BDDK'den Şahap Kavcıoğlu açıklaması! 20 milyar TL iddiasına sert yanıt
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Başkan Şahap Kavcıoğlu hakkında gündeme getirilen 20 milyar TL talebi ve 35 milyar TL kredi vaadi iddialarını reddetti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Başkan Şahap Kavcıoğlu hakkında gündeme getirilen 20 milyar TL talebi ve 35 milyar TL kredi vaadi iddialarını reddetti. Eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın açıklamalarının ardından yazılı açıklama yapan kurum, iddiaların hukuki ve fiilî dayanaktan yoksun olduğunu bildirdi. BDDK, sorumlular hakkında hukuki süreç başlatılacağını duyurdu.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan'ın fon krizine ilişkin açıklamalarında gündeme getirdiği iddialara yanıt verdi. BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun da adının geçtiği iddialar üzerine kurumdan yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, BDDK ve kurum başkanı hakkındaki suçlamaların gerçeği yansıtmadığı savunuldu. Kurum, kamuoyunu yanıltıcı olarak nitelendirdiği paylaşımlara karşı yasal haklarını kullanacağını bildirdi.
Savcı Sayan'dan Şahap Kavcıoğlu hakkında dikkat çeken iddialar
AK Partili eski Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, kamuoyunda gündeme gelen fon krizine ilişkin açıklamalarında BDDK Başkanı Şahap Kavcıoğlu'nun adını da gündeme taşıdı.
Sayan, kriz öncesinde iş insanı Emre Tezmen'den 20 milyar TL talep edilip edilmediğinin açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Eski belediye başkanı, söz konusu iddiayı doğrudan kesinleşmiş bir bilgi olarak sunmak yerine yanıtlanmasını istediği sorular arasında dile getirdi.
Sayan'ın açıklamalarında yer alan iddialar, BDDK ve kurum başkanının süreçteki rolüne ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.
Takasbank üzerinden 35 milyar TL kredi iddiası gündeme geldi
Savcı Sayan'ın açıklamalarında öne çıkan bir diğer konu, Takasbank üzerinden 35 milyar TL kredi sağlanacağı yönündeki iddia oldu.
Sayan, böyle bir kredi sözünün verilip verilmediğinin açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Ayrıca bazı bürokrat ve siyasetçilerin hisselerinin korunmaya çalışılıp çalışılmadığına ilişkin sorular yöneltti.
Bu açıklamalar, fon kriziyle bağlantılı olarak ileri sürülen mali iddiaların kapsamını genişletti.
Ancak söz konusu soruların yöneltilmiş olması, 20 milyar TL talep edildiği veya 35 milyar TL kredi sözü verildiği iddialarının doğrulandığı anlamına gelmiyor.
BDDK iddiaların tamamını reddetti
Savcı Sayan'ın açıklamalarının ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan yazılı açıklama geldi.
BDDK, hem kurum hem de Başkan Şahap Kavcıoğlu hakkında ileri sürülen iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti.
Kurum, açıklamasında iddiaların herhangi bir hukuki veya fiilî dayanağı bulunmadığını savundu.
BDDK tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
"Söz konusu paylaşımlarda kurumumuz ve başkanımız hakkında ileri sürülen iddialar bütünüyle asılsız olup hiçbir hukuki ve fiili dayanağa sahip değildir."
Bu açıklamayla BDDK, kamuoyuna yansıyan iddiaların tamamına karşı resmî tutumunu ortaya koydu.
BDDK görev ve yetkilerinin mevzuatla belirlendiğini vurguladı
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, açıklamasında kurumun görev alanına ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.
BDDK, yetki ve sorumluluklarının ilgili mevzuatla açık biçimde belirlendiğini hatırlattı.
Fon krizine ilişkin süreçte kurumun rolünün de yürürlükteki yasal düzenlemeler çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Kurum, kendisi ve başkanı hakkında ileri sürülen iddiaların bu çerçeveyle bağdaşmadığını savundu.
Açıklamada, ilgili sürecin yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülmesine de dikkat çekildi.
Şahap Kavcıoğlu hakkındaki paylaşımlar için hukuki süreç başlatılacak
BDDK, iddiaları reddetmekle kalmayarak sorumlular hakkında hukuki yollara başvuracağını da açıkladı.
Kurum, söz konusu paylaşımları kamuoyunu yanıltıcı ve dezenformasyon niteliğinde değerlendirdi.
Açıklamada, bu tür iddiaların yalnızca kurumun ve başkanının itibarını hedef almakla kalmadığı, ilgili sürecin sağlıklı yürütülmesini de olumsuz etkilediği savunuldu.
BDDK, hukuki süreç başlatılacağını ve bütün yasal haklarının kullanılacağını bildirdi.
Kurumun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
"Kurumumuz ve başkanımızı mesnetsiz ithamlarla hedef alan dezenformasyon niteliğindeki bu tür paylaşımlar, kamuoyunu yanıltmanın yanı sıra sürecin yetkili kurum ve kuruluşlarca sağlıklı şekilde yürütülmesini de sekteye uğratmaktadır. Bu kapsamda, kurumumuzun ve başkanımızın itibarını hedef alan sorumlular hakkında gerekli hukuki süreçler başlatılacak, tüm yasal haklarımız kararlılıkla kullanılacak ve süreç titizlikle takip edilecektir."
Fon krizine ilişkin iddialar ve resmî açıklamalar
Kamuoyuna yansıyan tartışmada üç ayrı konu öne çıktı. Bunlardan ilki Emre Tezmen'den 20 milyar TL talep edildiği iddiası, ikincisi Takasbank üzerinden 35 milyar TL kredi sözü verildiği iddiası, üçüncüsü ise bazı bürokrat ve siyasetçilerin hisselerinin korunmaya çalışılıp çalışılmadığı sorusu oldu.
Savcı Sayan, bu konuların açıklığa kavuşturulmasını istedi.
BDDK ise kurumun ve Şahap Kavcıoğlu'nun adının geçtiği iddiaların tamamını reddettiğini duyurdu.
Kurumun açıklamasında, iddiaların hukuki ve fiilî dayanağı bulunmadığı belirtilirken sorumlular hakkında yasal işlem başlatılacağı ifade edildi.
BDDK'nın hangi kişiler hakkında hangi hukuki yollara başvuracağına ilişkin ayrıntılar ise paylaşılan açıklamada belirtilmedi.