Ali Hamaney'in Cenazesi Kum'da! Binlerce Kişinin Katıldığı Tören Sürüyor

Ali Hamaney'in Cenazesi Kum'da! Binlerce Kişinin Katıldığı Tören Sürüyor

İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney'in naaşı, Tahran'daki üç günlük cenaze programının ardından Kum kentine getirildi.

İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney'in naaşı, Tahran'daki üç günlük cenaze programının ardından Kum kentine getirildi. Cemkaran Camisi'nde düzenlenen törende çok sayıda üst düzey isim hazır bulunurken, yeni dini lider Mücteba Hamaney güvenlik gerekçesiyle törene katılmadı.

Ali Hamaney'in Naaşı Kum'a Ulaştırıldı

ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarının ilk saatlerinde hayatını kaybettiği belirtilen İran'ın eski dini lideri Ali Hamaney için düzenlenen cenaze programı devam ediyor.

Tahran'da üç gün süren törenlerin ardından Hamaney'in naaşı Kum kentine getirildi. İran resmi haber ajansının aktardığı bilgilere göre cenaze namazı, Kum'daki Cemkaran Camisi'nde kılındı.

Cenaze Namazına Üst Düzey Katılım

Tören kapsamında, Hamaney ile birlikte saldırılarda hayatını kaybettiği belirtilen dört aile ferdinin naaşları da taşındı.

Şii dünyasının önemli dini merkezlerinden biri olan Kum'da düzenlenen cenaze namazını Ayetullah Abdullah Cevadi Amuli kıldırdı. Programa din adamları, medrese öğrencileri, hükümet yetkilileri, üst düzey askeri komutanlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Namazın ardından cenaze alayı, Hazreti Fatıma Masume Türbesi'ne doğru hareket etti.

Binlerce Kişi Kum'a Akın Etti

Cenaze törenine katılmak isteyen binlerce kişi pazartesi gününden itibaren Kum'a gelmeye başladı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren caminin avluları ve ibadet alanları dolarken, çok sayıda kişinin araçlarla ve yürüyerek tören alanına ulaştığı belirtildi.

Cenaze Programı Devam Edecek

Kum'daki törenlerin ardından cenaze programının Necef ve Kerbela'da devam etmesi planlanıyor.

Programın son durağı ise Hamaney'in memleketi olan Meşhed olacak. Eski dini liderin naaşının burada bulunan İmam Rıza Türbesi'nde toprağa verilmesi öngörülüyor.

Mücteba Hamaney Törene Katılmadı

Hamaney'in yerine geçen oğlu ve yeni dini lider Mücteba Hamaney, cenaze törenlerinde kamuoyu önüne çıkmadı.

İran yönetimi, Mücteba Hamaney'in güvenlik gerekçeleri nedeniyle törenlere katılmadığını açıkladı.

Pezeşkiyan ve Ahmedinejad da Törendeydi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, cenaze törenine katılan isimler arasında yer aldı. Pezeşkiyan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün İran'ın onur, ilerleme ve ihtişam yolunu sürdürmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Törende ayrıca Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsin Ejei, Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı İsmail Kaani ile İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Muhammed Bakır Zülkadr da hazır bulundu.

İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da cenaze töreninde görüntülendi. Ahmedinejad'ın, görev süresinin son döneminde Ali Hamaney ile yaşadığı görüş ayrılıklarının ardından savaşın başlamasından bu yana ilk kez kamuoyu önüne çıktığı belirtildi.