Hindistan'da Kovid-19 bilançosu gün geçtikçe ağırlaşıyor!

Hindistan'da Kovid-19 bilançosu gün geçtikçe ağırlaşıyor!

Hindistan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarında haziran başından bu yana kaydedilen hızlı artışlarla ABD ve Brezilya’nın ardından en fazla vakanın görüldüğü ülke oldu.

Hindistan'da mart sonunda ilan edilen genel sokağa çıkma yasağı ve karantina tedbirlerinin haziran başından itibaren gevşetilmeye başlamasıyla günlük vaka sayısı aşamalı olarak artmaya başladı.

29 Mayıs'ta 8 bini aşan yeni vaka sayısı, 6 Haziran'da 10 binin, 20 Haziran'da 15 binin, 27 Haziran'da 20 binin üzerine çıktı ve bugün itibarıyla 25 bini aştı. Sağlık Bakanlığı, ülkede son 24 saatte 26 bin 506 yeni vaka tespit edildiğini bildirdi.

Hindistan, günlük vaka sayısı 60 binin üzerine çıkan ABD ve 40 bini aşan Brezilya'nın ardından virüsün en hızlı yayıldığı ülke konumunda bulunuyor. Nüfusu ABD ve Brezilya nüfuslarının toplamının dört katına yakın olan Hindistan, potansiyel olarak virüsün dünyadaki başlıca yayılma sahası haline gelebilir.

Metropol bölgelerde yoğunlaşıyor

Vaka sayısı başkent Yeni Delhi ve çevresinde 100 bini ve önemli finans merkezlerinden Mumbai’de ise 90 bini aşmış durumda. İki metropol bölgedeki vakaların sayısı ülkenin yaklaşık üçte birine denk geliyor.

Öte yandan, sokağa çıkma yasağı döneminde aniden uygulamaya konulan seyahat kısıtlamaları nedeniyle memleketlerine gidemeden milyonlarca göçmen işçinin evlerine dönüşünün virüsün kırsal bölgelerde de yayılmasına yol açtığı gözleniyor.

Sokağa çıkma yasağı 3 kez uzatıldı

Hindistan'da ilk Kovid-19 vakası 30 Ocak'ta tespit edildi, virüs kaynaklı ilk ölüm ise 12 Mart'ta oldu. Başbakan Nerandra Modi önderliğindeki hükümet, salgının yayılmasını önlemek amacıyla 24 Mart’ta ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etti. Söz konusu yasak 25 Mart gece yarısından itibaren uygulanmaya başladı.

Başlangıçta 3 hafta süreceği belirtilen sokağa çıkma yasağı uygulaması, vaka artışının sürmesi nedeniyle 14 Nisan'da, 3 Mayıs'ta ve 17 Mayıs'ta ikişer hafta süreyle uzatıldı. 30 Mayıs'ta ise yasağın bazı tecrit bölgeleriyle sınırlı olmak üzere 30 Haziran'a kadar kısmi olarak uygulanmasına karar verildi.

Genel sokağa çıkma yasağının sonlandırılması ve karantina tedbirlerinde gevşemeye gidilmesi, haziran başından itibaren virüsün yayılma tablosunu değiştirdi.

Test sayısının artması buz dağının biraz daha görünür kıldı

Hindistan'da mart sonundan itibaren testlerin yaygınlaşmaya başlamasıyla vaka sayılarının da artmaya başlaması, bazı gözlemcilerin, ülkede aslında Kovid-19 vakalarının çok daha yaygın olduğu varsayımını ortaya atmasına yaçtı.

 

Kaynak:Haber Kaynağı