Ertelenen EYT görüşmeleri için yeni tarih belli oldu!

Ertelenen EYT görüşmeleri için yeni tarih belli oldu!

Deprem sonrasında görüşmeleri ertelenen EYT düzenlemesinin yeni tarihini AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş açıkladı. İşte tüm detaylar…

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi, bilindiği üzere 7 Şubat 2023 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanılacaktı. Ancak yaşanan Kahramanmaraş depremi nedeniyle ortaya çıkan acı tablo, TBMM’nin çalışmalarına ara vermesine neden oldu. Bölgedeki arama ve kurtarma çalışmalarına devam edilirken; EYT’nin yeni takvimine ilişkin de çalışmalar başlandı.

Deprem bölgesindeki çalışmalar devam ederken; TBMM, bir yandan da yarım kalan çalışmalarını toparlamak için harekete geçti. Yasamaya bir hafta ara veren ve milli yas ilan eden TBMM’nin ne zaman faaliyete geçeceği ve EYT’yi ne zaman görüşeceğine ilişkin açıklama ise, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’tan geldi.

EYT DÜZENLEMESİ NE ZAMAN GEÇECEK?

ertelenen-eyt-gorusmeleri-icin-yeni-tarih-belli-oldu-2.jpg

Yaş şartının kalmasıyla birlikte toplamda 2,2 milyon kişinin hemen emekli olabilmesini öngören Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, düzenlemenin içeriğine ilişkin daha önce bilgi vermişti. Bu kapsamda 1,7 milyon SSK (4A); 89 bin Bağ-Kur (4B); 496 bin Emekli Sandığı (4C) üyesinin EYT beklediği öğrenilmişti. EYT’nin TBMM’ye geleceği tarih bugün itibariyle netleşti.

Kamu personeli için 49,7 milyar lira, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) için 144,7 milyar lira olmak üzere bütçeye toplam maliyetinin 194,4 milyar lira olacağı tahmin edilen EYT düzenlemesinde yeni tarih açıklamasını yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş oldu. Elitaş, verdiği bilgide EYT’nin TBMM görüşmelerinin 21 Şubat 2023 tarihi itibariyle yeniden başlayacağını duyurdu.

EYT’LİLERİN MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlayan çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilmesini garanti eden EYT düzenlemesi kapsamında ortalama maaşı hesaplayan ise AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir oldu. Aydemir konuya ilişkin açıklamasında; “Ortalama aylık tutarı; SSK'dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur'dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı'ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 8 Eylül 1999 ve daha önce başlayan SGK’lılar için geçerli olacak olan EYT kapsamında, SSK’lılar 5000 ile 5975 gün prim arasında kadınlar için 20; erkekler için 25 yıl şartını tamamlamaları halinde emekli olabilecek. Emekli Sandığı ve Bağ-kurlular için ise bu süreler kadınlarda 7200; erkeklerde ise 9000 olarak talep edilecek.