‘Hukuksuz’ maske cezasına bir İPTAL de Bursa Sulh Ceza Hakimliği’nden: 'Yasaya aykırı'

‘Hukuksuz’ maske cezasına bir İPTAL de Bursa Sulh Ceza Hakimliği’nden: 'Yasaya aykırı'

Pandemi gerekçesiyle zorunlu kılınan ve takmayanlara para cezası uygulanan maske ile ilgili bir karar da Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliğinden geldi. Hakimlik cezayı ‘hukuka aykırı bularak’ iptal etti.

1 yılı aşkın zamandır büyük tartışmalara neden olan “maske zorunluluğu” ile ilgili Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği, Osmangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü Çarşı Polis Merkezi Amirliği tarafından 10/06/2020 tarih ve 2020/3080 sayı ile kesilen 900 TL’lik para cezasını “kanuna aykırı” bularak iptal etti.

AVAZTÜRK’ün edindiği bilgilere göre; Bursa’da yaşayan Enis Özgünay isimli bir vatandaş, Osmangazi İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 10 Haziran 2020 günü yaptıkları denetimler sırasında maske takmadığı gerekçesiyle kestiği 900 TL’lik idari para cezasına 6 Nisan 2021 günü Avukatı Mertcan Bala vasıtasıyla itiraz etti.

Söz konusu itirazı değerlendiren Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği, 29 Nisan 2021 günü 2021/2792 Değişik İş Kararıyla, söz konusu cezanın kanuna aykırı olduğunu belirterek İPTAL kararı verdi.

HAKİMLİKTEN EMSAL NİTELİĞİNDE TESPİTLER

Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği’nin, maske zorunluluğunu da hukuksuz bulduğu şeklinde yorumlanacak kararda, “Covid-19 coronavirüsü ile mücadelenin 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu ile yürütülebileceği hususunda ihtilaf yoktur. Ancak salgın hastalıklar ile ilgili alınması gereken önlemler m.72 hükmünde ayrıntılı bir şekilde sayılmış olup, bu madde kapsamında maske takma tedbirinin yer almadığı, madde metninde yer alan tedbirlerin sınırlı sayıda sayılmış olduğu, dolayısıyla burada açıkça sayılmayan tedbirlerin salgın hastalık kapsamında alınamayacağı, madde kapsamında sayılmayan maske takma mecburiyetinin de bu kanun kapsamında vatandaşlara yükümlülük olarak yüklenemeyeceği açıktır” şeklindeki ifadeleri dikkat çekti.

Yargıtay 19. Ceza Dairesi’nin geçtiğimiz yıl 09/11/2020 tarih 2020/4354-14250 Esas-Karar sayılı maske cezasının iptali yönünde verilen kararı iptal kararına da atıfta bulunulan Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği, iptal edilen o kararın dayandırıldığı yasa maddesinin farklı olduğu belirtilerek, “dosya kapsamında itiraz eden hakkında maske takmama yükümlülüğünün 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu m.72'de sayılan tedbirlerden olmadığı, dolayısıyla aynı Kanun m.282 kapsamında idari para cezası verilemeyeceği, söz konusu idari para cezası kararının usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatine varılmakla, itirazın kabulüne dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir” denildi.

Bilindiği gibi geçtiğimiz yıl Ankara’da kesilen bir maske cezası ile ilgili yapılan itiraz üzerine yerel mahkeme cezanın iptaline hükmetmiş, konunun Yargıtay’a taşınması sonrasında yerel mahkemenin iptal kararı Yargıtay tarafından kaldırılmıştı. Bursa 6. Sulh Ceza Hakimliği, söz konusu dosya muhteviyatı ile iptaline karar verdiği para cezası muhteviyatının farklı olduğu ve maske takmama yükümlülüğünün 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu m.72'de sayılan tedbirlerden olmadığı, bu sebeple para cezasının yasaya aykırı olduğuna hükmetmesi, bu kararın emsal olup olmayacağı tartışmalarını da beraberinde getirdi.

İŞTE HAKİMLİĞİN İPTAL KARARININ TAMAMI

maske-karar-1-kopya.jpg

maske-karar-2.jpg

maske-karar-3.jpg

maske-karar-4.jpgAVAZTÜRK