Bu nasıl bir ihale! Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencileri dondurdu!

Bu nasıl bir ihale! Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencileri dondurdu!

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan yakıt alım ihalesi yüksek fiyattan yapılınca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ihale iptal edildi ve öğrenciler bu kış ayında buz gibi sınıflarda derse girmek zorunda kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı eğitimde onlarca sorun varken öğretmenlere beyaz önlük giydirerek asıl sorunlardan uzaklaşıyor. 

Kış mevsiminde soğuk sınıflarda eğitim almak zorunda kalan öğrenciler, şiddete maruz kalan öğretmenler ve yitip giden öğretmen itibarı ayaklar altında durduğu bu zamanlar asıl eğitim sıkıntıları gündeme gelmezken öğretmenlere önlük giydirilmesi eğitim camiası ile dalga geçildiğini gösteriyor.

ÖĞRENCİLER SINIFLARDA DONDU

Son olarak Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2019-2020 yılı eğitim ve öğretim dönemi yakıt alım ihalesini yüksek bir fiyattan yapmasından dolayı iptal eden Milli Eğitim Bakanlığı öğrencilerin buz gibi sınıflarda ders alarak resmen işkence çektirmeye başladı.

Diyarbakır'da 17 ilçede öğrenciler soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakılırken ihalenin fiyatların yükseldiği dönemde yapılması nedeniyle 650 milyon TL kamu zararının oluştuğu iddia edildi.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Dönemi için yakın alım ihalesini fiyatların en düşük olduğu yaz dönemindeki mayıs-haziran ayında değil, yakıt fiyatlarının yükseldiği eylül ayında yapınca Türkiye ortalamasının en yüksek fiyatlarıyla karşılaştı. Tüm Türkiye’de okullardaki yakıt alım ihalesi yaz aylarında yapıldığı için ton başına 900 TL ödenirken, Diyarbakır’daki ihalenin fiyatlarının yükseldiği sonbahar ayında yapılması nedeniyle ton başına bin 600 TL fiyat verildi.

BAKNALIK İHALEYİ İPTAL ETTİRDİ

İl Milli Eğitim Müdürlüğünün bin 500 tonu odun, 8 bini kömür olmak üzere tonu bin 600 TL’den 13 Eylül’de yaptığı ihale, Milli Eğitim Bakanlığı Mali Kontrol Müfettişlerinin denetimden geçmedi. Diyarbakır’daki ihalede ton başına verilen fiyatın yüksekliği nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı ihaleyi iptal etme yoluna gitti. Yeni bir ihale yapılana kadar doğrudan yoluna gidilmesine gidildi. Ancak, yeni ihalede yetişmeyince, yeni ihale yapılıncaya kadar doğrudan temin yoluna gidildi.

Okul sayısının fazlalığı nedeniyle doğrudan temin yoluyla da ısınmak için gerekli yakıt kısa sürede temin edilemeyince, ısınma için okullarda yakıt kullanımı başlaması belirlenen 15 Kasım’dan beri, öğrenciler ısınmadan mahrum bırakıldı. Diyarbakır kent merkezindeki okullarda doğal gaz kullanılması nedeniyle bu süreçten etkilenmezken, ısınma için kömür ve odun kullanan 14 ilçe merkezi ve köyleri ile 4 merkez ilçenin köylerindeki okullar, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ihmalkarlığından etkilendi.

‘650 MİLYON TL  KAMU ZARARI OLUŞTU’

İddiaları sormak için telefonla aradığımız İl Milli Eğitim Müdürü Feysel Taşçıer, telefonlarımıza yanıt vermezken, ilçelerde görevli, eğitimciler ve sendikacılar ve Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bir yetkili ise iddiaları doğruladı. İsminin yazılmasını istemeyen yetkili, yakıt alım ihalesinin normalde fiyatların düşük olduğu mayıs ve haziran aylarında yapıldığını, ancak İl Milli Eğitim Müdürlüğünün söz konusu ihaleyi yakıt fiyatların yükseldiği 13 Eylül tarihinde yaptığını, bundan dolayı da ihalenin çok yüksek bir fiyatla yapıldığını söyledi. Türkiye’deki tüm illerde söz konusu yakıt alım ihalesinin ton başına 900 TL ile yapıldığını, Diyarbakır’da ise ton başına bin 600 TL ile yapıldığına dikkati çeken yetkili, bu yüksek fiyat nedeniyle ihalenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edildiğini söyledi.

Yeni ihalenin 4 Kasım’da yapıldığını, ancak şu ana kadar bu ihalenin sonuçları hakkında bilgi edinemediğini, ihale kapsamında okulların yakıt alımının yapılmasının gecikmesi nedeniyle doğrudan temin yoluna gidildiğini anlattı. Okul sayısının fazlalığı nedeniyle doğrudan teminin soruna çözüm olmadığını anlatan yetkili, geç yapılan ihalenin getirdiği fiyat yüksekliği nedeniyle 650 milyon TL kamu zararının oluştuğunu söyledi. Yeni ihalenin kış koşullarında yapılması nedeniyle ıslanan odun ve kömürün ağırlığının artacağı bu nedenle yüzde 30 bir fark oluşacağını ve bunun kamu zararına neden olacağını aktaran yetkili, ihmalkarlık nedeniyle 15 Kasım tarihinden yakıt kullanımın başlanmasının kararlaştırıldığı okullarda, öğrencilerin soğuk sınıflarda ders görmek zorunda bırakıldığını kaydetti.

EĞİTİM SENDİKLARINA ‘SESSİZLİK’ TEPKİSİ

Diyarbakır ÖNDER İmam Hatipliler Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir de iddiaları doğruladı. Gökdemir, şunları söyledi: “Diyarbakır Valiliği ‘Mahalli Çevre Kurulu’ kararı ile İlimizde kalorifer yakılma tarihi 15 Kasım 2019 olarak belirlenmiştir. Aralık ayına girmek üzereyiz hâlâ okullara yakıt teslimatı yapılamadı. İhmaller zinciri ve şüpheli işlemler dizisinin acısını kırsal bölgelerde ki gariban İmam Hatipli ve diğer çocuklarımız çekiyor. Kar-Kış kapıda ama üşüyen çocukları düşünen kim? İl Milli Eğitim Müdürümüz Feysel Taşçıer ‘Yılın en başarılı İdarecisi!’ seçilmişti. Her hâlde çocukları sınıflarında zıplatarak ısıtacak. Belki bu tür uygulamaları ona bir ödül daha kazandıracak. Sahi İl Milli Eğitim Müdürü bu pişkinliği yaparken Yetkili sendika neden sessiz bekliyor? Eğitim Bir Sen ve diğer Eğitim ile ilgili STK’lar bir vukuatın gerçekleşmesini mi bekliyorlar? Sahi Eğitim Bir Sen bu şehirde yetkili sendika olduğunu unutmuş mu?”