Böyle giderse 90 gün sonra kuraklık, Türkiye’yi vuracak!

Böyle giderse 90 gün sonra kuraklık, Türkiye’yi vuracak!

Depremin etkilerini ve endişelerini henüz atlatamamış olan Türkiye’de bu kez de kuraklık alarmı verildi. Uzmanlar, kalan su miktarına dikkat çekerek; sadece 90 günlük su olduğunu bildirdi. İşte detaylar…

Dünyanın en büyük problemlerinden biri olan küresel iklim krizi ve iklim değişiklileri, son birkaç yıldır Türkiye için de somut bir tehlike haline dönüştü. Bu nedenle mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar ve düşen yağış miktarları, kuraklık riskini beraberinde getirdi. Bu konuda sık sık uyarıda bulunan Meteoroloji Uzmanı Prof. Dr. Orhan Şen’den yeni bir uyarı daha geldi.

İklim değişikliğinin yaşamı tehdit ettiği çok uzunca süredir bilim dünyasının gündeminde yer alıyordu. Ancak her yıl biraz daha azalan yağışlar, özellikle Türkiye gibi tarım ülkelerinde daha büyük bir problem haline gelmeye başladı. Kuraklık riski günden güne artarken; Prof. Dr. Orhan Şen, kuraklığa ne kadar zaman kaldığını bildiren bir açıklama gerçekleştirdi. İşte o açıklama…

“90 GÜNLÜK SU VAR DEMEKTİR”

boyle-giderse-90-gun-sonra-kuraklik-turkiyeyi-vuracak-2.jpg

Venedik’in de kuraklık alarmı verdiği dünyada, alarm veren ülkelerden biri de Türkiye oldu. Gelen su miktarını açıklayan Prof. Dr. Orhan Şen, yüzdelik (%) olarak verileri takipçileri ile Twitter’dan paylaştı. Prof. Dr. Şen’in paylaşımında kuraklık riskini gösteren şu ifadeler ve veriler yer aldı:

“Bugün (23 Şubat) İstanbul İSKİ içme suyu barajlarındaki doluluk oranı %35. Geçen yıl bu zaman % 84 idi. Bugün barajlarda 308 milyon m3 su var. Bu suyun hepsi şehre verilse (%10 dip suyudur) 90 günlük su var demektir. Bu değerlerde yaza girersek susuzluk kapıda. Yağmuru hasat edelim.”

“SUYU TASARRUFLU KULLANALIM”

Kuraklığın getireceği risk ve tehlikelerden de bahseden Prof. Dr. Orhan Şen, paylaşımının devamında kuraklığa karşı alınabilecek olan kişisel önlemleri de sıraladı. Prof. Dr. Şen’in paylaşımı şu ifadeler ile son buldu:

“Türkiye'de kuraklık devam ediyor. Yağış az. Mart ayında yağacak yağmurlar önem kazandı. Beklenilen yağış olacak mı? Şüpheli. Bu nedenle suyu tasarruflu kullanalım. Tarımda sulama suyunu iyi planlayalım. Şehirde içtiğimiz su ile kapıda araç ve halı yıkamayalım. Dünyada doğal afetlerde ‘kuraklık’ ilk sıradadır. Sırası mı şimdi diyenleriniz olacaktır ama bence önemli. Tedbir almaz isek ileride önemli sosyo ekonomik problemlerle uğraşırız.”