Fon krizinde kritik gün: Cevdet Yılmaz yeni tedbirler için yarını işaret etti
Fon piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından gözler Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısına çevrildi.
Fon piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından gözler Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısına çevrildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, yarın yapılacak toplantıda ilave tedbirlerin ve yeni çalışma gerektiren alanların değerlendirileceğini açıkladı. Yatırımcıların yakından takip ettiği ödeme takvimi konusunda ise toplantının ardından kamuoyuna açıklama yapılacağını söyledi.
Fon Koordinasyon Kurulu ikinci kez toplanıyor
Fon piyasasında yaşanan gelişmelerin ardından atılacak yeni adımlar için kritik toplantının tarihi belli oldu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, TBMM’nin 28. Dönem 5. Yasama Yılı dolayısıyla düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlarken fon piyasasına ilişkin yürütülen çalışmalara dair önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla oluşturulan Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısının yarın gerçekleştirileceğini belirten Yılmaz, ilk toplantıda önemli kararlar alındığını söyledi.
Yeni toplantının ana gündeminde ise mevcut uygulamalara ek olarak hangi tedbirlerin alınabileceği ve hangi alanlarda yeni çalışmalara ihtiyaç duyulduğu yer alacak.
“İlave neler yapılabilir, onları değerlendireceğiz”
Cevdet Yılmaz, fon piyasasına ilişkin farklı kurumların kendi yetki alanlarında karar almaya devam ettiğini belirtti.
SPK ve BDDK tarafından alınan kararların kamuoyuyla paylaşıldığını hatırlatan Yılmaz, ikinci Fon Koordinasyon Kurulu toplantısında yeni adımların değerlendirileceğini söyledi.
Yılmaz şu ifadeleri kullandı:
“Her bir kurulumuz kendi alanında kararlarını alıyor ve kamuoyuyla paylaşıyor. Bugün de SPK'nin, BDDK'nin aldığı önemli kararlar paylaşıldı. Yarın da gündemimiz 'ilave neler yapılabilir, hangi alanlarda ilave çalışma ihtiyacı var', onları Kurulumuzla birlikte değerlendireceğiz. Ardından bir basın açıklaması yapacağız inşallah.”
Bu açıklamayla birlikte yarınki toplantının yalnızca mevcut kararların değerlendirilmesiyle sınırlı kalmayacağı, yeni tedbir seçeneklerinin de kurul gündemine geleceği belirtildi.
Fon krizinde yeni tedbirler gündemde
Fon piyasasında yaşanan sorunların ardından farklı kurumların aldığı kararların devamı niteliğinde yeni düzenlemelerin gündeme gelip gelmeyeceği yatırımcıların yakından takip ettiği başlıklardan biri haline geldi.
Cevdet Yılmaz’ın açıklamasına göre Fon Koordinasyon Kurulu, ikinci toplantısında özellikle mevcut önlemlere ilave olarak yapılabilecekleri değerlendirecek.
Bununla birlikte hangi alanlarda ek çalışma ihtiyacı bulunduğu da toplantıda ele alınacak.
Yılmaz’ın açıklamasında yeni tedbirlerin kapsamı veya hangi alanları içereceğine ilişkin ayrıntı verilmedi. Bu konudaki detayların toplantının ardından yapılacak açıklamayla netleşmesi bekleniyor.
Ödeme takvimi için toplantı sonrası işaret edildi
Fon soruşturmasını takip eden yatırımcıların en fazla merak ettiği konulardan biri ödeme takvimi oldu.
Cevdet Yılmaz’a fon soruşturması kapsamında ödemelerin nasıl ve hangi takvim doğrultusunda gerçekleştirileceği soruldu.
Yılmaz, ödeme takvimine ilişkin ayrıntı vermek yerine toplantı sonrasını işaret etti.
“Toplantıdan sonra açıklamalar yapılacak kamuoyuna. Hem Koordinasyon Kurulu olarak hem de her bir kurulumuzun kendi yetki alanı var. Oralar da bağımsız otoriteler. Kendi kararlarıyla ilgili kurullarımızın açıklamalarını beklemek lazım.”
Böylece ödeme takvimine ilişkin mevcut aşamada kesin bir tarih açıklanmazken gözler Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısından sonra yapılacak duyurulara çevrildi.
