Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin önemli açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin önemli açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğinde Türkiye'nin tavrını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin önemli açıklama - İsveç'te yaşanan son gelişmeler dünya basınında olduğu kadar Türkiye'de de tepkilere neden oldu. Kur'an-ı Kerim'in yakılmasına izin veren Stockholm yönetimi, polis müdahalesinin yapılmaması üzerine kabul edilemez tavrı kabul eder nitelikte tavır takınması nedeniyle NATO üyeliği askıya alındı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de resmi ziyaretlerde bulundu. Mevkidaşı Peter Szijjato ile bir araya gelen Çavuşoğlu, görüşmelerin ardından kameraların başına geçti.

Gündemde Avrupa'da artan İslamiyet düşmanlığı vardı. Konuya ilişkin Macaristan Dışişleri Bakanı Szijjarto, 'NATO'ya üye olmak isteyen bir ülkeyle ilgili konuşuyoruz. Belki biraz daha iyi davranışta bulunmalılar. Bunları sadece bir gözlemci olarak söylüyorum. Bir başka dinin kutsal kitabını yakmak ve ona hakaret etmek kabul edilemez.' dedi.

Türk Devletleri Teşkilatına gözlemci üye statüsünde Macaristan, Avrupa'da artan İslamiyeti hedef alan eylemlere karşı Türkiye ile birlikte Müslüman coğrafyasıyla beraber hareket ediyor.

'İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİNE EVET DEMEMİZ MÜMKÜN DEĞİL'

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini ele aldı. Çavuşoğlu,

'Biz de Macaristan gibi NATO’nun genişlemesini onaylıyoruz. Aday ülkelerin adaylığı konusunda hep aynı tavrı sergiledik. Özellikle İsveç’te terör örgütünün önemli bir mevcudiyeti var. Terörün finansmanı, insan devşirme, propaganda devam ediyor. Oturduk bir 3’lü ahidname imzaladık. Ahidnameye göre bu ülkeler terör faaliyetlerini durduracaktı. Baktığımız zaman göreceli olarak Finlandiya ile ilgili çok büyük sorunumuz yok.

Burada görülüyor ki siyasi irade lazım. İsveç’teki yeni hükümette bu iradeyi görüyoruz ancak henüz somut bir adım atılmadı. Bunlar karşılanmadan bir ülkenin NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. Bu tamamen güvenlik endişesi ve terörle mücadele ile alakalı.
' ifadelerini kullandı.

cavus.webpcavuss.webp

İsveç, NATO üyeliğinde Ankara yönetimi ile müzakerelerin devam ettiği dönemde 120 kişilik iade listesi sonrası açıklamalar ülkesine PKK/YPG terör örgütü sempatizanlarının Türkiye'yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan kabul edilemez eylemlerinin üstüne Kur'an-ı Kerim'in yakılmasında da müdahil olmaması NATO üyeliği sürecini çıkmaza soktu. Üyelik askıya alındı.