Deprem bölgelerini bekleyen enfeksiyon riski duyuruldu! Uzman isim sahra tuvaletlerini önerdi!
Deprem felaketinin yaşanmış olduğu illerde tuvalet ve temiz su ihtiyacının oluşması, enfeksiyon riskini artırdı. Peki, enfeksiyon riskine karşı hangi önlemler alınmalı? İşte ayrıntılar…
Son güncelleme ile birlikte 11 ili etkilemiş olduğu belirlenen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, yüz binlerce kişinin sokakta kalmasına sebep oldu. Depremzedelerin bir kısmı çevre illere gönderilirken bazı depremzedeler de kendi imkanları doğrultusunda farklı illerde bulunan yakınlarının yanlarına gitti. Ancak gerek imkanları elvermediğinden gerek ise de gidecek başka yerleri olmadığından ötürü deprem bölgelerinde kalmak zorunda kalan vatandaşlar, bazı riskler ile karşı karşıya kaldı.
Yıkılan binalardan uzak bölgelerde kurulan çadır ve konteynır kentlere yerleştirilmeye başlanan depremzedeler, bu kez de tuvalet ve temiz su eksikliği ile karşı karşıya kaldılar. Depremzedelerin ihtiyaçlarının en hızlı şekilde karşılanabilmesi amacı ile birçok kurum çalışmalarına devam ederken ilgili bölgelere kurulan mobil tuvaletler yetersiz kalmaya başladı. Bu noktada enfeksiyon riskinin artığına dikkat çeken uzmanlar, bu konuda birtakım önlemlerin alınabileceğini ifade etti. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Faruk Aydın, önemli bilgiler verdi.
“BAZI TEHLİKELER BİZLERİ BEKLİYOR!”
Deprem bölgelerinde yaşamak zorunda kalan vatandaşların hayat şartlarının birçok enfeksiyona elverişli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Faruk Aydın, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “İlk olarak afete uğrayan insanların travma sebepli sağlık sorunlarına hızlı bir şekilde iştirak edebilen mikrobiyal ajanlar karşımıza çıkıyor. Sonrasında ise sırası ile beslenme bozuklukları, hijyen koşullarının yetersizliği, toplu ve çok yakın temas, araç ve gereçlerin toplu kullanımları gibi sebeplerden ötürü bizi bazı tehlikeler beklemektedir.”
SAHRA TUVALETLERİNE DİKKAT ÇEKTİ!
Depremzedelerin en acil ihtiyaçlarından birinin de tuvalet olduğunu belirten Aydın, hijyen bakımından sahra tuvalet önerisinde bulundu. Aydın, önerisine ilişkin şu açıklamada bulundu: “Deprem bölgelerine yeterli sayıda tuvalet kurulana kadar, akut dönemde ihtiyacı giderebilecek sahra tuvaletlerinin kurulmasını öneriyoruz. Müsait alanlara 75 cm derinliğinde 25 cm eninde hendeklerin açılması ve iki uca tahtalar yerleştirilmesi yeterli olacaktır. Tuvalet ihtiyacın gideren depremzedeler, hendek içlerine toprak atılmasını sağlayabilirler. Bu sayede dışkı aracılığı ile bulaşabilecek olan enfeksiyonların önüne geçilmiş olur. Biz, ilerleyen dönemlerde gıda ve su kaynaklı enfeksiyonların ortaya çıkmasını bekliyoruz.”