta ilişkin davada dikkat çeken bir karar çıktı. 25 yıldır firari olan iki sanık hakkında zaman aşımı gerekçesiyle dava düşürüldü.
24 Ocak 2001’de Diyarbakır’da düzenlenen silahlı saldırıda Emniyet Müdürü Ali Gaffar Okkan ile birlikte 5 polis memurunun şehit edilmesine ilişkin davada yeni bir gelişme yaşandı. Suikastın asli failleri arasında gösterilen ve yaklaşık 25 yıldır kırmızı bültenle aranan Haşim Alabalık ile Murat Aktaş hakkında yürütülen dava, zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.
Ağır Ceza Mahkemesi, gıyabi tutuklu olarak aranan iki sanıkla ilgili dosyanın yasal sürelerin dolduğu gerekçesiyle kapatılmasına hükmetti. Kararla birlikte sanıklar hakkındaki uluslararası yakalama emirleri de kaldırıldı.
25 Yıllık Firar Süreci
Mahkeme sürecinde, sanıkların bugüne kadar yakalanamaması nedeniyle dosyanın zaman aşımına uğradığı belirtildi. Böylece, tek bir gün dahi yakalanamayan iki firari hakkında yürütülen yargılama sona ermiş oldu.
Karar, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
24 Ocak 2001’deki Saldırı
Ali Gaffar Okkan, 1997-2001 yılları arasında Diyarbakır Emniyet Müdürü olarak görev yaptı. 24 Ocak 2001 günü saat 17.40 sıralarında makamından Valilik binasına giderken Şehitlik semti Sezai Karakoç Bulvarı’nda silahlı saldırıya uğradı.
Saldırıda, Okkan ile birlikte görev başındaki polis memurları Mehmet Kamalı, Sabri Kün, Mehmet Sepetçi, Atilla Durmuş ve Selahattin Baysoy hayatını kaybetti.
Diyarbakır’daki Görev Süresi
Görev yaptığı dönemde Diyarbakır’da yürüttüğü çalışmalar ve halkla kurduğu diyalogla bilinen Okkan, kentte geniş bir kesim tarafından tanınıyordu. Suikastın ardından şehirde doğan birçok çocuğa “Ali Gaffar” ismi verildi.
Dava Dosyasında Yeni Aşama
Mahkemenin zaman aşımı kararıyla birlikte firari sanıklar hakkındaki yargılama süreci sona erdi. Kararın ardından dosya kapatılırken, yakalama kararlarının kaldırılması da hükme bağlandı.