Depremden sonra telefonlar niye çalışmıyor? Japonların HAPs teknolojisi kullanılabilir mi?

Depremden sonra telefonlar niye çalışmıyor? Japonların HAPs teknolojisi kullanılabilir mi?

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından nerede ise sıfırlanan telefon iletişimlerinin nedeni merak konusu oldu. Uzmanlar, konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

6 Şubat Pazartesi günü meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi, 10 ilde 45 bini aşkın kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu. İlerleyen günlerde kayıt işlemlerinin tamamlanmasının ardından bu sayının daha da yükseleceği tahmin edilirken ölüm sayısının yüksek olmasının bir nedeni de iletişimsizlik olarak gösterildi. Özellikle deprem felaketini bire bir yaşamış olan binlerce vatandaş, yıkıcı depremlerin ardından telefonların işlevlerini yitirdiklerini ve kimseye ulaşamadıklarını belirtti.

Deprem felaketinin meydana geldiği gün itibari ile gerek yollarda oluşan tehlikeler gerek ise de diğer faktörlerden ötürü bazı bölgelere yardımların geç ulaştığına dair savunmalar devam ederken hem arama kurtarma çalışmaları adına hem de sonrasında ortaya çıkan ihtiyaçların karşılanması adına iletişimsizliğin büyük bir problem olduğu ortaya kondu. Peki, deprem bölgesinde telefonlar neden çekmedi? Olası bir deprem felaketinde yine aynı iletişimsizlik ile karşılaşılmaması için neler yapılmalı?

DEPREM BÖLGELERİNDE TELEFONLAR NEDEN ÇEKMEDİ?

depremden-sonra-telefonlar-niye-calismiyor-japonlarin-haps-teknolojisi-kullanilabilir-mi-2.jpg

Deprem felaketinin ardından tartışılmaya devam edilen ve GSM şirketlerinin de hedef haline gelmesine sebep olan çekmeyen telefonlar, uzman isim tarafından değerlendirildi. Fütüristler Derneği İstişare Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Aykut, telefonların niçin çekmediğini şu şekilde açıkladı: “Depremin meydana gelmiş olduğu coğrafya, çok büyük bir coğrafya. Toplam yüzölçümünün aşağı yukarı yüzde 15’ine denk geliyor. Baz istasyonları kulelere kurulur. Her yerde kule olamayacağı için bazı baz istasyonları da çatılara kurulur. Çatılara kurulmasının sebebi ise daha yüksekten daha fazla kapsama alanı olabilmesi içindir. Tabi binalar yıkılınca baz istasyonları da yıkıldı. Üç operatör de deprem sonrası ilgili bölgelere mobil baz istasyonu gönderdi. Ancak ilk günler istenen verim alınamadı.”

YENİ TEKNOLOJİLERE DİKKAT ÇEKTİ!

Olası bir felakette iletişimsizlik yaşanmaması adına yeni teknolojilerin kullanılması gerektiğini belirten Aykut, mevcut teknolojiler arasında en dikkat çeken teknolojinin Japonlar tarafından geliştirilmiş olan HAPs teknolojisi olduğunu ifade etti. Aykut, HAPs teknolojisi ile ilgili olarak şunları söyledi: “İHA’lara baz istasyonları takılarak daha uzun süre havada kalacak sistemler geliştiriliyor ancak ondan daha da önemlisi henüz araştırma sürecinde. Japonlar bunun üzerinde duruyorlar. 2024 yılında da devreye alınabileceği söyleniyor. Yüksek irtifaya kurulan bir platform. 78 metreye kadar çıkıyor ve iki aya kadar havada kalabileceği söyleniyor.”