Ekonomistlerin Ocak ayı enflasyon beklentisi ve Şubat 2023 kira artışı oranı tahmini açıklandı

Ekonomistlerin Ocak ayı enflasyon beklentisi ve Şubat 2023 kira artışı oranı tahmini açıklandı

TÜİK TEFE TÜFE Ocak 2023 enflasyon oranı ve Şubat ayı resmi kira artışı zam oranı için geri sayım başladı. Ekonomistlerin enflasyon tahmini beklentisi açıklandı.

Ekonomistlerin Ocak ayı enflasyon beklentisi ve Şubat 2023 kira artışı oranı tahmini açıklandı - Pandemi döneminde tüm dünyada enflasyon rakamlarında büyük bir sıçrama yaşanırken küresel piyasalarda Türkiye enflasyonun en çok yükseldiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer almıştı.

Yaşanan yükseliş alınan tüm önlemlere rağmen tüm hızı ile devam ederken gözler 2023 yılının ilk resmi enflasyon raporuna çevrilmişti. TÜİK TEFE TÜFE Ocak 2023 enflasyon raporu ile yılın beklenen ilk resmi enflasyonu da açıklanacak. Söz konusu rakam için geri sayım başlarken ekonomistlerin enflasyon tahmini açıklandı.

TÜİK TEFE TÜFE OCAK AYI ENFLASYONU NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanacak olan 2023 yılının ilk resmi enflasyon raporu 3 Şubat 2023 tarihinde yayımlanacak. Enflasyon raporu ayın sona ermesinin ardından takip eden ayın ilk haftası içerisinde yayımlanıyor.

Hatırlanacağı üzere 2022 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %1,18, bir önceki yılın Aralık ayına göre %64,27, bir önceki yılın aynı ayına göre %64,27 ve on iki aylık ortalamalara göre %72,31 olarak gerçekleşmişti.

enflasyon-tahmini.jpg

EKONOMİSTLERİN OCAK AYI ENFLASYON TAHMİNİ BEKLENTİSİ YÜZDE KAÇ?

Merkez Bankası tarafından yayımlanan ekonomistlerin tahminlerinden oluşan beklenti anketinde "Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bu anket döneminde yüzde 32,46 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 34,92 iken, bu anket döneminde yüzde 30,44 olmuştur. 24 ay sonrası TÜFE beklentisi ise aynı anket dönemlerinde sırasıyla yüzde 20,56 ve yüzde 17,18 olarak gerçekleşmiştir" denilerek piyasanın beklediği rakamlar ilan edildi.