Burun spreyleri kalıcı hasarlara sebep oluyor!

Burun spreyleri kalıcı hasarlara sebep oluyor!

Burun tıkanıklığını açmak için kullanılan buru spreyleri uzun vadede burun tıkanmasına neden oluyor. Yanlış kullanılan burun spreyleri ise burnun işlevselliğini bozuyor.

Bilinçli kullanıldığında faydalı olan burun spreyleri, uzun süreli ve fazla dozda kullandığında psikolojik bir bağımlılık haline geldiği gibi burunda kalıcı hasarlara da neden oluyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Çağrı Corayev, burun spreylerinin kullanımı hakkında önemli bilgiler anlattı.

5 GÜNÜ GEÇMEMELİ

Tedavi amaçlı kullanılan burun spreylerinin 5 günden fazla kullanılmaması gerektiğini söyleyen Op. Dr. Çağrı Corayev, "Burun spreylerinin uzun ve aşırı dozda kullanılmasına bağlı rinitis medikamentoza hastalığında yapılması gerek ilk işlem buna neden olan spreyi kesmektir. Bu grup burun açıcı spreylerinin 5 günden fazla kullanılmaması gerekir. Yapılan hayvan deneyleri 5 günden sonra burun mukozasında hasarın başladığı 8. haftanın sonunda ise artık kalıcı hasar meydana geldiği gösterilmiştir.

Genellikle bu spreylere olan bağımlılık psikolojik olup, 2 ila 4 hafta içerisinde burun tıkanıklığı geçmektedir. Bu durumda 2 ila 4 hafta boyunca kortizon içeren spreyler burun açmak için kullanılır" dedi.