Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK'tan parasal sınır düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK'tan parasal sınır düzenlemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK tarafından hazırlanan 'Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler' hakkında yeni düzenleme geldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı MASAK'tan parasal sınır düzenlemesi - Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından hazırlanan yeni bir düzenleme yapıldığı duyuruldu. MASAK tarafından düzenlenen ''Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' Resmi Gazete'de yayımlandı.

PARASAL SINIR ARTIRILDI

Buna göre; suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesi kapsamında yükümlü kılınan kurum ve kuruluşların işlemlerinde, kimlikle ilgili bilgileri alma ve bunların doğruluğunu teyit etme konularında sorumlu tutulacakları parasal alt sınır yükseltilerek 185 bin liraya çıkarıldı. Söz konusu yönetmelikle, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesinde yükümlü kılınan bankalardan finansman ve faktoring şirketlerine, sermaye piyasası aracı kurumları ve portföy yönetim şirketlerinden ödeme ile elektronik para kuruluşlarına, yatırım ortaklıklarından sigorta şirketlerine, finansal kiralama kuruluşlarından kargo şirketlerine, kuyumculardan tarihi eser alım satımı yapanlara, spor kulüplerinden noterlere kadar kurum ve kuruluşların faaliyetleri sırasında kimlik tespiti konusunda yapmaları gereken işlemlere düzenleme getirildi.

hazine-ve-maliye-bakanligi.jpg

ELEKTRONİK TRANSFER İŞLEM ÜCRETİ ARTTI

Bahsi geçen kuruluşlar, toplam tutarın 185 bin lira ve üzerinde olduğu işlemlerde ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemde toplam işlem tutarı 185 bin lirayı geçtiğinde, kimliğe ilişkin bilgileri almak ve bu bilgilerin doğruluğunu teyit etmek şartıyla müşterilerinin ve müşterileri adına veya hesabına hareket edenlerin kimliğini tespit etmek ve işlemin gerçek faydalanıcısının ortaya çıkarılması için gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Öte yandan elektronik transferlerde işlem tutarı ya da birbiriyle bağlantılı birden fazla işlemin toplam tutarında kimlik tespitinin ve alınan bilgilerin teyidinin yapılması gereken sınır ise 7 bin 500 liradan 15 bin liraya yükseltildi. Söz konusu yönetmeliğin 1 Şubat 2023 tarihinde yürürlüğe gireceği açıklandı.