Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı! TOKİ konutlar için harekete geçti...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla OHAL kapsamında konutlara ilişkin yeni kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yıkılan konutlar için TOKİ harekete geçiyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla OHAL kapsamında depremzedelere ilişkin genelgeler Resmi Gazete'de yayımlandı. Yıkılan binalara ne olacak? Kiracı ve ev sahipleri ne yapacak? İşte yanıtı...
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı! TOKİ konutlar için harekete geçti...- Türkiye 6 Şubat günü büyük bir yıkıma gözlerini açtı. Kahramanmaraş merkezli peş peşe gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle 11 il adeta tuzla buz olurken can kaybı sayısı 43 bin 556'e yükseldi. Can kaybı sayısı günden güne artış gösterirken bir yandan da enkaz altından sağ olarak kurtulan depremzedeler hayatlarına devam edebilmek için barınma anlamında konut ihtiyacı doğdu.
EVLER AYNI BÖLGELERE KURULMAYACAK
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, AFAD ve TOKİ'nin ortak çalışmaları ile yıkılan binalara ilişkin genelge yayınlandı. Buna göre zemin ve etüt araştırmaları neticesinde fay hattı üzerinden ve çevresinden geçen konutlar için bu konutlar hakkında taşınma ve güvenli bölgelere inşa süreci hakkında çalışılacağı belirtildi.
Depremzedeler için oluşturulan konutlar için Tescil ve terkin işlemi sırasında mal sahiplerinin bu taşınmaz mal nedeniyle vergi ilişkisi aranmayacağı belirtildi. Ev sahibi olan tapu sahipleri için, 'Belirlenen değer, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı veya TOKİ tarafından asliye hukuk mahkemesine sunulacak ve bu bedel, tescilinden önceki tapuda kayıtlı taşınmaz maliklerine ödenmek üzere mahkemece belirlenen bankaya yatırılacak. Yatırılan bedel, üçer aylık vadeli hesaba dönüştürülerek nemalandırılacak ve hak sahibine varsa nemalarıyla birlikte ödenecek. Bedelin yatırıldığına ilişkin karar mahkemece taşınmaz maliklerine tebliğ edilecek' şeklinde açıklandı.
Tapu kaydında yer alan haklar ile tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edeceğinin altı çizilerek, Taşınmazın tescilinden önceki tapu kaydında yer alan tedbir, kamulaştırma, ipotek, ihtiyati haciz, haciz ve intifa hakkı gibi haklar ile yasaklayıcı ve kısıtlayıcı tüm şerhler taşınmazın bedeli üzerinde devam edeceği vurgulandı ve Bedelin yatırılmasından sonra, bu bedel üzerinden yapılacak uzlaşma görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması halinde Kamulaştırma Kanunu’nun bedel tespiti ve tescili davalarına yönelik hükümlerinden bedel belirlenmesine ve ödenmesine ilişkin hükümleri uygulanacak denildi.
Yerli veya yabancı kişi, kurum ve kuruluşlar konut ve işyeri yaptırabilecek
Yerli veya yabancı kişiler, kurumlar ve kuruluşlar, deprem bölgesindeki konut ve işyeri ihtiyacını karşılamak ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına hibe edilmek üzere Bakanlıkça gösterilecek yerlerde ve Bakanlıkça belirlenecek projelere uygun konut ve işyeri yapabilecek veya yaptırabilecek. Bu kapsamda Bakanlığa hibe edilen konut ve işyerleri hak sahiplerine verilmek üzere AFAD’a devredilecek. Bu alanlarda doğalgaz, elektrik, su, atık su ve arıtma tesisleri ile atık işleme tesisleri, iletişim ve diğer her türlü altyapı yatırımları, üst yapı imalatları tamamlanıncaya kadar ilgili kurum, kuruluş ve dağıtım şirketlerince öncelikle tamamlanacak