Depremden etkilenen vatandaşların dikkatine! Sesli ve görüntülü kayıt almayı unutmayın!
11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından ilgili bölgelere yönelik çalışmalar devam ederken depremzedeleri yakından ilgilendiren bir açıklama yapıldı. İşte ayrıntılar…
11 ili etkileyen 10 ilde ise hem can kayıplarına hem de ciddi maddi kayıplara sebep olan Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, Türkiye’yi seferber etti. Bu kapsamda başta ilgili bakanlıklar olmak üzere birçok kurumun ve kuruluşun deprem bölgelerine yönelik çalışmaları devam ederken hasar tespit çalışmalarında da ciddi bir mesafenin katedilmiş olduğu ifade edildi.
11 ili etkileyen felaketin ardından mart ayının başı itibari ile deprem konutları için eş zamanlı temel atma faaliyetlerinin başlatılacağını bildiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ardından Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin’den yeni bir açıklama geldi. Şahin, depremde evi ve aracı zarar gören tüm afetzedelerin haklarını arayabilmeleri adına önemli bilgilendirmelerde bulundu.
“TEDBİRLERİNİZİ ŞİMDİDEN ALIN!”
Hasar alan, yıkılan veya yıkılacak konumda olan binalara yönelik açıklamalarda bulunan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, depremzedelerin ilerleyen süreçlerde daha büyük bir mağduriyet yaşamamaları adına önemli bilgiler verdi. DASK’a işaret eden Şahin, konu ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlarımızın çoğunun yaptırmış olduğu bir DASK sigortası var. Depremin ardından 10 yıl kadar devam edecek olan hukuki davalar olacak. Belki 10 yılın sonunda ancak sonuç alınabilecek. Bu yüzden tedbirimizi şimdiden almamız gerek.”
“ENKAZLARI KAYIT ALTINA ALIN!”
Bu süreçte değer kayıplarının yaşanmaması adına bazı hasarların bildirilmediğini ifade eden Şahin, afetzedelere çeşitli tavsiyelerde bulundu. Şahin, yapılması gerekenleri şu şekilde açıkladı: “Şu an enkazın yanında olanların bir görüntü alması gerek. Evlerinin, dükkanlarının ya da araçlarının görüntülerini almaları lazım. Ek olarak 360 dereceli, mümkünse bir sesli kaydın da alınması gerek. ‘Evim şuradaydı, yanında şu apartman vardı’ diyerek bir çekim yapsınlar ve kenara koysunlar. O kayıt beklesin. Bunun neticede bir zaman aşımı yok. Biz bu süreçte deprem sigortasının yetmediğini gördük. Eşya sigortası da ayrıca bir husus. Deprem sigortasında bir rayiç bedel tartışması da başlayacaktır.”