Filo Jet Faciasında “Kaptanın Belgesi Yok” Tartışması: Bakan Arıklı'dan Yanıt

Filo Jet Faciasında “Kaptanın Belgesi Yok” Tartışması: Bakan Arıklı'dan Yanıt

Girne açıklarında batan Filo Jet'in kaptanının yeterlilik belgesinin bulunmadığı yönündeki iddia üzerine KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı açıklama yaptı.

Girne açıklarında batan Filo Jet'in kaptanının yeterlilik belgesinin bulunmadığı yönündeki iddia üzerine KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı açıklama yaptı. Arıklı, kaptanın 25 yıllık tecrübeye ve geçerli belgelere sahip olduğunu savunurken geminin yaklaşık üç ay önce denetlendiğini söyledi. Facianın kesin nedeninin belirlenmesi için ise denizin yaklaşık 500 metre derinliğinde VDR cihazı aranıyor.

FİLO JET KAPTANININ BELGESİ TARTIŞMA KONUSU OLDU

KKTC'de Girne-Taşucu seferini yapan Filo Jet katamaranının batmasının ardından kazanın nedenine ilişkin incelemeler sürerken kaptanın yeterlilik belgeleriyle ilgili yeni bir tartışma başladı.

Kamuoyuna yansıyan iddialarda, geminin kaptanının yeterlilik belgesinin geçerli olmadığı öne sürüldü. Türkiye Basın Federasyonu Genel Başkanı ve gazeteci Sinan Burhan, söz konusu iddiayı KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı'ya yöneltti.

Burhan, Arıklı'ya geminin sefer öncesinde sağlam olup olmadığını ve kaptanın gerekli belgelere sahip bulunup bulunmadığını sordu.

ARIKLI: “25 YILLIK KAPTANIN BELGESİ YOK” İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Erhan Arıklı, kazanın ardından özellikle Türk medyasında bazı yanlış bilgilerin dolaşıma girdiğini savundu.

Kaptanın yeterlilik belgesinin bulunmadığı yönündeki iddiayı reddeden Arıklı, gemiyi kullanan kaptanın 25 yıllık tecrübeye sahip olduğunu ve belgelerinin geçerli olduğunu belirtti.

Arıklı'nın, kaptana ait olduğunu belirttiği belgeleri de gazeteci Sinan Burhan ile paylaştığı aktarıldı.

Bakanın açıklamasına göre kaptanın belgesiz şekilde sefere çıktığı yönündeki iddia gerçeği yansıtmıyor. Kazaya ilişkin adli ve teknik incelemeler ise devam ediyor.

GEMİYE ÜÇ AY ÖNCE “SAĞLAM RAPORU” VERİLDİĞİNİ SÖYLEDİ

Facianın ardından tartışılan bir diğer konu Filo Jet'in teknik durumu oldu. Arıklı, geminin kazadan yaklaşık üç ay önce denetlendiğini açıkladı.

Bakan Arıklı'nın verdiği bilgiye göre gemi, Akdeniz Tersanesi ve Türk Loydu tarafından kontrolden geçirildi ve denetim sonucunda sağlam olduğuna yönelik rapor düzenlendi.

Bu açıklamayla birlikte kazanın nedenine ilişkin teknik incelemelerin önemi daha da arttı. Geminin daha önce aldığı hasarlar ve bakım geçmişi de facianın ardından tartışılan konular arasında bulunuyor.

ARIKLI İKİ OLASILIK ÜZERİNDE DURDU

Erhan Arıklı, kazanın nedenine ilişkin kesin bir teknik rapor henüz ortaya çıkmadığı için farklı ihtimaller üzerinde durulduğunu belirtti.

Arıklı, gemiye sert bir şişme botun çarpmış olabileceğini ya da “ölü dalga” olarak ifade edilen dalga hareketlerinin kazaya yol açmış olabileceğini söyledi.

Ancak bu ihtimaller henüz kazanın kesin nedeni olarak belirlenmiş değil. Arıklı da kesin sonucun enkaz ve teknik bulgular üzerinde yapılacak incelemelerden sonra ortaya çıkabileceğini ifade etti.

FİLO JET'İN KARA KUTUSU 500 METRE DERİNLİKTE ARANIYOR

Facianın nasıl meydana geldiğini ortaya çıkarabilecek en önemli bulgulardan biri geminin VDR cihazı olacak.

Gemilerdeki seyir ve operasyon verilerini kaydeden ve “kara kutu” olarak da bilinen VDR'nin bulunması için çalışmaların sürdüğü açıklandı.

Arıklı'nın verdiği bilgiye göre Türkiye'den bölgeye gönderilen özel donanıma sahip gemi, 500 metre derinliğe kadar arama yapabiliyor. Çalışmalar kapsamında Filo Jet'in enkazına ve VDR cihazına ulaşılması hedefleniyor.

VDR CİHAZI FACİANIN NEDENİNİ AYDINLATABİLİR

VDR cihazına ulaşılması halinde geminin facia öncesindeki seyir verilerinin ve kayıt altına alınan teknik bilgilerin incelenmesi mümkün olacak.

Bu verilerin, kazanın hangi şartlarda gerçekleştiğinin belirlenmesinde önemli rol oynaması bekleniyor. Böylece hava ve deniz koşullarından geminin hareketlerine kadar farklı başlıkların teknik veriler üzerinden değerlendirilmesi mümkün olabilecek.

Arıklı da VDR'ye ulaşılmasının ardından kazanın nasıl meydana geldiğinin büyük ölçüde netleşebileceğini ifade etti.

KAYIPLAR İÇİN ARAMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Filo Jet faciasının ardından kayıp kişilere ulaşılması amacıyla yürütülen çalışmalar da devam ediyor.

Erhan Arıklı, açıklamasında kayıplara henüz ulaşılamadığını belirtirken kurtarılan kişilerin ailelerine teslim edildiğini söyledi.