İmamoğlu davasında 12,5 milyon liralık çek savunması! “Mecburen kabul ettim”

İmamoğlu davasında 12,5 milyon liralık çek savunması! “Mecburen kabul ettim”

Ekrem İmamoğlu'nun da yargılandığı davada savunma yapan Hakkı Demir Vakfı Başkan Vekili Mustafa Duhan Demir, vakfa ait taşınmazın imar değişikliği işlemleri sırasında kendisinden kreş yapımı gerekçesiyle para istendiğini öne sürdü.

Ekrem İmamoğlu'nun da yargılandığı davada savunma yapan Hakkı Demir Vakfı Başkan Vekili Mustafa Duhan Demir, vakfa ait taşınmazın imar değişikliği işlemleri sırasında kendisinden kreş yapımı gerekçesiyle para istendiğini öne sürdü. İddianamede 12 milyon 500 bin liralık üç çekin verildiği belirtilirken Demir, işlemlerin uzatılması baskısıyla bağışı kabul etmek zorunda kaldığını savundu. İş insanı, rüşvet suçlamasını reddetti.

Ekrem İmamoğlu'nun da sanıkları arasında bulunduğu davanın ikinci duruşmasının 32. gününde tutuksuz sanık Mustafa Duhan Demir'in savunması alındı. Hakkı Demir Vakfı Başkan Vekili Demir, İstanbul Kısıklı'daki vakıf taşınmazına ilişkin imar planı değişikliği sürecinde kendisinden para talep edildiğini ileri sürdü.

Şehir plancısı Adem Altıntaş aracılığıyla yürüttükleri başvurunun uzun süre sonuçlandırılmadığını anlatan Demir, kreş yapımı gerekçesiyle istenen ödemeyi başlangıçta reddettiğini, ancak işlemlerin bekletileceği yönündeki baskı nedeniyle kabul ettiğini söyledi.

İddianamede 12 milyon 500 bin liralık üç çek yer aldı

Dava dosyasındaki iddianamede, Hakkı Demir Vakfı'na ait taşınmazın imar değişikliği talebinin şehir plancısı Adem Altıntaş aracılığıyla dönemin Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Resul Emrah Şahan'a iletildiği belirtildi.

İddianamede, Şahan'ın kreş yapımı için nakit para verilmesi halinde imar değişikliği talebini kabul edeceklerini ilettiği öne sürüldü.

Mustafa Duhan Demir'in, Adem Altıntaş'tan kendi adına ödeme yapmasını istediği, Altıntaş'ın da Adem Soytekin'e ait firmalara toplam 12 milyon 500 bin lira tutarında üç çek verdiği iddia edildi.

Söz konusu para transferi ve imar işlemleri arasındaki ilişki, dava kapsamında ele alınan iddialar arasında bulunuyor.

Mustafa Duhan Demir imar başvurusunun 2021'de başladığını anlattı

Mahkemedeki savunmasında sürecin başlangıcına değinen Demir, aile vakıflarına ait Kısıklı'daki taşınmaz için nazım imar planı değişikliği talebinde bulunduklarını söyledi.

Plan değişikliği konusunda yetkili idarenin İstanbul Büyükşehir Belediyesi olduğunu belirten Demir, başvuru dosyasının hazırlanması için şehir plancısı Adem Altıntaş ile anlaştıklarını anlattı.

Demir, Mayıs 2021'de plan açıklama raporunun İBB'ye sunulduğunu ve başvurularının hukuka aykırı bir yönü bulunmadığını savundu.

Kurum görüşlerinin belirli süre içerisinde tamamlanması gerektiğini ifade eden iş insanı, başvurunun Temmuz 2021'de belediye meclisi gündemine gelmesini beklediklerini söyledi.

“Kurum görüşlerinin olumlu olması için para istiyorlar”

Mustafa Duhan Demir, başvurunun ardından Adem Altıntaş'ın kendisine para talep edildiğini söylediğini öne sürdü.

