Fon krizinde yeni perde: Erdoğan’ın “Hangi partiden olursa olsun” dediği öne sürüldü
Fon krizinde incelemelerin sistemde parası kalan yatırımcıların yanı sıra kriz ortaya çıkmadan hemen önce parasını çekerek ayrılan kişi ve kurumlara da yöneldiği öne sürüldü.
Fon krizinde incelemelerin sistemde parası kalan yatırımcıların yanı sıra kriz ortaya çıkmadan hemen önce parasını çekerek ayrılan kişi ve kurumlara da yöneldiği öne sürüldü. Kulis bilgilerine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle son bir ay içerisinde fonlardan çıkış yapanların tespit edilerek kendisine bildirilmesini istedi. Erdoğan’ın kurmaylarına, “Hangi partiden olursa olsun siyasetçi ya da bürokrat için kanun ne diyorsa o uygulanacak” mesajını verdiği aktarıldı.
Gözler kriz öncesi çıkış yapanlara çevrildi
Sermaye piyasalarını sarsan fon krizinde incelemelerin kapsamının genişleyeceğine ilişkin yeni kulis bilgileri gündeme geldi.
Fonlarda yaşanan sorunlar ortaya çıkmadan hemen önce sistemden parasını çekerek ayrılan kişi ve kurumların işlemlerinin mercek altına alınacağı öne sürüldü.
Aktarılan kulis bilgilerine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fon krizinin ortaya çıkmasının ardından ilgili kurumlara sürece ilişkin rahatsızlığını iletti ve yaşananların neden daha önceden bütün boyutlarıyla tespit edilemediğini sorguladı.
Son ekonomi toplantısında ise incelemelerin özellikle kriz öncesindeki para çıkışlarına yoğunlaştırılmasını istediği belirtildi.
“Kriz patlamadan çıkanları bana bildirin”
Kulis bilgilerine göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üzerinde durduğu başlıklardan biri, fonlardaki sorunların kamuoyuna yansımasından hemen önce gerçekleşen çıkışlar oldu.
Erdoğan’ın, sistemdeki gelişmeler henüz geniş kitleler tarafından bilinmezken yatırımlarını çekerek çıkan kişi ve kurumların kim olduğunun süratle araştırılmasını istediği aktarıldı.
İnceleme sonucunda belirlenecek isimlerin kendisine raporlanmasını istediği öne sürülen Erdoğan’ın, kriz öncesindeki işlemlerin ayrıntılı şekilde incelenmesi yönünde talimat verdiği belirtildi.
Bu talimatla birlikte gözlerin özellikle fon krizinden hemen önce gerçekleştirilen işlemlere çevrileceği ifade ediliyor.
Son bir aylık işlemler incelenecek
Erdoğan’ın talimatı doğrultusunda incelemenin özellikle fonların çöküşünden önceki son bir aylık döneme yoğunlaşacağı öne sürüldü.
Bu dönemde sistemden çıkış yapan kişi ve kurumların işlemlerinin ayrıntılı şekilde ele alınacağı, kimlerin hangi tarihlerde fonlardan çıktığının belirlenmesinin istendiği aktarıldı.
Kulis bilgilerine göre amaç, kriz henüz ortaya çıkmadan önce sistemden önemli miktarda para çıkaranların tespit edilmesi ve bu işlemlerin incelenmesi.
Bununla birlikte, yalnızca kriz öncesinde fondan çıkış yapılmış olması tek başına hukuka aykırı bir işlem bulunduğu anlamına gelmiyor. Aktarılan bilgilerde, bu işlemlerin incelemeye alınmasının istendiği belirtiliyor.
“Hangi partiden olursa olsun”
Kulislerde yer alan bilgilere göre Erdoğan’ın talimatındaki en dikkat çekici bölümlerden biri de incelemeye konu olabilecek kişilerin siyasi veya bürokratik konumlarıyla ilgili oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürecin herhangi bir siyasi ayrım yapılmadan yürütülmesini istediği ve kurmaylarına şu mesajı verdiği aktarıldı:
“Hangi partiden olursa olsun siyasetçi ya da bürokrat için kanun ne diyorsa o uygulanacak”
Bu sözlerle birlikte fon krizine ilişkin incelemelerde adı gündeme gelebilecek kişilerin siyasi kimliklerine göre farklı bir uygulama yapılmaması yönünde mesaj verildiği öne sürüldü.
Siyasetçi ve bürokratların işlemleri de gündemde
Fon krizinin genişlemesiyle birlikte yalnızca yatırım şirketleri ve fon yöneticileri değil, fonlarda yatırımı bulunan veya belirli dönemlerde işlemler gerçekleştiren bazı siyasi isimler de kamuoyunun gündemine geldi.
Son kulis bilgileri ise incelemelerin özellikle krizden önce gerçekleştirilen para çıkışlarına yoğunlaşabileceğini gösteriyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aktarılan talimatında siyasetçi ve bürokratlara ayrıca vurgu yapılması da bu açıdan dikkat çekti.
Ancak herhangi bir kişinin kriz öncesinde yatırımını çekmiş olması, tek başına usulsüzlük yaptığı veya kriz hakkında önceden bilgi sahibi olduğu anlamına gelmiyor. Böyle bir bağlantının bulunup bulunmadığının somut işlemler ve elde edilecek bulgular üzerinden belirlenmesi gerekiyor.
Fon krizi iktidar kulislerini de hareketlendirdi
Fon soruşturmasının genişlemesi ve bazı eski bakanlar ile siyasi isimlerin adlarının kamuoyundaki iddialarda yer almaya başlamasının ardından başkentte de hareketlilik yaşandığı öne sürülüyor.
Kulislerde, bazı siyasi isimlerin fonlarla bağlantılarının gündeme gelmesinin iktidar partisi içerisinde bir süredir endişe ve gerginliğe neden olduğu iddia ediliyor.
Bununla birlikte bu değerlendirmeler resmi bir açıklamaya değil, kulis bilgilerine dayanıyor.
Erdoğan’ın son talimatının da fon soruşturmasının siyasi kimliklere bakılmaksızın yürütülmesi gerektiği yönünde bir mesaj olarak değerlendirildiği aktarılıyor.
Krizden önce kimlerin çıktığı araştırılacak
Fon krizindeki son gelişmeyle birlikte dikkatler şimdi krizden hemen önce gerçekleştirilen işlemlere çevrildi.
Aktarılan kulis bilgilerine göre özellikle son bir aylık dönemde fonlardan çıkış yapan kişi ve kurumların tespit edilmesi, işlemlerinin incelenmesi ve ortaya çıkacak tablonun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulması istendi.
Erdoğan’ın, incelemelerde siyasi kimliğe veya bürokratik konuma göre ayrım yapılmaması gerektiğini vurguladığı ve kanunun gereğinin uygulanmasını istediği öne sürüldü.