İbadi Erdoğan'ın sözlerine çok şaşırmış!

İbadi Erdoğan'ın sözlerine çok şaşırmış!

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haşdi Şabi'yle ilgili sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Haşdi Şabi terör örgütü örgütüne yönelik sözlerine ilişkin, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi açıklama yaptı.

İbadi'nin ofisi tarafından yayınlanan bildiride, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Haşdi Şabi'ye yönelik sözlerinin şaşkınlıkla karşılandığı belirtildi.

Haşdi Şabi'nin, ABD'nin her türlü içişlerine müdahale ettiği ve topraklarının bir kısmının terör örgütlerinin elinde olan Irak'ın iç meselesi olduğunun dile getirildiği bildiride, bu meseleye karışılmaması gerektiği ifade edildi.

Irak'ın bir kanun devleti olduğunun iddia edildiği bildiride, Haşdi Şabi yasasının, bu gücü devlete bağladığı söylendi. Bu gücün başka bir ülke değil Irak'a ait olduğu ve Silahlı Kuvvetler Komutanının emrinde olduğunun dile getirildiği bildiride, Irak yasalarının silahlı milisler kurulmasına izin vermediğine işaret edildi.

Al Jazeera'ye konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle demişti:

"Tabii onlarla görüştüğümüz zaman, 'Biz Irak'ta, Suriye'de toprak bütünlüğünün yanındayız' diyorlar fakat uygulamaya geldiği zaman sanki bir paylaşım havası esiyor, sıkıntı burada. Bakıyorsunuz İran'ın Pers yayılmacılığı anlayışı son zamanlarda bayağı baş ağrıtmaya başladı. Örneğin Irak'ta DEAŞ'la mücadelede göze çarpan şey bu. Mesela Haşdi Şabi kimdir, arkasında kim var? Haşdi Şabi, enteresan, 'Terör örgütü değildir' diye Irak Parlamentosundan çıkıyor, halbuki bir terör örgütü ama arkasında kimlerin olduğu önemli.

Şimdi bakın orada onlar ne yazık ki bir taraftan Sincar'a yönelik çalışmaları diğer taraftan da Telafer'e yönelik bunların saldırıları var. Telafer'de kim var? Telafer'de yaklaşık 400 bin Türkmen var; bunların bir kısmı Şii'dir, bir kısmı Sünni'dir ama şimdi onlar dağıldı, orada az miktarda insan kaldı. Şimdi Haşdi Şabi oraya yürüyor, böyle bir durum söz konusu; aynı şeyi merkezde de görüyoruz. Bunlar bizi üzüyor, bunların olmaması lazım"