SPK ve BDDK kararları hatırlatıldı
Cevdet Yılmaz açıklamasında fon piyasasına ilişkin süreçte SPK ve BDDK tarafından alınan kararlara da dikkat çekti.
Her kurumun kendi yetki alanı içerisinde hareket ettiğini belirten Yılmaz, ilgili kurulların bağımsız otoriteler olduğunu vurguladı.
Bu nedenle Fon Koordinasyon Kurulu’nun alacağı kararların yanı sıra ilgili kurumların kendi yetki alanlarında yapacağı açıklamaların da takip edilmesi gerektiğini ifade etti.
Yılmaz’ın sözlerine göre kurumlar kendi alanlarındaki kararları almaya ve bunları kamuoyuyla paylaşmaya devam edecek.
Toplantının ardından açıklama yapılacak
Fon Koordinasyon Kurulu’nun yarın gerçekleştireceği ikinci toplantının ardından kamuoyuna basın açıklaması yapılacak.
Toplantının gündeminde ilave tedbirlerin yanı sıra ek çalışma yapılması gereken alanların belirlenmesi bulunuyor.
Ödeme takvimi konusunda da mevcut aşamada kesin tarih veya ayrıntılı bir uygulama planı paylaşılmış değil.
Bu nedenle fon piyasasındaki gelişmeleri ve ödeme sürecini takip eden yatırımcılar açısından yarınki toplantının ardından yapılacak açıklamalar önem taşıyor.
Terörsüz Türkiye sürecine de değindi
Cevdet Yılmaz, gazetecilerin “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin sorularını da yanıtladı.
Sürecin kendi mecrasında ilerlediğini belirten Yılmaz, ilgili bakanlıklar ve kurumlarla ikinci toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.
Meclis’in açılmasıyla birlikte izleme sürecine ilişkin bir komisyonun da oluşturulacağını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Türkiye’nin bu süreçte kendi modelini uyguladığını ifade etti.
Yılmaz, “Bizim Terörsüz Türkiye sürecinde Türkiye modelimiz var, üçüncü göz yok. Meclisimizin takibinde yürüyen bir süreç. Bu kendi şartlarımız içinde oluşmuş ve 'Türkiye modeli' dediğimiz bir süreç. Bunun en kısa süre içerisinde tamamlanmasını arzu ediyoruz.” dedi.
Sürecin ilk aşaması için MGK vurgusu
Cevdet Yılmaz’a “Terörsüz Türkiye” sürecinde yıl bitmeden teyit aşamasının tamamlanıp tamamlanamayacağı da soruldu.
Yılmaz, mevcut aşamada kesin bir takvim vermenin doğru olmayacağını belirtti.
“Böyle takvimler üzerinde konuşmak bence bu aşamada doğru değil. Süreç mecrasında ilerliyor. MGK'mız tespitlerini, teyidini yaptıktan sonra ilk aşaması tamamlanmış olacak ama bu aşamada bir takvimden bahsetmeyi doğru görmüyorum.”
Böylece sürecin ilk aşamasının tamamlanmasında MGK’nın yapacağı tespit ve teyitlerin belirleyici olacağını ifade ederken bunun için herhangi bir tarih açıklamadı.
Gözler yarın yapılacak fon toplantısında
Cevdet Yılmaz’ın açıklamalarının ardından fon piyasasına ilişkin gözler Fon Koordinasyon Kurulu’nun ikinci toplantısına çevrildi.
Toplantıda yeni tedbirlerin gerekip gerekmediği, hangi alanlarda ilave çalışma yapılacağı ve kurumların bundan sonraki süreçte atabileceği adımlar değerlendirilecek.
Fon yatırımcılarının yakından takip ettiği ödeme takvimi konusunda ise henüz kesin tarih açıklanmadı. Yılmaz, toplantının ardından kamuoyuna açıklama yapılacağını belirtirken bağımsız kurumların kendi yetki alanlarındaki kararlarını ayrıca duyuracağını ifade etti.
Bu nedenle fon piyasasında atılacak yeni adımların ayrıntıları ve ödeme sürecine ilişkin olası yeni bilgiler açısından kritik açıklamanın toplantının ardından gelmesi bekleniyor.