Eğitimde köklü değişiklik! 4 gün okul, 3 gün tatil modeli hayata geçirilecek!

Eğitimde köklü değişiklik! 4 gün okul, 3 gün tatil modeli hayata geçirilecek!

Koronavirüs salgını, deprem felaketi derken sekteye uğrayan eğitim faaliyetleri ile ilgili olarak yeni bir model gündeme geldi. İşte köklü değişikliğe sebep olacak o modele dair detaylar…

2019 yılının sonlarına doğru hayatımıza giren koronavirüs salgını ile birlikte nerede ise tüm dünya ülkelerinde okullar kapatıldı ve yüz yüze eğitime ara verildi. Ülkemizde de yaklaşık olarak bir- bir buçuk yıl kadar uzaktan devam eden eğitim faaliyetleri, o dönem içerisinde öğrencileri ve eğitimcileri oldukça zorladı.

Aşıların bulunması ve koronavirüs salgını ile ilgili olarak diğer tedbirlerin alınması neticesinde okullar tekrar açılırken yaklaşık olarak 1 ay önce Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve 11 ili etkileyen deprem felaketinin ardından ilk iki hafta tüm illerde eğitim faaliyetlerine ara verildi. Bazı deprem bölgelerinde okullar halen açılmazken Türkiye eğitim sistemine ilişkin yeni bir model üzerinde durulmaya başlandığı öğrenildi.

Tarihe bakıldığında savaş dönemlerinde dahi aksatılmamaya çalışılan eğitim faaliyetleri, son dönemlerde ülkemize etki eden olumsuz faktörlerden ötürü oldukça sekteye uğradı. Bu durum birçok uzman ve diğer vatandaşlar tarafından oldukça eleştirilirken iş ve bilim dünyası da niteliksiz eğitim probleminin giderilmesi gerektiğini savundu. Bu noktada eğitim faaliyetleri için yeni bir model üzerinde durulmaya başlandığı ve söz konusu modelin uygulamaya geçmesi ile birlikte eğitimde verimin artacağı öğrenildi.

TATİL SÜRESİ UZATILACAK!

egitimde-koklu-degisiklik-4-gun-okul-3-gun-tatil-modeli-hayata-gecirilecek-2.jpg

Birçok dünya ülkesinde ve ülkemizde hizmet veren bazı özel firmalarda son dönemlerde çalışma saatleri düzenlenmeye başlandı. Kişilerin aileleri ile daha çok vakit geçirebilmeleri, sosyalliklerini artırabilmeleri ve dolayısı ile de iş hayatında daha verimli olabilmeleri adına mesai günü 4’e indirildi. Bu uygulamanın bazı ülkelerde eğitim alanında da yürürlükte olduğu öğrenildi.

Uzun süredir Finlandiya’da uygulanan 4 gün okul, 3 gün tatil eğitim modeline yoğunlaşan uzmanlar, söz konusu modelin ülkemizde de uygulanması gerektiğini savundu. Bir süredir üzerinde çalışıldığı söylenen modelin Türkiye eğitim sisteminde de faaliyette olacağı ileri sürüldü.

BİR SENE SONRA UYGULANACAK!

Edinilen resmi olmayan bilgilere göre 2023- 2024 eğitim ve öğretim yolu itibari ile ülkemizde öğrenciler haftanın 4 günü okula gidecek, kalan 3 gün de ise sosyalleşmeleri amaçlanacak.