Bir litre süt neredeyse 30 TL'ye ulaştı!

Bir litre süt neredeyse 30 TL'ye ulaştı!

Süt ve süt ürünlerinde yeni yıla girilmesiyle birlikte zamlar gelmeye başladı. Hayvancılık sektöründe yaşanan krizler sebebiyle süt fiyatları da artışa devam ediyor. Bir litre süt neredeyse 30 TL'ye ulaştı.

Bir litre süt neredeyse 30 TL'ye ulaştı: Hayvancılık sektöründe yaşanan kriz süt ve süt ürünlerindeki zamma sebep oluyor. Fiyatlar artarken üretimde de düşüş yaşanıyor. Geçen yıl yine sene başında bir litre süt fiyatları 10 TL'ye yükselmişti. Vatandaşların tepkisine yol açan bu artış şimdilerde markalara göre değişmek koşuluyla 27,5 TL'ye kadar yükseldi. Hayvancılık sektöründe yaşanan bu krizden dolayı fiyatlar artmaya devam ediyor. Vatandaşlar ise bu durumdan hiç memnun değil aksine şikayetçi.

Ulusal Süt Konseyi bugün olağanüstü toplantı gerçekleştirecek. Bu toplantı öncesinde süt ve süt ürünlerine yapılan zamlar gelmeye devam ediyor. Yapılan bu zamların hayvancılık sektöründeki krizlerden kaynaklı olduğu aşikar. Üretim gittikçe azalıyor ve doğal sonucu olarak da fiyatlar artmaya devam ediyor. Bununla birlikte bir de çiğ süt fiyatlarına da zam beklentisi olduğu söyleniyor.

SÜT FİYATLARI NE KADAR?

Türkiye'nin geneline bakıldığı zaman bilindik markalı bir litre sütün fiyatına yüzde 31,6 oranında zam geldi. Markalarına göre değişmekle birlikte fiyatlar şu şekilde göze çarptı;

Yarım yağlı bir litre süt fiyatları genel olarak 18,95 TL’den 24,95 TL’ye yükseldi.

Tam yağlı bir litre süt fiyatına bakıldığında ise 27,70 TL’ye ulaştığı dikkat çekti. Bir litre süt fiyatı neredeyse 30 TL'yi buldu.

YOĞURT VE PEYNİR ZAMLANDI

Tüm bunların yanında zamlar süt ürünlerinde de yaşanmaya devam ediyor. Bir kilo peynir 100 TL'yi aştı. Yoğurt fiyatları ise 70 TL'yi geçti. Yoğurt fiyatları markasında göre değişmekle birlikte 42-72 TL arasında değişmektedir.

TÜRK-İŞ bu konu ile ilgili açıklama yaptı. Açıklamasında yoğurt fiyatlarının yüzde 10 ve peynir fiyatının ise yüzde 13 zamlandığını ifade etti;

“Yoğurtta markalar 1000 gramlık paketlerin yerlerine 900 ve 800 gramlık paketler çıkartmaya başlamışlardı. Artık 750 gramlıklar da yaygınlaşmaya başladı.” şeklinde açıklama yapıldı.