Evim depreme dayanıklı mı, nasıl öğrenilirim? İşte adım adım deprem riski olan evi sorgulama

Evim depreme dayanıklı mı, nasıl öğrenilirim? İşte adım adım deprem riski olan evi sorgulama

Bugün yaşanan depremin ardından pek çok vatandaş tarafından kendi yaşadıkları evin depreme dayanıklı olup olmadığı merak konusu oldu. Konu hakkında bilgi paylaşıldı.

Bugün sabah saatlerinden itibaren gerçekleştirilen depremin ardından hem depremin olduğu illerde hem de diğer illerde pek çok vatandaş tarafından kendi yaşadıkları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığı merak edilmeye başlandı. Son 100 yılın en büyük depremi olarak gerçekleştiği açıklanan bu iki büyük deprem ve pek çok ilde hala devam eden bu depremin ardından kişilerin kendi evlerinin güvende olup olmadıklarına nasıl bakabileceği sorulmaya başlandı. Konu hakkında yapılan açıklamalara göre ise evlerin depreme dayanıklı olup olmadığının sorgulanmasının mümkün olduğu ifade edildi.

DEPREME DAYANIKLILIK SORGULAMASI YAPMAK MÜMKÜN!

Türkiye'de yaşanan bu deprem genel olarak herkes tarafından oldukça büyük bir üzüntü ve tedirginlik içerisinde karşılanırken yıkılan binlerce binanın ardından depremin yaşanma riskine karşı binaların sağlam olup olmadıkları araştırılmaya başlandı.

Daha önce de uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre depreme dayanıklı olmayan binaların bulunduğu ve yenilenmesinin gerektiği ifade edilirken, bugün gerçekleşen 7.7 ve 7.5 depreminin ardından da vatandaşlar kendi evlerinde güvende olup olmadığını merak ederek nereden sorgulayabileceklerini araştırdı.

EVİN DEPREME DAYANIKLI OLMADIĞI NEREDEN ANLAŞILIR?

Evlerinde güvende olup olmadıklarını öğrenmek isteyen vatandaşlar tarafından en çok merak edilen konulardan biri bir evin depreme dayanıklı olup olmadığının nasıl anlaşabileceği oldu. Uzmanlar tarafından yapılan açıklama ile birlikte bir binanın depreme dayanıklı olmadığının anlaşılabileceği maddeler şu şekilde verildi;

  • Oturduğunuz bina 1999 yılı öncesinden inşa edildiyse,

  • Binanızın inşaat projesi ve ruhsatı yoksa,

  • İnşaat esnasında hazır beton kullanılmadıysa,

  • Binanızdan alınan beton numune testi karot beton dayanımı C1O altında çıktıysa,

  • Binaların kolonlarında ya da kirişlerinde çatlaklar varsa,

  • Binanız dolgu alanı ya da dere yatağı üzerinde ise,

  • Binanızın bodrum katında rutubet bulunuyor, kolon demirlerinde paslanma ve betonu da deniz kabuğu gibi cisimler var ise eviniz yüksek riskli demektir.

RİSKLİ BİNA NASIL ÖĞRENİLİR?

Konuya ilişkin gelen bir diğer bilgi de binanın riskli olup olmadığı konusunda dayanıklılık raporunun alınabileceği üzerine oldu. Risk tespit raporu olan raporu almak için belirli bir ücret ödenerek özel firmalar tarafından risk tespitinin yapılabileceği öğrenildi. bu raporu verebilecek olan kişilerin ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisans almış olan kişilerin verebileceği ifade edildi.