Çin'den ABD'ye 'casus balon' tepkisi

Çin'den ABD'ye 'casus balon' tepkisi

ABD'nin istihbarat amaçlı Çin'in yüksek irtifa balonu gönderdiği şüphesiyle Çin'den protesto geldi.

Çin'den ABD'ye 'casus balon' tepkisi - ABD, Çin'e ait olduğun öne sürdüğü casus balonu tehdit olarak gördüğü gerekçesiyle geçtiğimiz saatlerde ABD hava kuvveti tarafından vurularak etkisiz hale getirildi.

ABD'nin eylemine Çin'den tepki geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, 'Çin, ABD'nin sivil insansız hava aracına güç kullanması karşısında derin hoşnutsuzluk içindedir ve saldırıyı protesto etmektedir.' ifadelerine yer verdi.

ABD yönetimi, hava aracını tehdit olarak algılayıp istihbarat toplama amacıyla ülke sınırlarına getirildiğini söylemişti. Çin tarafı, zorlayıcı tamamen tesadüf eseri Amerika hava sahasına girdiğini belirtti.

ÇİN'DEN ABD'YE PROTESTO

Gelişmeleri profesyonel, sakin ve iitidalli şekilde ele alınmasını açık talep eden Çin, 'ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, balonun yerdeki personele askeri veya fiziksel tehdit oluşturmadığını söyledi. Bu şartlar altında, ABD tarafı güç kullanmakta ısrar ederek aşırı bir tepki verdi ve uluslararası kural ve teamülleri açıkça ihlal etti.' diyerek protesto etti.

Balon imha edilmesiyle zarar gören şirket ve kurumların çıkarlarını ve meşru haklarını korumak amacıyla tepki vermekte haklı olduğunu belirten Çin, karşılıklı çıkarların korunmasını istedi.

balon.webp

ABD-ÇİN İLİŞKİLERİ

2014'te başlayan ekonomik savaşta ABD altyapısını kullanan küresel ekonomide önemli pay elde eden Çin'li şirketlerin kapatılmasına kadar giden bu sürecin sonu askeri gücün kullanımına doğru sürükleniyor.

1955'li yıllarda Mao ile başlayan Çin-Tayvan geriliminde ABD'nin tutumu iki ülke arasında ilişkileri yakın tarih değil geçmişten beri kırılgandı. Ortak uluslararası örgütlerde çıkar ilişkisi ön planda tutularak gerginlik halının altına süpürüldü.

3 Şubat'ta Montana eyaletinde uzun menzilli füze depolarının yer aldığı askeri tesisin üzerinden geçen ve belirli süre burada gözlem yaptığı belirtilen yüksek irtifa istihbarat balonunun ABD ana kıtası üzerinde gerçekleştirdiği uzun süren uçuş Amerikan ordusunu harekete geçirdi.

Belirli süre takip altına alınan balonun eylemleri şüphe uyandırdı. Müdahale seçeneğini devreye koyan hava kuvvetleri gece saatlerinde istihbarat topladığı gerekçesiyle etkisiz hale getirildi.