Doğalgaz Fiyatları Eylül 2021'den Bu Yana En Düşük Seviyeye Düştü!

Doğalgaz Fiyatları Eylül 2021'den Bu Yana En Düşük Seviyeye Düştü!

Avrupa referans gaz fiyatları Pazartesi sabahı Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Türkiye’de de bu hafta sonuna kadar doğalgaz fiyatlarında büyük bir indirim yapılması bekleniyor.

Daha ılıman hava, Norveç'teki arz kesintisinin sona ermesi ve kuzeybatı Avrupa'da daha kuvvetli rüzgar beklentisi, Pazartesi günü Avrupa gösterge doğalgaz fiyatlarını %4 düşüşle Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyeye geriletti.

Avrupa, bu kışın sonuna kadar gaz sıkıntısı olmayacağından daha eminken, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Freeport LNG ihracat tesisi, Haziran 2022'de bir yangının ihracatı durdurmasından bu yana depodan ilk sevkiyatını yaptı. Bu faktörler TTF'yi de sürükledi. Avrupa'nın referans noktası olan fiyat, Pazartesi günü Amsterdam'da gün ortasında megavat saat (MWh) başına %4 düşerek 54,50 ABD Doları'na (51 Euro) geriledi.

İngiltere'nin toptan gaz fiyatları da Salı günü beklenen daha güçlü rüzgar enerjisi üretimi üzerine bugün düştü. Svenska kraftnät'ta Güç Sistemi Operasyonlarından Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Pontus de Mare'ye göre, algılanan elektrik kesintisi riskinin azalması, kuzeybatı Avrupa'daki iyileştirilmiş arz durumunun ve yoğun talep saatlerinde elektrik tüketimindeki düşüşün sonucudur.

Almanya'da Federal Ağ Ajansı Bundesnetzagentur Pazartesi günü yaptığı açıklamada , Almanya'daki gaz arzının istikrarlı olduğunu ve "Bu kış bir gaz açığı durumunun olması pek olası değil" dedi. Düzenleyici, Almanya'daki gaz depolama sahalarının %73,08 dolu olduğunu söylerken, Avrupa Gaz Altyapısı'ndan alınan veriler, AB genelinde gaz depolama sahalarının 11 Şubat itibariyle %66,48 dolu olduğunu ve bu yılın bu zamanı için beş yıllık ortalamanın oldukça üzerinde olduğunu gösteriyor.

Hava durumu tahminleri, bu hafta İngiltere ve kuzeybatı Avrupa'da sıcaklıkların mevsimsel ortalamalardan daha yüksek olacağını gösteriyor, bu da ısınma ve doğal gazdan elektrik üretimi için daha düşük talep anlamına geliyor.

Norveç'in Avrupa'ya gaz arzı da, büyük Troll gaz sahasındaki planlanmamış bir kesintinin sona ermesinin ardından Pazar gününden Pazartesi günü keskin bir şekilde toparlandı ve acil arz konusundaki endişeleri hafifletti.

Tüm gelişmelerle birlikte Türkiye’de de önümüzde hafta doğalgaz fiyatlarında yüzde 4 kadar bir indirim yapılması öngörülüyor. Spot doğal gaz piyasasında dün 1000 metreküp gazın referans fiyatı 10 bin 999 lira 78 kuruş olarak belirlendi. Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, dün spot doğal gaz piyasasında toplam işlem hacmi 79 milyon 626 bin 879 lira olarak gerçekleşti. Bu rakam, bir önceki gün 57 milyon 464 bin 580 lira olarak açıklanmıştı.