Çernobil patlamasından etkilenen köpeklerin gen dizilimi ortaya çıktı, umut olabilir!

Çernobil patlamasından etkilenen köpeklerin gen dizilimi ortaya çıktı, umut olabilir!

Dünyanın en büyük felaketlerinden biri olan 1986 yılındaki Çernobil Nükleer Santrali’nin patlamasının ardından başlayan araştırmalar, önemli bulgular ortaya çıkarmaya başladı. Araştırmacılar bu kez bölgedeki köpekleri araştırıyor. İşte detaylar…

Dünya tarihi boyunca pek çok felaket ve savaş yaşanmakla birlikte, bazıları gerek etkilediği alan gerekse kaybedilen kişi sayısı nedeniyle hafızalara kazındı. O felaketlerden biri olan ve 1986 yılında Ukrayna’da gerçekleşen Çernobil Nükleer Santrali’nin dört numaralı reaktöründe meydana gelen arıza ve soncunda yaşanan patlama, bugün de araştırılmaya devam ediyor. Araştırmaların sonucu ise, insanlık yaşamı açısından son derece umut verici.

Patlama ile etrafa yayılan yüksek miktarda radyoaktif atomlar; Avrupa’ya, Karadeniz’e ve hatta Kuzey Amerika’ya kadar ulaşmış ve atmosferi de etkilemişti. Santrali çevreleyen alanda ekolojik bir felaket sadece insanları değil, köpekler de dahil olmak üzere pek çok canlı türünü etkisi altına aldı. Patlamadan sağ kurtulan köpekleri avlama kararı alan dönemin politikalarından da sağ kurtulmayı başaran köpeklerin Çernobil Yasak Bölgesi içinde yaşadığı öğrenildi. Clean Future Fund tarafından bölgede bakılan ve beslenen köpeklere ilişkin yapılan araştırma sonuçları ise hem şaşırtıcı hem de umut verici. İşte detaylar…

ÇERNOBİL KÖPEKLERİNİN DNA’SI İNCELENDİ

cernobil-patlamasindan-etkilenen-kopeklerin-gen-dizilimi-ortaya-cikti-umut-olabilir.png

Şimdiye dek pek çok araştırmaya konu olmuş olan Çernobil köpeklerini bilim insanları bir kez daha inceledi. Araştırmada bölgede yaşayan köpeklerin DNA’sı ile 162 cinsten 1300’ün üzerinde safkan köpeğin DNA’larını karşılaştıran araştırmacılar, bölgedeki köpeklerin DNA’sında önemli farklıların olduğunu tespit etti. Science Advances dergisinde 3 Mart’ta yayınlanan ve toplamda 302 köpeğin genlerini karakterize eden bu araştırma ile ilgili açıklama da geldi.

Ulusal Sağlık Enstitüleri Ulusal İnsan Genomu Araştırma Enstitüsü'nde genetikçi ve çalışmanın yazarı Elaine Ostrander ise, araştırmaya ilişkin ilk açıklamayı yapan isim oldu. Ostrander, “Yüksek ve düşük seviyelerde radyasyona maruz kalmayı içeren zorlu bir ortamın, bu bölgede 15 nesil boyunca yaşamış ve üremiş hayvanların DNA'sını nasıl etkileyebileceğini görme şansı sunuyorlar” diye konuştu.

GENLER, TEHDİTLERE KARŞI KORUYUCU OLABİLİR

Köpeklerin davranışsal ve üreyişsel olarak eski atalarından kalıntıları koruduğunu belirleyen yeni araştırma kapsamında pek çok sonuç ortaya çıktı. 400’den fazla DNA örneği ile inceleme yapan araştırmacılar, genetik çalışmalara Çernobil köpeklerinin umut olabileceğini söylüyor. Genetik çalışmalar için kilit öneme sahip olan bu farklı genlerin radyoaktif saldırının olduğu bölgelerde insanların hayatta kalabilmesi için gerekli olan biyolojik altyapının anlaşılmasına yardımcı olabileceği de aşikar. Çalışmalar devam ederken; Çernobil köpeklerinin genlerinden nasıl yararlanabileceği henüz somut bir şekilde ortaya konulmamış bulunuyor.