“Kurum görüşlerinin olumlu olması için para istiyorlar” şeklinde bir mesaj aldığını anlatan Demir, hukuken yapılması gereken bir işlem için kimseye ödeme yapmayacağını belirttiğini ifade etti.

Temmuz 2021'de dosyanın durumunu yeniden sorduğunu söyleyen Demir, Altıntaş'ın kendisine işlemlerin siyasi gerekçelerle geciktirildiğini aktardığını iddia etti.

Demir'in savunmasına göre Altıntaş, başvurunun “AK Parti'nin işi” olarak görüldüğünü ve bu nedenle işlemlerin yavaş ilerlediğini söyledi.

İmar işlemlerinin uzatıldığı iddiası

Demir, Mayıs 2021'de yapılan başvurunun kurum görüşlerinin ancak Ekim 2021'de tamamlandığını belirtti.

Taşınmazın doğal sit ve orman planı kapsamında bulunduğunu, bu nedenle ilgili bakanlıklardan da görüş alınması gerektiğini anlatan Demir, belediyenin gerekli yazışmaları zamanında gerçekleştirmediğini savundu.

Şubat 2022'de belediye meclisinde karar alınmasına rağmen Mart 2022'ye kadar ilgili kuruma yazı gönderilmediğini ileri süren Demir, konuyu yeniden Adem Altıntaş'a ilettiğini söyledi.

Demir'in aktardığına göre Altıntaş, işlemlerin ilerlemesi için kreş bağışı yapılması gerektiğini belirtti. İş insanı, bu talebi de kabul etmediğini ifade etti.

“İşin ilerlemesini istiyorsan kreş bağışla”

Mustafa Duhan Demir, Nisan 2022'ye gelindiğinde gerekli yazışmaların hâlâ yapılmadığını ve sürecin uzamaya devam ettiğini anlattı.

Bu aşamada Adem Altıntaş'a kreş yapılacak yerin gösterilmesini istediğini belirten Demir, kendisinden nakit ödeme talep edildiğini öne sürdü.

Altıntaş'ın, kreş inşaatları için çalışılan müteahhitlerin bulunduğunu söylediğini aktaran Demir, tanımadığı kişilere para vermek istemediğini ifade etti.

Demir, Altıntaş'ın kendisine “Tek çaresi var, bağışı yapacaksın, yoksa bu iş uzar” dediğini iddia etti.

Bu sözlerin ardından işlemlerin daha fazla gecikeceğini düşündüğünü ve ödemeyi kabul etmek zorunda kaldığını savundu.

“Lanet ederek tamam dedim, rüşvet suçunu kabul etmiyorum”

Savunmasının devamında yaşadığı sürecin kendisini mağdur ettiğini ileri süren Mustafa Duhan Demir, ödeme kararını kendi isteğiyle almadığını vurguladı.

Demir, mahkemede şu ifadeleri kullandı:

“Ben de en sonunda lanet ederek tamam dedim. Arsa için haklı ve hukuki bir talebimizin nihayete ulaştırılması için neredeyse her evrede garip, zoraki taleplerle karşılaştım.”

İşlemlerin olağan sürelerin dışında uzadığını savunan Demir, bağışın kendisine baskı altında kabul ettirildiğini belirtti.

“Yalnızca bir kez zorla istenen bağışı, işlemlerin süresiz bekletileceği baskısıyla mecburen kabul etmek zorunda kaldım. Kimseyle gönüllü bir anlaşma içerisinde olmadım.”

Mustafa Duhan Demir, savunmasını “Rüşvet suçunu kabul etmiyorum” sözleriyle tamamladı.

İmamoğlu davasında sanık savunmaları devam etti

Ekrem İmamoğlu'nun da yargılandığı davanın ikinci duruşmasının 32. gününde Mustafa Duhan Demir'in imar değişikliği ve çek ödemelerine ilişkin savunması kayda geçti.

Demir, vakıf taşınmazının imar işlemlerinin sonuçlandırılması için kendisinden ödeme istendiğini ve bu talebi baskı altında kabul ettiğini ileri sürdü.